Călătorie imaginară în centrul lumii de Stelian Țurlea – Editura Integral –...

Călătorie imaginară în centrul lumii de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie

by -
0
Călătorie imaginară în centrul lumii de Stelian Țurlea

Călătorie imaginară în centrul lumii, de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie – Sau  DE  VORBA  CU  PITIA

Călătorie imaginară în centrul lumii
Autor:  Stelian Țurlea
Editura Integral – 2022
Număr pagini: 103

  Cartea Domnului Stelian  Țurlea m-a pus pe gânduri,  mai ales că-i face chiar autorul o mică sinteză pe coperta:

  “În călătoria imaginară la Delphi îmi închipui că o am lângă mine pe Cristina, soția mea, arhitectă și pictoriță, care îmi deschide ochii asupra unor detalii arhitecturale ce-mi scapă și-mi explică evoluția stilurilor. Din când în când se oprește să facă schițe într-un caiet de desen pe care-l poartă pretutindeni în rucsăcelul agățat în spate. O aștept răbdător, îmi notez și eu în vremea asta, într-un carnețel cât o palmă, ce mai țin minte din ce văzusem, din ce-mi spusese, din ce citisem, cu aroganța că, odată întors acasă, voi scrie o carte cum n-a mai fost despre Delphi.”

  Mă voi hazarda însă să spun că, după ce am parcurs cartea, am înțeles regretul scriitorului de-a nu fi vizitat “pe viu” acea parte de lume alături de soția sa.

De fapt de multe ori avem tendința de-a amâna lucrurile până când….

  Și pentru că regretele nu sunt bune, ca un omagiu adus Cristinei, Stelian Țurlea face o călătorie virtuală la Delphi, călăuzit la fiecare pas de cunoștiintele și pasiunea ei în arhitectură și pictură.

  Așa că să ne punem și noi casca virtuală, la fel ca cei doi, și să pornim într-un periplu istoric, social, arhitectural și pictural.

  Stelian Țurlea ne povestește despre drumul către Delphi, panorama, peisajul, satele, oamenii, din antichitate și până acum.

Aflăm cum au împărțit grecii timpul, tradițiile, credința lor în Zei:

,,Omniprezența divinității, resimțită cu o neobișnuită intensitate, a constituit primul și cel mai trainic element al religiei grecești.  Zeii sunt numeroși, fiindcă ei se găsesc peste tot: politeismul are ca obârșie sentimentul puternic că întreaga natură e pătrunsă de divin. “

  Dar și încrederea în “femeia oracol” Pitia. “Explicații pământene sau nepământene” despre femeia oracol,despre profețiile ei, dar și despre bogățiile adunate de oraș datorită pelerinilor:

  “Secole la rând, oracolul a fost consultat și lumea s-a întrebat ce va fi fost la Delphi, cum era posibil ca, an de an, mulțimi nesfârșite să se adune, încărcate de roade, jertfe și daruri, să asculte profețiile, de care aproape nimeni nu se îndoia”

Și totuși, oare :

  “Era vorba de manipulare?  De trişerie?  De orbire a unor populații întregi?  Preotesele – oracol erau la rândul lor manipulate, lucrau mână în mână cu preoții, li se spunea ce să profețească în funcție de solicitare și de rangul celui apărut în fața coloanelor?

Prin gura pitiilor vorbea  zeul sau divagau ele în neștire după ce consumaseră halucinogene?”

  Delphi/ Delfi era considerat “ centrul lumii”, sau “buricul lumii”, reprezentat  acolo de un monument din piatră “ Omphalos” ( Ombilicul Pământului), aflat (în copie) în toate muzeele importante ale Greciei.

Ne plimbăm prin Amfiteatru și Sanctuarul din Delphi, și citim inscripția scrisă pe frontonul Templului:

“Cunoaște-te pe tine însuți.  Nu depăși măsura!”

   Citind cartea am aflat despre pictori, scriitori din vechime, despre lucrări referitoare la Delphi și la Pitia, legende , mituri, tendințe arhitecturale, istorie, religie.

Stelian Țurlea încheie povestea imaginară cu versurile poetului Marin Sorescu din poemul intitulat “Pitia”:

“……

Mâine-zicea ea-

Ori într-o altă zi,

Ți se va întâmpla ceva

Obișnuit,

Ori ceva extraordinar.”

  Așa mi s-a întâmplat și mie citind cartea Domnului Stelian Țurlea, călătorind în imaginație,  alături de dânsul și soția dânsului,  prin Grecia până la Delphi.

  Imaginația și cuvintele autorului sunt atât de puternice încât parcă dau viață călătoriei, făcându-mă să parcurg tot drumul alături de el.

Felicitări Domnule Stelian Țurlea și mulțumesc pentru “călătorie”!

Carte disponibilă pe site-ul Integral

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.