Cercul polar de Liza Marklund – Editura Trei – recenzie blog tour
Cercul polar, de Liza Marklund – Editura Trei – recenzie blog tour
Cercul polar
Autor: Liza Marklund
Editura Trei – 2022
POLCIRKEIN
Traducere din suedeză Raluca Pop
“Liza Marklund este jurnalistă și scriitoare suedeză. A publicat zece romane în seria Annika Bengtzon, care i-a adus faima internațională. Este, de asemenea, coproprietară Piratforlaget, a treia mare editură din Suedia, și scrie pentru ziarul Expressen. A fost reporter de investigații timp de zece ani și a realizat numeroase documentare TV, subiectele abordate fiind în special drepturile copiilor și ale femeilor. Din 2004 este ambasador UNICEF.
De aceeași autoare, la Editura Trei au apărut: Explozii în Stockholm (recompensat cu Polonipriset și Debutantpriset), Fundația Paradis, Studio 69 (Swedish Union’s Award), Testamentul lui Nobel, Pe viață, Lupul Roșu, Un loc sub soare și Ferma de perle negre.”
“Lolita. Rădăcini. Pasărea-spin. Ucigașul de polițiști. Aventurile lui Tom Sawyer. Un amestec de titluri care reflectă cinci personalități diferite aflate în pragul maturizării și al unei schimbări definitive și mortale. Și toate fac parte din clubul de carte Cercul Polar.
Într-un sătuc pierdut din nordul Suediei, un pod prăbușit dezvăluie un secret ascuns timp de 40 de ani — cadavrul fără cap al unei tinere. Ce s-a întâmplat în vara în care a dispărut una dintre fetele din clubul de carte și cum le-a schimbat pe celelalte? Ce secrete aveau ele?
Cercul polar explorează mintea a cinci femei — cum erau atunci și cum sunt acum. Sexul, gelozia și dorința de a scăpa dintr-o comunitate mică au adus sfârșitul alianței lor din adolescență. Dar ce a luat viața uneia dintre ele?”
Evenimentele au loc în micuța localitate Stentrask: pe o parte a râului Pite este orășelul, cealaltă parte este pustie, dar tehnologizată, și găzduiește Baza Robotică. Podul imens care leagă cele două părți ale râului începuse să se fisureze și trebuia reparat. Fusese construit pentru a se putea transporta la Bază tancuri, vehicule blindate, rachete, și diverse alte echipamente necesare pentru operațiuni și antrenamente intensive. Inițial s-au încercat remedieri, reparații ușoare, dar nimic nu ținea și atunci au hotărât renovarea, pornind de la fundație, ca o reconstrucție a celor patru piloni. În timpul lucrului s-a descoperit un corp, păstrat remarcabil de bine, dar fără cap. Lucrurile găsite în preajma cadavrului au condus la ideea că ar fi vorba despre Sofia Hellsten, tânăra fiică a consilierului, dispărută cu patruzeci de ani în urmă. Sigur, faptul că lipsește capul îngreunează identificarea, posibilă momentan doar după haine, geantă și actele, găsite aproape intacte.
Și încep cercetările, în miezul lor aflându-se prietenele Sofiei, celelalte patru colege cu care fondase în perioada liceului clubul de carte “Cercul Polar”. Aici fiecare dintre ele propunea un roman pe care-l discutau și comentau la întâlniri. Alegerea cărților, discuțiile, părerile lor, consemnate într-un referat de ședință, ne dau indicii clare despre firea și modul de-a gândi al fiecăreia.
Autoarea ne dezvăluie povestea prin prisma celor cinci fete. Fiecare poveste începe cu discuția despre cartea aleasă de tânăra respectivă. Poveștile urmăresc viața tinerelor din copilărie până acum, după patruzeci de ani, și fiecare discuție despre cărți aduce după sine referiri la viața socială și politică a țării, părerile diferite despre dragoste, societate, imigrație, viață în general.
Acum, la găsirea victimei, fiecare fată rememorează anii de școală, clubul de carte, discuțiile tipic adolescentine despre băieți, derapajele din bar sau relațiile infiripate cu soldații de la Bază. Sigur că atracția majoră o constituiau băieții sportivi și populari din școală, cum era Wiking Stormberg, fiul fostului șerif, ajuns acum șeful poliției din localitate.
Wiking fusese iubit, în taină, de toate fetele din liceu, umblase pe termen scurt cu câteva dintre cele din Clubul de carte, dar cea care s-a lipit efectiv de sufletul lui, l-a dezamăgit când l-a părăsit, și a dispărut fără urmă, fusese Agneta.
Din vechea gașcă doar Carina și Wiking rămăseseră în orășel, își intemeiasera familii, și ambii lucau la poliție, el ca șef ea ca dispeceră. Wiking suferea și acum după soția lui, care murise înnecată în condiții suspecte.
Birgitta își schimbase numele, plecase în altă parte, acum era pe jumătate infirmă și foarte îmbătrânită. Susanne ajunsese jurnalistă, se căsătorise cu un fost coleg de liceu, acum era văduvă, scria și făcea podcasturi. Fratele ei mai mic era căsătorit cu Carina. Toți aveau copii mari de-acum, fiecare cu viața și familia lui.
Găsirea cadavrului îi reunește pe toți în mica localitate, împreună cu o echipă de criminalișți și o tânără procuroare. Și urmează investigații din trecut până în prezent, cercetarea probelor și a ADN-ului, căutarea capului victimei.
Poveștile reconstituie și ele viața fetelor, acasă și la școală, distracțiile, aventurile, prieteniile și vor oferi indicii, care duc până la urmă la identificarea cadavrului și aflarea adevărului.
Care este identitatea victimei? Este sau nu Sofia?
De ce și cum a dispărut atunci Sofia?
Unde este Agneta? Ce s-a întâmplat cu ea? De ce n-a mai dat nici un semn de viață?
Cum a murit soția Wikingului?
Cartea este extrem de interesantă, poveștile te țin captiv în viața fetelor, și abia ultima poveste, cea a Soniei, aduce lămuriri mai pertinente.
Romanul îți induce o mulțime de gânduri, te face să țeși diferite scenarii, să-ți imaginezi personajele și să trăiești cu ele acei ani. Dar finalul și deznodământul sunt total neașteptate.
Cum spun părerile avizate:
„Povestea oscilează cu măiestrie între trecut și prezent, într-un mod care sporește constant suspansul și îl obligă pe cititor să rămână vigilent.” ( Svenska Dagbladet)
„Cu experiență și talent, dar și ochi pentru detalii, Liza Marklund presară indicii și piste false. Cercul Polar este construit simetric, ca o piesă muzicală clasică, un roman polițist și în același timp o poveste epică.” ( Aftonbladet)
Carte disponibilă pe site-ul Trei
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti
Suna bine, pe gustul meu!