„Și, desigur, te am pe tine. Sute și mii ca tine, făcând același lucru în fiecare zi. Te văd, dar eu sunt invizibil. Până când o să vreau eu să mă vezi.”

Te văd de Clare Mackintosh-Editura Trei-recenzie

Te văd de Clare Mackintosh-Editura Trei-recenzie

Titlul original: I See You

Editura: Trei

Colecția Fiction Connection

Colecție coordonată de Magdalena Mărculescu

Anul aparitiei: 2016, 2017

Traducere din engleză de: Mihaela Ionescu

Număr pagini: 493

Gen: Thriller psihologic, Polițist

Cotație Goodreads: 3,88

 „Te văd. Dar tu nu mă vezi pe mine. Ești cufundată în cartea ta; o copertă necartonată cu o fată într-o rochie roșie. Nu pot să văd titlul, dar nu contează; toate cărțile astea sunt la fel. Dacă nu e povestea cu un băiat care întâlnește o fată, e cu un băiat care urmărește o fată. Apoi băiatul o omoară pe fată.”

   Suntem sclavii propriilor obiceiuri: în fiecare zi, când mergi sau te întorci de la muncă, alegi același traseu. Pentru că e mai scurt, pentru că te-ai obișnuit atât de mult, că nu mai contează. Iei metroul, te așezi în același vagon, pe același scaun, te cufunzi în carte sau telefon… Cobori la aceeași stație, mergi în aceeași direcție, faci aceleași gesturi în mod automat și nici nu-ți dai seama că ești urmărită.

   Te recunoști? Aceeași este și situația lui Zoe Walker, o femeie ce răsfoind un ziar în drum spre casă, îi atrage atenția un anunț de la rubrica „Escorte/Erotic”. Nu că ar interesa-o rubrica respectivă, dar fotografia din anunț este a ei!

   Cum este posibil? Ajunsă acasă, le arată fotografia celor din familie, iar aceștia încearcă s-o liniștească: femeia din poză nu este ea, doar seamănă; Zoe poartă ochelari, femeia aceea nu. Fotografia este neclară, deci ar putea fi oricine. Nu este convinsă pe deplin, dar încearcă să nu se mai gândească la acest lucru.

   Zoe nu este singura căreia i se întâmplă așa ceva. Cathy Tanning este altă femeie căreia îi apare fotografia în ziar, la aceeași rubrică, și constată că i s-au furat cheile casei. Nu portofelul, nu telefonul sau alte lucruri de valoare, cheile. La scurt timp, este convinsă că i-a intrat cineva în casă, deși pe chei nu era trecută nicio adresă.

 Altă femeie a cărei fotografie îi apare inexplicabil în ziar este ucisă. Și nu este singura. Autoritățile se conving că au ce a face cu un psihopat periculos. Anunțurile sunt însoțite de un link și un număr de telefon. Numărul este nealocat, iar site-ul afișează o pagină goală, cu o casetă pentru parolă. Însă în anunț nu este nici urmă de parolă. Cum se presupune că s-ar putea accesa site-ul?

 Kelly Swift este o detectivă ce se implică în caz, reușind să-i descifreze misterele. Ea este cea care insistă asupra cercetărilor, motivată fiind de trauma prin care a trecut sora sa, aceea de a fi violată. Ea reușește să pătrundă pe site și să-i afle adevăratul mecanism: în mare, era un site de întâlniri mai „altfel”. Diverse femei erau înscrise fără voia lor, atașate fiind fotografia, o descriere și traseul zilnic. Clienții descărcau profilele contra unor sume de bani și mai departe, totul depindea de ei: poate doreau să invite femeia la cină, poate doreau s-o urmărească, se putea ajunge chiar și la crimă sau viol. Totul depinde de planurile clientului, iar biata femeie nici nu avea habar că este în pericol.

„Reapare însă în clipa în care pășesc pe peron, și de data asta nu mă înșel. Cineva mă urmărește. Vine după mine. Pe măsură ce mă îndrept spre ieșire știu – pur și simplu știu – că cineva a coborât din vagonul următor și merge acum în spatele meu. Nu mă întorc. Nu pot.”

Și totuși, principalul criminal este cel din spatele site-ului și se pare că își acoperă urmele foarte bine.

