Cealaltă EU de Irina Doltu – Editura Up – recenzie
Cealaltă EU, de Irina Doltu – Editura Up – recenzie
Cealaltă EU de Irina Doltu
Editura Up – București 2020
“O comedie romantică savuroasă și plină de situații surprinzătoare, o lectură care te va face să zâmbești și chiar să râzi în hohote. Trăiește aventura alături de Eli, Alex și ceilalți membri ai găștii și lasă-te condus de imaginația și istețimea Celeilalte Eu. “
Citind romanul m-am gândit că fiecare dintre noi ne imaginăm că am reacționa altfel în anumite situații, că am putea fi mai sigure pe noi, mai dezinhibate, mai “rele”, dar din anumite motive: educație, fire, anturaj și mai ales “gura lumii”, ne mulțumim să trăim finuț sau mai “vegetativ”, să ne comportăm “în virtutea inerției” cum trebuie, cum se așteaptă ceilalți de la noi.
Și exact asta se întâmplă și aici….
Eli și Alex sunt doi tineri care se iubesc, au două fetițe superbe și încearcă fiecare să-și facă un nume în profesie: ea în publicitate, el ca chef (bucătar) renumit.
Eli împlinește 40 de ani, e răsfățată cu cadouri de fetele ei și de soț, Alex anunțând-o că vor sărbători în doi pentru că duce fetele la părinții lui. Dar până la urmă Alex este solicitat la restaurant și seara se amână.
La serviciu este felicitată de șef și de colegi, dar noul venit, un băiat de bani gata, care vrea să ocupe postul de șef de department îi “fură” ideea de campanie publicitară pentru hrana animalelor și o prezintă ca fiind a lui.
Seara, acasă, se simte singură, se uită la tv, dar înainte de culcare privind în oglindă la reflexia ei, e nemulțumită de ce vede: o mutră obișnuită, părul nevopsit, obosită, prea ocupată cu casa și copiii pentru a mai avea grijă de propria persoană. Revoltată de propria-i imagine se ceartă cu ea însăși și exclamă:“Aș vrea să simt că trăiesc!”
Și de aici începe o adevărată aventură, șțiți cum se spune “ai grijă ce-ți dorești!”
Locul ei este luat de “Cealaltă Eu”, cea din oglindă, dezinhibată, care reacționează cu, curaj și încredere în ceea ce poate face.
“Sunt doar o femeie obișnuită care încearcă să jongleze cu rutina de zi cu zi: căsnicie, copii și carieră. Asta până când ,”cealaltă eu” îmi ia locul și îmi dă viața peste cap. Este tot ceea ce eu nu sunt: curajoasă, dezinhibată și de neoprit.”
Și încep aventurile, își schimbă garderoba, se îmbracă mai sexi, se machiază, șochează pe toată lumea cu figura luminoasă, cu hotărârea, cu viteza ei de reacție.
În același timp directorul companiei le dă atât ei cât și colegului ei același proiect, cel care va fi acceptat de clientă va deveni și șef de departament.
Cele două “eu” alternează. Are zi în care este ea, cum o știe toată lumea, în altă zi e “cealaltă” care face tot ce ea doar visează.
De la distracția în bar, un admirator care devine hărțuitor, păcăleala trasă colegului, câștigarea postului, până la criza de gelozie crezând că soțul ei are o aventură, care se termină cu o împăcare ca-n filme, totul se derulează în viteză.
Și de data asta vede în oglindă: o femeie tânăra, sigură de ea, de viața ei, de dragostea ei, o femeie fericită și împlinită.
“Abia acum realizez că am fost atât de preocupată de evenimentele de astăzi, încât am uitat cu desăvârșire de “cealaltă eu”. Mă uit atent la reflexia mea din oglindă, căutând-o, dar tot ce văd este o femeie de patruzeci de ani, cu ochi strălucitori, o femeie frumoasă care emană încredere! Mă văd pe mine. Brusc, îmi dau seama cât de mult s-a schimbat viața mea în ultimele zile.”
Recunosc că m-am distrat citind cartea, m-am enervat, am râs, am parcurs cu eroina fiecare situație, fiecare sentiment.
Am văzut tot romanul ca pe un film, m-am certat cu eroina, uneori îmi venea “s-o strâng de gât”, am râs cu ea, am felicitat-o când era sigură de ea.
Cred că astea sunt sentimentele pe care trebuie să ți le dea o poveste ca-n viață, o poveste în care te poți recunoaște, o poveste bine scrisă, fără poticneli, cu dialoguri spumoase și efervescente.
“Romanul este ca un rollercoaster, când aluneci liniștit, când cazi pe o pantă amețitoare și abia aștepți să vezi ce idei îi mai vin “celeilalte eu” pentru a rezolva,cu farmec și aerul inconfundabil de femeie fatală, situațiile pe care viața i le-a pregătit.”
Autori români
Carte disponibilă pe site-ul Editura Up
Pare Tare faina . Merci de recomandare
Felicitări, Arci! Mulțumesc pentru recomandare!
1structural