De-a șoarecele și pisica – M.J. Arlidge – Editura Trei – recenzie

De-a șoarecele și pisica – M.J. Arlidge – Editura Trei – recenzie

by -
0
De-a șoarecele și pisica - M.J. Arlidge - Editura Trei - recenzie

De-a șoarecele și pisica – M.J. Arlidge – Editura Trei – recenzie

Titlu: De-a șoarecele și pisica
Titlu original: Cat and Mouse
Autor: M.J. Arlidge
Traducere de Alexandra Fusoi
Nr. de pagini: 527
Anul apariției: 2023

Un zgrepţănat la geam.
O bătaie la ușă.
Și dacă, de data asta, e cineva acolo?
Un ucigaș tăcut pândește în oraș și atacă oameni care sunt singuri acasă seara, într-un joc de-a șoarecele și pisica letal, care seamănă panică. Detectivul-inspector Helen Grace conduce ancheta, însă este și ea vânata, urmărită pas cu pas de un psihopat nemilos care vrea răzbunare. În căutarea asasinului, Grace începe să creadă că în spatele acestor crime brutale există un adevăr șocant. Însă ce va afla e chiar mai pervers decât ar fi bănuit vreodată…
Dacă îți închipui că ești singur, gândește-te mai bine.”

“Helen Grace e una dintre cele mai remarcabile eroine care au apărut în ultimii ani.” (Jeffery Deaver)

M.J. Arlidge țese o tapiserie care-ți îngheață sângele în vine.” ( Daily Mail)

  Oh da!!! Fiecare volum al seriei a fost mai complex, mai interesant, dar acesta câștigă detașat. Chiar dacă te mai întrerupi din citit rămâi captiv în poveste, de fapt în povești, pentru că acum Arlidge îmbină trei anchete la care Helen este nevoită să facă față.

  Avem aceeași echipă de investigatori, dar de data asta Arlidge insistă parcă și mai mult pe latura umană.

   Charlie Brooks, adjuncta lui Helen, revine la muncă, dar este obosită, doar are doi copii acasă, și pare că și Steve, soțul ei, este schimbat. Se teme că acesta și-a găsit pe cineva, că o înșală, dar se va dovedi doar o simplă alarmă. Ce se întâmplă în realitate vedeți citind cartea.

  Ceilalți își continuă viața normal, au chiar un coleg nou, Wilson, tânăr și cu multe idealuri, care și-a dorit foarte mult să lucreze cu Helen.

  Alan Peters e același tip ranchiunos, care are impresia că postul de șef îi dă anumite privilegii și mai ales vrea să scape de Helen, deși încercarea precedentă nu-i reușise. O comite din nou, în loc să ajute echipa e mai preocupat s-o submineze pe Helen, profitând de orice. Nu o suportă pentru că este o detectivă foarte bună și cu asemenea rezultate încât îl face să se simtă inferior, și mai mult este și femeie. Interacțiunea ei cu Hudson și evenimentele ce urmează îi dau un nou țel, și face o nouă încercare, cu toate că tot ea va fi cea care va rezolva cazurile. Dar se izbește de atitudinea echipei care, spre stupefacția lui, face zid în jurul lui Helen. Va reuși Alan Peters sau va pleca, cum se spune, “cu coada între picioare”?

  Până și Emilia Garanita care scrie vreo două articole în genul ei, când are ocazia s-o denigreze din nou pe Helen, chiar “s-o termine”, se oprește. De ce? Pentru că, pentru prima dată în viața ei, Garanita este îndrăgostită cu adevărat și părerea lui Sam este importantă pentru ea. Și tot pentru prima dată ține cont de părerea partenerului, pentru că de data asta simte că și-a găsit “sufletul pereche”.

  Și Helen? Ce face Helen?

  Din păcate, pentru ea, este o perioadă extrem de grea, în care trebuie să facă față nu numai anchetelor ci și amintirilor.

