Noir de Brașov – Editura Tritonic – recenzie
Noir de Brașov – Editura Tritonic – recenzie
Noir de Brașov
Editura Tritonic – 2021
Număr pagini: 341
“Așadar „Noir de Brașov” are zece povestiri, cu zece autori și un singur oraș.
Din cei zece, opt nume au fost deja în echipa precendentelor „Noir de…” și au în portofoliu destule volume personale: Teodora Matei, Dănuț Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragoș Bogdan, un editor a publicat doar proză scurtă: Rebeca Cojocaru și (victorie!) avem un debutant: Radu Costescu.”(Bogdan Hrib)
De la început mi s-a părut interesantă și incitantă ideea volumelor colective fie ele de dragoste, polițiste sau SF. Mi se pare că e o modalitate de-a cunoaște stilul autorului și de-a decide dacă-ți place.
Mai mult, e intrigant să vezi cât de multe personaje, fapte, evenimente poate concentra autorul într-o povestire și să-ți dai seama că fiecare în parte poate sta la baza unui roman.
Citind “Noir De Brașov” m-am “întâlnit” cu autori ale căror cărți le-am citit deja, dar și cu unii pe care-i citesc pentru prima oară și sigur îi voi căuta cu încredere de-acum.
Volumul reunește 10 povestiri cu 10 autori și un singur oraș, Brașovul, un oraș cu multă istorie, mistere, legende. La începutul fiecărei povestiri avem datele despre autor, așa putem alege ce carte de-a acestuia ne-ar plăcea să citim.
Începem cu Teodora Matei și personajele ei. Îl întâlnim pe comisarul Anton Iordan, pe inspectorul Sorin Matache, pe care-i cunoaștem din seria “Cazurile și Necazurile Comisarului Anton Iordan” (până acum au apărut trei volume). De data asta comisarul Iordan este șantajat cu mici filmulețe indiscrete, trimise pe telefon, în final răpit, sechestrat, drogat. Reușește să scape și-l roagă pe Sorin Matache să investigheze discret, mai ales că a recunoscut în agresor un vechi “client”, pe care-l închisese pentru o crimă. Mergând pe urmele cazului Sorin află ce s-a întâmplat, dar viața și mai ales covidul sunt mai tari decât un răpitor. Citiți și aflați ce s-a întâmplat!
M-a surprins plăcut Dănuț Ungureanu. Sigur că auzisem de el, dar știam că scrie SF și cum nu sunt fană a genului nu l-am citit. Acum este vorba despre un grup de tineri, studenți, care fac un ban cântând la baluri (pe vremuri) la sate. Andi o cunoaște pe Crina ,verișoara colegului lui, e dragoste de tinerețe, întâlniri, mici cadouri. După ultimele două baluri află că în fiecare localitate (din cele două) murise în noaptea respectivă cineva. Dar fiind vorba de doi indivizi certați cu legea și autoritățile, bețivani cunoscuți, milițienii n-au căutat prea mult vinovatul. Apoi Crina dispare din viața lui Andi. După douăzeci de ani prietenii se reîntâlnesc pentru a sărbători. Spre surprinderea lui Andi apare și Crina, așa el va afla, deși prea târziu, ce s-a întâmplat la baluri și ce s-a întâmplat cu ea. Trebuie să citiți povestea, pe mine m-a convins să caut cărțile polițiste scrise de Dănuț Ungureanu.
Lucia Verona și Daniel Timariu sunt și ei prezenți cu povestiri pline de adrenalină.
Tony Mott ne delectează cu o poveste cu agenți sub acoperire a căror percepție se schimbă în timp, droguri, drone, crime, o poveste în care nimeni și nimic nu e ce pare a fi.
Pe Lucian Dragoș Bogdan îl citesc de fiecare dată cu plăcere (cărțile polițiste și de dragoste). Povestirea de acum are câte puțin din toate, dragoste, urmăriri, fantastic, dar în final toate piesele ajung la locul lor.
Prezent au spus și Anamaria Ionescu cu o poveste interesantă, și Bogdan Hrib cu ai săi Stelian Munteanu și Tony Demetriad. Cred că le-ați citit deja cărțile, dacă nu trebuie s-o faceți!
Dar avem și două nume “noi”, doi autori pe care-i citesc pentru prima dată, dar sigur vor rămâne pe lista mea în continuare.
Povestea Rebecăi Cojocaru, “Ultima Zi” se axează pe suferința și abuzurile în familie, pe chinul femeilor de-a accepta sau de-a scăpa din situația pe care au întâlnit-o și-n propria casă în copilărie. Dar este și despre hotărârea unei mame care parcă vrea să-i fie uitată lașitatea începutului.
Și Radu Costescu, pe care abia aștept să-l citesc și în romanul scris în colaborare cu Anamaria Ionescu “Al Punto”, care va apărea curând la editura Tritonic. Și aici avem o poveste, patru tineri, total diferiți, pe care viața îi aduce împreună, din motive diferite bune sau rele, apoi îi desparte. Doi dintre ei dispar, apărând peste mulți ani în altă ipostază. Din poveștile spuse prin prisma fiecăruia dintre personaje vom afla realitatea și finalul.
Nu vă spun mai multe, vă las să citiți și voi “ Noir De Brașov” și să vă spuneți părerea.
Vă mai spun doar că mie mi-a plăcut foarte mult, la fel ca și Noir-urile de București și Timișoara și “Domino”1 și 2.
Sper ca editura să “recidiveze” și să ne mai delecteze cu volume colective.
Felicitări tuturor autorilor!
carte diponibilă pe site-ul Editura Tritonic
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Felicit[ri, Arci! Pare o carte cu povești foarte interesante, mai ales că are autori ale căror cărți le-am citit în trecut.
Mulțumim pentru recomandare!
Este Ro,merita citite toate volume colective si cartile autorilor desigur.
Felicitări pentru recenzie, Arci!
Am citit „Noir de Timisoara” si mi-a placut. Sunt curioasa si cu privire la „Noir de Brasov”.
[…] recenzie de Arci pe Literaturapetocuri […]