Cartea cu scoarţe de argint, ferecate: Delirul încapsulat- Vol.1 de Florin Pîtea-recenzie

Editura: Crux Publishing

Număr pagini: 262

Florin Pîtea s-a născut pe 18 august 1971 la Câmpina şi în 2011 a primit titlu de doctor în filologie engleză cu o lucrare despre subspecia literară (post) cyberpunk intitulată Art Wasn’t Quite Crime. Şi-a făcut debutul literar în 1992, în revista Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice Anticipaţia, iar până acum a publicat două volume de proză scurte (Necropolis 2001, respectiv An/Organic 2004) şi două romane (Gangland, 2006, respectiv Anul terminal, 2012). Lucrările sale sunt prezente în antologii, almanahuri şi periodice, dintre care amintim Istorii alternative şi Lumi stranii. A fost distins cu premiile ARSFan (1994,1995) şi Vladimir Colin (2002-2005, 2005-2007). Delirul încapsulat reprezintă primul volum din seria de literatură fantastică intitulată ,,Cartea cu scoarţe de argint, ferecate”.

,,Cartea cu scoarţe de argint, ferecate” are un periplu interesant, până reuşeşte a fi desfăcută. Este vândută pentru a plătii la jocurile de noroc a directorului bibliotecii, cumpărată şi vândută de un iluzionist, căruia i-a adus ghinion, circul unde ajunge, mor toţi, negustorul unde ajunge cartea este ucis, ajunge la o căpetenie de hoţi, la un sărman care orbeşte, la o trupă de expediţii, la un proprietar, la un fierar care dă faliment, până aici doar ghinioane şi crime.
Când, cartea va ajunge pe mâna unui copil, acesta o va deschide, iar de aici încep adevăratele poveşti fermecate. De ce spun asta? Pentru că intrăm într-o lume fantastică, acolo unde Ursul Fram lucrează la circ, dar la bătrâneţe cere să fie dus la Polul Nord, ajunge la Polul Sud, cere în scris să revină înapoi.
Ursul năzdrăvan ajunge să se împrietenească cu Jeanne, o inventatoare, savantă de pe Gorena.
În această ţară asistăm la tot felul de lucruri năstruşnice. Nedumerirea mea ceea mare a fost atunci când am descoperit că nu au maşini, circulă cu trăsuri, rişte, dar au în schimb mecanoizi pe şenile, (dotaţi cu celule fotovoltaice) care apropo, ştiu să aştepte după bacşis, să se tocmească la preţ…
Avem parte de o reînviere, dacă pot spune aşa: -un Pălărier nebun, va fi dezgropat, înlocuite unele organe interne, resuscitare, şi gata devine -Pălărierul sănătos, cel care îl va ajuta pe savantul Rammstein în multe invenţii ale sale.

Bon d’Arge este un agent secret al Gorenei, astfel că asistăm la unele misiuni ale sale, unele ciudăţele, altele mai puţin… Printre misiunile sale este şi aceea de a stârni haos în Oveka. O strategie ce are menirea de-a împiedica ovekienii să pornească războiul împotriva gorenienilor. În această misiune avem parte de fiolele cu ,,Delirul Încapsulat”, care trebuie eliberat în Oveka.
Cartea aceasta este un amalgam de contradicţii, una mai ciudată, drăguţă, nebună, depinde cum vrei să o iei. Lady Badminton va descoperi un nou joc pentru societate, mai puţin dureros ca cel cu beţe şi pietre, îl va intitula badminton.

Asistăm la inventarea Fecioarei de Fier Forjat, o mecanoidă bipedă, care vorbeşte şi se comportă ca orice om, mai puţin glumele deocheate pe care nu le înţelege, şi aici m-am distrat maxim de ea. Va trebui să fugă singură în alte locuri, deoarece creatorul său Rammstein, va fi împuşcat în picior şi răpit de creditori.
,,-Şi doar ţi-am zis să mâni gutăii mai repede! îi reproşa inventatorul vizitiului în timp ce plătea.
-Las’că şi noi i-am zis de-atâtea ori să nu ne mai altoiască peste vaccin, îi aruncă peste umăr unul dintre animalele de tracţiune. Şi tot degeaba…
…Răsunară alte împuşcături, iar Rammstein căzu într-o parte. Fecioara de fier Forjat crezu mai întâi că inventatorul se impedicase, dar apoi observă că gamba lui dreaptă fusese sfârtecată de un glonţ de pistol.
În depărtare, se zăreau adunate împrejurul inventatorului câteva siluete cu meloane şi redigote. Îl ridicară pe doctorul Victor Rammstein şi-l luară cu ele.”’

De aici avem parte de călătoria Fecioarei cu dirijabilul (nu v-am spus cum călătoreau gorenienii în aer?), peripeţiile sale, învăţarea ei să lupte ca şi oamenii, participarea ei la războiul dintre clanuri, strădania ei de a se cizela cât de cât, mai ales că este mecanoidă, puterea sa brută este mare.
Va reuşi să se întoarcă în Gorena pentru a salva viaţa inventatorului său?
Vom vedea, de altfel asistăm la inventarea telefonului cu afişaj, cu mesaj, cu fotografie, care ocupă aproape un dulap. Hei, trebuie cumva micşorat nu?
O carte ce m-a binedispus cu contradicţiile ei, cu umorul de calitate, cu acţiunile ei.

Nota mea pentru carte este 9,5.

Crux Publishing logo

Cartea Cartea cu scoarţe de argint, ferecate: Delirul încapsulat- Vol.1 de Florin Pîtea  a fost oferită pentru recenzie de către Editura Crux Publishing. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Crux Publishing. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Nicol

21 COMMENTS

  1. Bravo pentru recenzie 🙂 . Din pacate, pe mine genul acesta de carti nu ma atrag. Mi se par prea complicate. Probabil ca ma insel, dar pana imi fac curaj….

  2. Se pare ca citind Cartea cu scoarte de argint, vom intra intr-o altfel de lume. M-ar tenta, nu zic nu. 😀
    Felicitari!

  3. Mara,eu zic sa mai astepti,cine stie,poate iepurasul intarziat va trece pe la tine ,luna viitoare! 😉

  4. Pare interesanta. Cred ca o sa o adaug pe lista mea de lecturi, dar va mai dura ceva pana o sa vina si randul ei.

  5. frumoasa recenzie !felicitari nicol! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.