Cele mai bune cărţi thriller ale anului 2017
Cele mai bune cărţi thriller ale anului 2017
Câte lecturi încap într-un an? Multe, însă puține sunt acelea despre care poți spune „Wow!”. La sfârșit de an, oamenii fac un bilanț cu cele mai bune cărţi thriller: ce au realizat, ce le-a mai rămas, unde au eșuat. Eu propun un bilanț al cărților. Și pentru că ne plac thrillerele, am pregătit o recapitulare, o selecție a celor mai bune thrillere citite de mine anul acesta. Ordinea este aleatorie:
„Într-o pădure întunecată”(„In a dark, dark wood”) de Ruth Ware.
O carte neașteptat de bună, un thriller psihologic foarte bine construit, ce te ține în suspans până în ultima clipă. În 2015 a fost declarată cea mai bună carte a anului în Statele Unite și bestseller New York Times, USA Today și Los Angeles Times.
Nora este o tânără scriitoare ce primește o invitație de la o fostă colegă de liceu la petrecerea burlăcițelor. Nu mai vorbise de 10 ani cu ea și este surprinsă să afle că dintre toți foștii colegi, doar ea și încă o tipă sunt invitate. Să meargă, să nu meargă? Până la urmă, alege să meargă.
Surprizele nu neapărat plăcute se țin lanț, încă de când ajunge la locație: o casă dintr-o pădure izolată, unde semnalul telefonului este aproape inexistent, funcționând doar fixul. Nora află că viitorul mire este nimeni altul decât… fostul său iubit din liceu.
Stilul este unul antrenant și plin de mister încă de la început, fiind alternate două planuri: cel prezent, în care s-a întâmplat ceva îngrozitor, dar nu ni se dezvăluie ce, și cel evocat, în care sunt reconstituite faptele petrecute la petrecerea burlăcițelor. Nu vă pot spune decât că atenționarea de pe copertă este cât se poate de adevărată: „Unele petreceri se pot termina foarte, foarte rău…”
Mi-a plăcut latura psihologică a thrillerului: avem de a face cu tot felul de tipologii umane, dintre care nu lipsesc psihopatia și dependența.
„Fata din tren” („The girl on the train”) de Paula Hawkins
Un thriller despre care s-a vorbit mult, s-a făcut și film… Probabil vă amintiți că a fost dezbătut pe grupul Literatura pe Tocuri în noiembrie. Auzisem păreri împărțite, dar atât cartea, cât și filmul, mi s-au părut foarte bune.
Rachel este o femeie alcoolică și depresivă, care nu se poate lăuda cu nimic: soțul a părăsit-o, a fost dată afară de la serviciu din cauza problemei cu alcoolul, iar acum se află în negare: nu vrea să accepte faptul că și-a pierdut locul de muncă și în fiecare zi merge cu trenul în orașul în care lucra. Paradoxal, este singurul lucru stabil din viața ei.
În timpul călătoriei, are obiceiul de a fantaza asupra oamenilor observați; trenul oprește de fiecare dată în dreptul unei case din vecinătatea celei în care locuia cu soțul său, înainte de despărțire. Îi place să observe cuplul din acea locuință, care în fiecare dimineață își bea cafeaua pe terasă. Într-o zi, observă ceva și nu-i vine să-și creadă ochilor. Despre ce e vorba?
Cartea este foarte bine construită din punct de vedere psihologic: ne este descris exact profilul alcoolicului, avem de a face cu un sociopat și o psihopată. Ca să nu mai vorbim de suspans și mister, ce te țin în șah până la final. Recenzia aici.
„Înainte să adorm” („Before I go to sleep”) de S.J. Watson
Tot un thriller psihologic, în care este tratată problema memoriei. Christine Lucas este o femeie care își pierde memoria în fiecare zi. Pe scurt, suferă de o afecțiune a memoriei ce nu-i permite să stocheze noi amintiri. Practic, uită tot atunci când merge la culcare, iar dimineața nu mai recunoaște pe nimeni, nici măcar pe soțul ei. De aceea, Ben,soțul ei, îi lipește bilețele și fotografii pe oglinda din baie, pentru ca odată trezită, să nu se sperie și să înțeleagă situația.
Aparent, Ben este un soț model: de ani de zile, de când ea are această problemă, o îngrijește, îi explică răbdător ce s-a întâmplat, de ce anume suferă și de ce nu mai caută un leac.
Într-una dintre aceste zile, Christine primește un telefon de la un medic psihiatru, care îi spune că a apelat la el și că o ajută să-și trateze amnezia, dar că Ben nu trebuie să afle, acesta nefiind de acord să mai încerce alte tratamente. Medicul îi spune unde să caute un jurnal, în care ea scria zilnic. Găsește jurnalul și o izbesc din plin cuvintele scrise pe prima pagină: „Să nu ai încredere în Ben!”.
Împreună cu medicul și fără știrea soțului, Christine începe să facă cercetări despre trecutul său: fusese o scriitoare faimoasă, dar intrată în declin după prima carte și avusese un copil! De ce Ben nu i-a spus nimic de copil și mai ales, de ce nu vrea ca ea să încerce alt tratament? Să fie așa cum spune el, doar pentru că în trecut au încercat tot felul de tratamente, se entuziasmau pe moment, dar nimic nu funcționa? Să fie doar pentru a evita dezamăgirile viitoare sau este posibil să mai existe un motiv ascuns?
Veți afla citind cartea. Am văzut și filmul și deși este foarte bun, faptul că știam deja deznodământul mi-a răpit din interes.
