Meniul nr. 29 (salată de crudităţi, ciorba de curcan, ciuperci umplute, plăcinta cu mere)
1.Aperitiv: salată crudităţi
-1 gulie de mărime mijlocie dată pe răzătoare (crudă), o sărăm puţin şi o lăsăm să stea 10-20 de minute, apoi o stoarcem şi o punem într-un castron
-adăugăm 1-2 morcovi daţi pe răzătoarea fină, 1 legătură de mărar sau pătrunjel (sau ambele) tăiate cât de mărunt se poate
-amestecăm totul potrivim de sare, piper un pic de lămâie (sau oţet), dacă va place chiar puţin zahăr
-opţional se poate adaugă brânză telemea sau caşcaval date pe răzătoare
-se poate servi cu puţină smântână sau iaurt cremos
2. Ciorbă de curcan
-250-300 gr carne de curcan (carne de lucru,sau o bucată de piept tăiat mărunt)
-2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, un păstârnac date pe răzătoare sau tăiate mărunt
-într-o oală punem puţin ulei şi zarzavatul pe care îl călim puţin, apoi punem carnea şi acoperim totul cu apă
-lăsăm să fiarbă, potrivim de sare şi piper, puţin praf de curry şi de chimen
-când carnea şi zarzavatul sunt fierte, punem amestecul de verdeaţă, apoi dregem cu amestec de smântână şi ou
3. Ciuperci umplute (Iliuţa)
10 ciuperci mari, 50 gr. unt, 100 gr. caşcaval, 150 gr. bacon (carne fiartă, şuncă de praga, sau orice ai prin casă ), 2 ardei kapia, sare, verdeaţă
După ce spălăm ciupercile, îndepărtăm codiţele şi le aşezăm în tavă. Codiţele de la ciuperci, baconul şi ardei îi tocăm cubuleţe şi îi condimentăm. În ciupercile aşezate în tavă punem puţină sare în fiecare, cubuleţe mici de unt şi caşcaval (un cubuleţ de 1 cm. din fiecare este suficient pentru o ciupercă) adăugăm umputura şi puţină sare. Le lăsăm în cuptor (să mă bată cucul dacă ştiu temperatura ) 40-45. Adăugăm caşcavalul ras şi după preferinţă verdeaţă tocată mărunt. Mai lăsăm 1-2 minute în cuptor.
4. Plăcintă cu mere (Iliuţa)
Aluat:
350gr. făină, 1 pachet unt sau margarină 65%, 2 ouă, 50 gr. zahăr, o linguriţă bicarbonat de sodiu stins în zeamă de lămâie, 4 linguri lapte
Umplutură:
1 1/2 kg. mere, 200 gr. zahăr, 2 linguriţe scorţişoară
Untul (dat pe răzătoare) se încorporează în făină, în aluatul rezultat punem restul ingredientelor. Se frământă foarte bine. Se lasă o oră în frigider. Între timp facem umplutura. Merele date pe răzătoare, adăugăm zahărul şi le călim. Când s-au răcit adăugăm cele două linguriţe de scorţişoară.
Aluatul îl împărţim în două părţi. Întindem prima parte şi o aşezăm în tavă peste hârtia de copt, punem umplutura şi acoperim cu cealaltă parte întinsă la dimensiunile tăvii.
Poftă bună !
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Ciupercile umplute ma tenteaza. Mi se pare usor de facut. Nu am mai gatit pana acum. Mersi de rcomandare Arci 🙂
daaa,vrau si eu!Vreau ciuperci umplute,si salata langa.Vreau placinta cu mere,mmmm,parca ii simt gustul.Iliuta,pazea ca vin la tine! locco_smiley_37 locco_smiley_37 locco_smiley_37
Te astept cu drag ! locco_smiley_37 locco_smiley_37 locco_smiley_37
Yummy!!
Yumiiiii. Multumim. Arci
Vreau si ciuperci si placinta. Imi place maxim meniul asta. Ma duc sa iau niste doze de cola si vin la masa!
Si uite cum m-a luat foamea desi am mancat acum cateva ore. Mmm :))
Multumim Arci ! Abia astept sa incerc aperitivul (ador gulia) si ciorba de curcan ! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Mmm… gustos si usor de preparat. Ti se face foame doar privindu-le.
multumim fetelor!multumesc iliuta pentru ajutor!fetelor eu va scriu retete,voi mai spuneti-mi ce-ati vrea sa mancati.si daca faceti ceva trimiteti poza si reteta(eu gatesc mai putin acum ca sunt singura)
Evident, le voi încerca pe toate. Momentan, salata de crudități și ciupercile umplute îmi fac cu ochiul, dar și ciorba de curcan și plăcinta cu mere par delicioase! Mulțumim!!!!
Ce bine arată ! Thank you, Arciii!