Cerul va fi indigo –  Monica Ramirez – recenzie

Cerul va fi indigo –  Monica Ramirez – recenzie

Cerul va fi indigo -  Monica Ramirez - recenzie

Cerul va fi indigo –  Monica Ramirez – recenzie

Titlul: Cerul va fi indigo

Autor:  Monica Ramirez

Editura: BookForge

Anul apariției: 2024

Nr. de pagini: 444

Colecția: Beletristică

                 Oamenii aleg să vadă numai ce vor să-și imagineze că e adevărat.

   Cum ajungi să te temi pentru propria viață, cum este să fi un nevinovat cu zilele rămase de trăit prinse într-un număr mic și foarte mic, întrezărind astfel tot mai clar lumina de la capătul tunelului, levitând neputincios între viață și moarte, în acel spațiu pustiu rămas necunoscut… și toate acestea ca urmare a unei decizii de moment?

    Dorința de a participa la ineditul experiment constituit de producătorii unei emisiuni de impact, având ca subiect cotidianul vieții în coloniile americane din perioada secolului al XVIII-lea, devine atractivă într-un mod mai mult sau mai puțin conștient pentru cei selectați pe baza unor eșantioane emoționale. Vorbim aici despre oameni care traversează o perioadă plină de încercări și sunt prea debusolați pentru o gestionare optimă a acesteia, despre cei care consideră că un timp departe de nucleul propriei existențe poate aduce cu sine uitarea sau iertarea, după caz.

   Povești de viață tulburătoare ce înfățișează superficialitatea cu care abordăm, inconștient sau nu, existența noastră și un reality-show pentru cei pasionați de istoria acelor timpuri fascinante și mai puțin înțelese ca anvergură, sunt elementele cheie ale acestui roman ce surprinde prin minuțiozitatea unor detalii legate de structurile psihice umane și evoluția acestora în anumite conjuncturi.  

   O pauză, un timp de reflecție, un mod de a uita ce se întâmplă în propria viață, așa denumește autoarea aderarea la acest refugiu. Dacă au înțeles exact ce implică aceasta este o altă poveste, iar pentru cei implicați pare să devină o nouă dezamăgire…

  Zece bărbați și cinci femei participă la această emisiune ce urmează să fie urmărită și evaluată de milioane de telespectatori. Fiecare dintre aceste personaje aduce cu sine o poveste, un tipar și propriile probleme, multe dintre ele părând să țină strict de conduită. Discuții fără un sens anume, neînțelegeri iscate din senin, unități de măsură diferite sunt relatate în primele capitole, presărate și artistic conturate printre relatările din viața personală a celor prinși în peisajul cărții. Ajungând să îi cunoști, apar invariabil preferințe și antipatii ce se dezvoltă în curiozități urmate de întrebări oarecum inerente… De ce…? Nu pare genul și, totuși… ce caută aici?!

   Prima crimă are un impact intens și neașteptat pentru cititor, iar lectura următoarelor capitole continuă cu multe sentimente amestecate și întrebări cărora nu le găsești un răspuns logic, mulțumitor.  Participanții sunt doar necunoscutele unei ecuații, motivele și timpul necesar conflictelor care să ducă în acea direcție, mă refer aici la crimă, nu există, toți concurenții par sănătoși, mental vorbind, fără tendințe criminale. Și, totuși, cineva ucide cu sânge rece… În concluzie, motive există chiar și între necunoscuți. Fascinantă abordare!

Simțeam respirația întregii păduri în jurul nostru, greutatea umedă a crengilor lăsate în urma ploilor recente, mirosul noroiului fetid, aerul umed ce devenea tot mai greu de tras în plămâni. Aveam senzația că pe măsură ce ne apropiam de centrul ei, insula se prăbușea în ea însăși ca o capcană care-și închide fălcile pentru a ne consuma.

  O realitate alternativă ciudată, acesta este sentimentul încercat în repetate rânduri, o derulare captivantă a evenimentelor construită în principal pe motivele ce duc la deteriorarea relațiilor de grup. Teama pentru propria viață, foamea constantă și lipsa totală de opțiuni, conștientizarea că nu există ajutor din exterior, ajutor ce-ar presupune întoarcerea la civilizație, sunt doar o parte dintre motivele degradării psihice experimentate de personajele prinse în peisajul firului narativ. Sunt multe momente în care ai impresia că te afli într-o sală de cinema și povestea se desfășoară pe un ecran imens, asiști la un film al cărui final continuă să fie impredictibil.

…fantome condamnate la o eternitate pe insula pustie cu apusuri pictate în nuanțe de indigo ce-mi furase o fărâmă de suflet pentru totdeauna.

   Caut un refugiu din propria viață și găsesc…finalul ei? Aceasta pare să fie întrebarea fundamentală ce-i bântuie pe concurenții aflați pe insulă. Cei care mai rămân în viață până la final. Curajul pare să fie soluția și iertarea remediul unei vieți irosite desprinse din propriul trecut.

Sublim! Recomand!

 Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.