 Asistăm, pe de o parte, la ancheta poliției și pe de altă parte, la viața lui Zoe, femeia ce și-a descoperit poza în ziar. Aparent, are o viață de familie fericită: doi copii adolescenți, un băiat și o fată, este divorțată de tatăl lor și în prezent, are o relație cu Simon, jurnalist ce aspiră să devină scriitor. Fiul său, Justin, nu prea îl înghite pe Simon, ea este destul de suspicioasă cu privire la iubitul fiicei, dar în mare, este mulțumită de viața ei. Are noroc cu vecina lor, Melissa, patroana mai multor cafenele, care l-a angajat pe Justin, în ciuda cazierului său nu chiar fără pată.Te văd de Clare Mackintosh-Editura Trei-recenzie

Subtext

  Autoarea a lucrat 12 ani în poliție și acest lucru se vede. Cartea este o critică la adresa sistemului: polițiștii care în ciuda suspiciunilor surorii lui Kelly, nu fac nimic, birocrația, întârzierile și împotmolirile anchetei, regulile uneori absurde… Singura implicată și motivată cu adevărat să-l prindă pe psihopatul din spatele site-ului este Kelly. Kelly, care o vede pe sora sa în fiecare femeie aflată în pericol. Ea a fost cea care a pus totul cap la cap și a insistat asupra anchetei. Este personajul preferat al autoarei și acest lucru se vede.

 Ce mi-a plăcut: suspansul, răsturnările de situație, ce devin mai dese pe măsură ce ne apropiem de final. Și finalul, de fapt epilogul, te dă pe spate! Fiind obișnuită cu lecturile thriller și polițiste, mă așteptam la ceva asemănător, chiar dacă nu am bănuit exact ce și cum. Ca să fiu sinceră, i-am bănuit cam pe toți! Finalul este plin de posibilități, așa că sper că autoarea nu ne va lăsa așa și va lansa o continuare.

 Ce nu mi-a plăcut: în prima parte, acțiunea înaintează destul de greoi. Ancheta stă pe loc, deși cred că este intenția autoarei să redea exact mersul lucrurilor din sistem. Scriitura este destul de sterilă, lipsită de pasiune și culoare. Nu am reușit să mă atașez de nici un personaj, pe toate le-am  simțit departe. În plus, acțiunea se petrece în Londra, mă așteptam să simt atmosfera orașului. Deși am recunoscut unele dintre numele stațiilor de metrou, nu am simțit atmosfera specific londoneză, ce din alte cărți reiese cu ușurință.

   În mare, este un thriller ce merită citit și sper că va fi ecranizat.

Despre autoare:

 Clare Mackintosh este autoarea bestseller-ului „Te las să pleci”, romanul ei de debut, tradus în peste 30 de limbi și vândut în peste un milion de exemplare în toată lumea, selectat pentru Richard and Judy Book Club și votat drept cel mai bun roman din 2015.

   A lucrat 12 ani în poliție, după care a devenit jurnalist independent și consultant social media. Este fondatoarea Festivalului de Literatură Chipping Norton și patroana Silver Star Society, organizație caritabilă ce oferă asistență mamelor cu probleme în timpul sarcinii.

   „Te văd”, cel de-al doilea roman al său, s-a clasat pe locul 1 pe lista de bestselleruri Sunday Times, iar drepturile de publicare au fost vândute în peste 26 de țări.

Cartea Te văd de Clare Mackintosh poate fi comandată de pe site-ul dol.ro-Diverta

Cărţi thriller

Cărţi poliţiste

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

25 COMMENTS

  1. Sorinache, ce iti mai place sa ma tentezi!!! Recenzia ta a fost savurata din plin. Si cu bucurie! Pentru ca am cartea! ,,Te las sa pleci”, cealalta carte a autoarei, mi-a placut mult, asa ca…

  2. Câtă acţiune şi cât suspans! Interesant subiectul; nu m-aş fi gândit că există site-uri, ziare care să aibă ca rubrică aşa ceva. Faptul că autoarea a mai şi lucrat în poliţie cred că a cântărit destul de mult în prezentarea ideii. Felicitări pentru recenzie! Voi citi şi eu cartea cât de curând 😀

    • Multumesc! Au asemenea rubrica, cum sa nu. Doar ca in carte e mai speciala. Sper ca in realitate sunt pur si simplu rubrici, fara sa ascunda asemenea lucruri :))

  3. Ma tenta cartea si inainte.dar acum chiar sunt hotarata s-o citesc.
    Felicitari Sorina pentru o recenzie interesanta si complexa!

  4. nu stiu de ce nu am citit niciun roman de-al tipei pana acum, ca m-au cam atras. par destul de interesante si intrigante! cred ca am multe pe lista si parca nu mai ajung la toate

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.