„Identități secrete” de Monica Ramirez
Ei, da, a venit și vremea unei producții românești! Cel de-al doilea roman din seria Alina Marinescu m-a lăsat cu gura căscată! Și primul mi-a plăcut, „Asasin la feminin”, dar „Identități secrete” mi-a întrecut așteptările. Autoarea se joacă cu mințile noastre într-un montagne rousse de spionaj, acțiune, erotism, secrete, terorism, agenți secreți, ca să nu mai vorbim de personajele devenite legendă, Alina și Alex. Iar la moartea lui Alex (scuze spoiler!) chiar nu mă așteptam! Lasă că știu eu că revine!
Recenzia aici.
„Cartea oglinzilor (The Book of Mirrors) de Eugen Ovidiu Chirovici
Una dintre puținele cărți ale unui autor român scrise mai întâi în engleză și ulterior tradusă în română. „Cartea oglinzilor” a cunoscut mai întâi succesul în America, surprinzând prin ingeniozitate și scriitura captivantă.
Totul începe atunci când un agent literar citește un manuscris trimis în vederea publicării. Din câte se pare, acesta se bazează pe fapte reale, iar pe măsură ce avansează cu lectura, își dă seama de gravitatea situației.
Acțiunea se desfășoară pe trei planuri ce converg, totul depinzând din ce unghi privești. Mai multe puteți citi aici.
„Materia întunecată” („Dark Matter”) de Blake Crouch este un thriller SF cu un mesaj în spate, acțiunea fiind doar pretextul.
„Ești fericit cu viața ta?” – este întrebarea laitmotiv a romanului. Ce-ai face dacă ai avea posibilitatea s-o iei de la capăt? Te-ai gândit vreodată la cum ar fi viața ta dacă ai fi făcut alte alegeri? Sunt convinsă că da, cu toții o facem. Imaginează-ți că la fiecare alegere făcută, apare o altă variantă posibilă a ta, ce trăiește într-un univers paralel.
Jason Dessen este un profesor de fizică obișnuit, cu o familie frumoasă și o viață liniștită. Seara în care este invitat de un coleg la sărbătorirea succesului său schimbă total lucrurile. Este răpit, dus într-un loc ciudat și când iese de acolo, constată că nimic nu este ca de obicei: locuiește într-o casă luxoasă, este un fizician renumit, nu este căsătorit cu Daniela, iar fiul lor nu există.
Ce s-a întâmplat? Cum de viața lui s-a schimbar radical într-o singură seară? Un roman despre alegeri, cu substanță și totodată, plin de acțiune și suspans.
„Fetele” („The Girls”) de Emma Cline
Un roman cutremurător despre psihoze colective și puterea de convingere a sectelor. Inspirată din atrocitățile săvârșite de membrii sectei conduse de Charles Manson.
Anul 1969. Evie este o fată de 14 ani, plictisită de viața ei dintr-un orășel de provincie și de relația nu prea bună cu mama ei. Într-o vară, se lasă atrasă în mrejele unei secte. O fascinează noutatea, pitorescul, țigăncile cu fuste colorate, viața din acea comunitate. Însă nu totul este roz și mai ales, inofensiv. Se expune pericolelor, totul culminând cu seara în care familia regizorului Roman Polanski a fost măcelărită.
„Jocul orelor”(„The Hour Game”) de David Baldacci
Un thriller neașteptat de bun. Răsturnări de situație, tensiune, suspans, acțiune cât cuprinde. Mai multe găsiți aici, unde am scris mai pe larg despre el.
Foarte utila lista asta, Sorina, la cat de multe thrillere bune au aparut cam pe la toate editurile. Pentru trei titluri: Fata din tren, Cartea Oglinzilor si Inainte sa adorm, pot sa iti dublez si eu recomandarea. 🙂 Pe celelalte sper sa le citesc cat mai repede. 🙂
Multumesc! Da, citeste-le ca merita!
Felicitări super tentante prezentările. Fata din tren nu mi-a plăcut așa mult,înainte sa adorm vreau și eu sa citesc.Identități secrete,confirm și eu ca este foarte buna cartea, de Baldacci nu am citit inca.Titlurile nu îmi amintesc,dar pot sa recomand Julia Navaro,Steve Barry, James Patterson. ..
Aoleu, de cand vreau sa citesc Julia Navarro si nu mai apuc! :)) Multumesc!
Bune carti!Spor la citit si-n anul care vine.Eu am sa va recomand cartile lui Adrian Onciu(rao-sunt 3),Adrian Christescu-Destinul lupului singuratic,George Arion-Crime sofisticate si orice alt thriller de-a lui Chirovici.Pe cei straini pe care i-am citit co i-am tot recomandat
Stiu „Crime sofisticate”, confirm, e buna! Merci, sa ai spor si tu!
Interesant! Vreo 3 carti din lista ta am citit si eu.
Lista mea – thrillerele 2017: Sirena; Paznicul farului, ambele de C. Lackberg; Chirurgul de Tess Gerritsen; Rangdoll. Ultima ta zi de Daniel Cole; Disparitia din Silver Water de H. Beck; Mantuitorul de Jo Nesbo; Jocuri murdare de P. Shelby; Pacatele noptii de Tami Hoag;
Evident, Lackenberg :))) spor si in 2018 la citit thrillere!
Sorina, îmi place topul tău! Cele două titluri de la editura Trei le-am citit și mi-au plăcut enorm. Și „Materie întunecată” am citit. Celelalte le trec pe listă neapărat.
Da, le recomand, mai ales daca iti plac thrillerele. Merci!
3filename