Despre morți numai de bine de Teodora Vescan - Editura Datagrup - recenzie

Despre morți numai de bine, de Teodora Vescan – Editura Datagrup – recenzie

Despre morți numai de bine

Autor: Teodora Vescan

Editura Datagrup – 2022

Număr pagini: 186

Despre autoare

  TEODORA VESCAN s-a născut la București  în 29.04.2003. Pasionată de scris, regie, scenaristică & actorie de film și muzică. Este redactor șef la Underdog Station TV – o platformă care promovează muzica indie românească.

   A primit premiul 1 la proză și versuri în cadrul Festivalului Concurs Internațional de Literatură și grafică „ Elogiul iubirii”, ediția a IV-a 2022. Concursul  internațional de proză scurtă „Zătreni, file de legendă”- publicarea prozei în volumul 4 al antologiei cu același nume.

  Am aflat vârsta autoarei abia după ce am citit cartea și am rămas surprinsă de tinerețea ei. Cu doar doi ani mai mare ca băiatul meu, dar cu atât de multe pasiuni. Surpriza mea constă în calitatea scriiturii la această vârstă. Nu exagerez cu nimic când spun că Teodora duce spre scriitura clasicilor, având talentul de a așterne între filele acestor pagini o poveste simplă, dar cu încărcătură emoțională datorită analizei cu subînțeles din viața unor tineri.

  Mina și Cristi se întâlnesc la o înmormântare din Oltenia, iar de atunci viețile lor se intersectează întâmplător sau nu. Mina este o liceană rebelă care afirmă că scrie un roman despre morți. Toată lumea spune că e o prostie, dar Cristi o încurajează, el însuși fiind un student neconformist.

  O serie de întâmplări ciudate și încetarea din viață a unor cunoștințe comune îi aduc împreună și ei continuă să se vadă și în afara lor. Petreceri, muzică , prietenii mai mult sau mai puțin bazate pe încredere duc la apropierea celor doi tineri și la împărtășirea filosofiilor proprii despre viață. Mina învață de la Cristi să gândească liber și să-și urmeze propriul drum în viață chiar dacă asta înseamnă să greșească. Deși tânărul student pare un pierde-vară fiind și chitaristul unei formații rock, acesta este matur și dă dovadă de o inteligență deosebită.

  Pe lângă drumul acestor tineri în descoperirea sensului vieții, romanul atrage atenția asupra traumelor prin care au trecut fiecare și cum le afectează fiecare pas  în viață.

  Ceea ce m-a făcut să compar modul de scriere al autoare cu cel al clasicilor este viziunea realistă. Ce subiect poate fi mai de impact decât realitatea în care de cufundăm zilnic și din care ne încărcăm emoțional?

  Violența domestică, bârfele, minciunile și măștile afișate de fiecare individ au  existat în trecut, există în prezent și sigur nu vor lipsi în viitor. Teodora alege să fie sinceră cu caracterul fiecăruia arătându-ne că nimeni nu este ceea ce pare și că deciziile persoanelor din jur ne influențează viețile indiferent cât de liber trăim noi.

  Despre morți numai de bine este un roman realist care analizează comportamente, caractere umane, depresii, vicii și alte aspecte din viața cotidiană fix așa defecte cum sunt. O radiografie necenzurată a tot ceea ce trăim, asemănătoare cu cea a strămoșilor noștri, dar în hăinuțe mai moderne.

Felicit autoarea și îi doresc succes. Sunt convinsă că vom mai auzi de acest nume în viitorul apropiat.

Carte disponibilă pe site-ul Datagrup

Recenzii cărți

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.