  În primul rând este obligată să “se uite mereu peste umăr” pentru că Dr Alex Blythe (personajul din volumul “Adevăr sau Provocare” care orchestra crimele), care se făcuse nevăzut, complota din umbră și va pune pe urmele ei un asasin. E mult spus asasin, de fapt un tip pe care-l șantaja, și care, pentru a-și apăra familia, e hotărât s-o facă. Până la urmă Helen îi va dejuca planurile și va rezolva problema.

  Dar grija și spaima asta continuă își pune amprenta și asupra interacțiunii cu Joseph Hudson, fostul ei partener, și totul se termină într-un mod pe care Helen nu l-a dorit.

  În acest timp în oraș sunt atacate două case, se fură bijuterii nu prea valoroase, dar sunt victime. Se vede că acestea au fost urmărite mai mult timp pentru a li se știi programul, iar criminalul este extrem de precaut. Sunt familii bogate cu afaceri avantajoase, cu întâlniri, cu pasiuni. În familia White victima este femeia, copilul, un bebeluș, este lăsat în viață. Totul se întâmplă când soțul era la alergare, se pregătea de maraton. În casa lui Richard Westlake victima este băiatul de 16 ani Ethan, pentru că tatăl era ca de obicei în vizită la mama lui, iar soția Victoria își schimbase, în ultimul minut, programul deoarece apăruse o urgență la muncă. Din păcate tânărul este cel care plătește prețul.

  Victimele sunt găsite legate cu fața în jos și lovite, în față și pe spate, mai corect spus hăcuite cu o secure. Nu se găsesc nici un fel de urme, care să ducă la un rezultat, și mai ales nici o legătură între familii. Cercetările merg pe firul datelor când au loc evenimentele și al furturilor, pentru că mai fuseseră câteva spargeri de case, iar într-un loc chiar o altercație a victimei cu făptașul și acesta fugise. Hoțul este identificat dar se dovedește că nu avea nici o legătură cu crimele, datele nu corespund și nu găsesc nici bijuteriile de la atacurile cu victime. Astfel că se rezolvă cazurile de furturi dar pentru crime încep din nou cercetările, de data asta din alt unghi.

  Până la urmă Helen este cea care săpând cu înverșunare în viețile victimelor, reluând pas cu pas crimele, găsește o legătură: ambii soți își înșelau nevestele cu aceeași tipă, pe care fiecare o știa sub alt nume. Reușesc să identifice persoana și chiar să salveze a treia victimă preconizată, și povestea devine terifiantă.

  Ce a determinat valul de crime? Ce a declanșat totul? Cine este criminalul? Cum își motivează faptele? Ce rol are soția lui și ce se întâmplă cu ea? Este pedepsit criminalul? Ce se întâmplă cu hoțul din cazurile de jaf? Este prins până la urmă Alex Blythe? Unde? De cine?

  Veți descoperi povești halucinante și o Helen extrem de hotărâtă să rezolve cazurile, să prindă făptașii și să-i pedepsească, lăsând în planul secund problemele ei cu Peters, dar și o Helen foarte impresionată de atitudinea echipei ei.

  Ce face echipa? Care este atitudinea ei și reacția lui Peters?

 Trebuie să citiți cartea!

  Vă dați seama că eu am schițat numai anumite idei și momente.

  Trebuie să recunosc că am parcurs cu Helen fiecare moment, eveniment, întâmplare. Am fost alături de ea la fiecare eșec sau reușită. Am avut emoții la fiecare aventură a ei, așa cum am avut emoții și pentru viața ei privată. Am avut emoții și îndoieli alături de Charlie și chiar alături de Emilia Garanita, și am fost extrem de satisfăcută văzând deznodământul lucrurilor.

  Și mai trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut să văd mutra lui Alan Peters, când lucrurile n-au mers pe placul lui.

  Dar toate astea trebuie să le citiți și să le trăiți cu personajele. Merită!!!!

   Iată și păreri avizate:

  “Noul Jo Nesbø.”( Judy Finnigan)

  “Înspăimântător și totodată convingător. Nimeni nu scrie suspans înfiorător ca M.J. Arlidge, iar De-a șoarecele și pisica este o continuare minunată a seriei Helen Grace”. ( BP Walter)

   “O poveste cu suspans și o mulțime de răsturnări de situație.”( It’s All About Books)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.