Nesiguranța masculină și nevoia de alint - Rubrica La vie en noir

Nesiguranța masculină și nevoia de alint – Rubrica La vie en noir

  Femei versus bărbați. Încă de la naștere, avem ritmuri diferite de dezvoltare. Diferențele sunt vizibile atât din punct de vedere al contextului socio-emoțional în care creștem, cât și în ceea ce privește delimitarea dată de genul din care facem parte.

  Parcursul este diferit pentru cele două sexe. Autonomia, nevoia de afecțiune, tendința spre individualism și independența se resimt într-o manieră diferită. O bună parte din această diferențiere este stabilită și la nivel cultural.

  Inițial băieții erau crescuți într-o educație spartană, învățați să își suprime sensibilitatea și să își mențină în frâu emoțiile, iar femeile erau ghidate spre o viață casnică, fadă, aflată la dispoziția unui bărbat schimbător și distant.

  Deși în mare parte în societate se prezentau ca fiind haiduci și nemiloși, ajunși acasă atitudinea adoptată era aceea de mari moșieri și bărbați realizați, care meritau să fie pe deplin răsplătiți pentru eforturile depuse, prin slugărnicie devotată și alintături la cerere.

  După ce femeile și-au forțat limitele și au reușit să își câștige un anumit grad de independență, s-au confruntat inițial cu un grad ridicat de batjocoră, fiind adesea provocate și umilite. Apoi  li s-a dat voie să experimenteze un oarecare grad de egalitate. Fals dar promițător. Elanul cu care au împins nevoia de autonomie mai departe, le-a oferit posibilitatea de a fi ele cele care decideau cui să ofere afecțiune și când. Și mai presus de acest lucru, cum anume.

  Pentru a echilibra situația și a ține pasul cu schimbările în care femeia este personajul principal, barbații ajung încet-încet în situația de a se reinventa. De a lăsa garda jos, de a învăța să asculte sau măcar să se prefacă că o fac, de a oscila între rolul de amant înflăcărat și prietenul cel mai bun, pregătit oricând să ofere soluții.

   Faptul că a fost nevoit să își reconfigureze imaginea și să își modifice setul de valori după care altă dată se ghida într-o relație, a venit la pachet cu nevoia de a fi apreciat pentru efortul depus. Diferența constă de această dată în faptul că bătutul cu pumnul în masă sau căutătura încruntată nu mai sunt suficiente pentru a primi automat toată atenția și implicarea de care are nevoie. (Evident excepție fac cuplurile care încă se ghidează după legea junglei în umbra patriarhatului abuziv).

  Cum să se descurce bărbatul într-o lume nouă cu reguli nescrise în care așteptările sunt mari în ceea ce îl privește?

Citiți articolul integral pe blogul dananichitelea.ro

Rubrica La vie en noir

foto freepik

Nesiguranța masculină și nevoia de alint – Rubrica La vie en noir

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

1 COMMENT

  1. Mulțumesc pentru încă un excelent articol!și da,tot capsomani au rămas bărbații,nici nu vreau sa ma gândesc cât de rai erau înainte!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.