Grădina cu fluturi de Dot Hutchison-Herg Benet-recenzie

Grădina cu fluturi de Dot Hutchison-Herg Benet-recenzie

Titlul original: The Butterfly garden

Editura Herg Benet

Anul 2018

Colecția Passport

Traducere din limba engleză de Cristina Nemerovschi

    DESPRE AUTOARE

  Dot Hutchison este autoarea romanului pentru adolescenți Un nume neprihănit, inspirat de Hamlet, și al thrillerelor Grădina cu fluturi și Trandafiri de mai. A lucrat în tabere de cercetași, într-un magazin artizanal, într-o librărie și la Târgul Renascentist (unde a întruchipat un pion de șah). Se mândrește că nu a pierdut niciodată legătura cu adolescenta pe care o poartă în interior. Iubește furtunile, mitologia, istoria și filmele pe care le vezi pe repeat.

Frumusețea nu a fost niciodată mai înfricoșătoare ca acum.”

   De câte ori citesc o carte nouă apărută în colecția Passport la editura Herg Benet am o surpriză. Descopăr noi autori extraordinari, noi romane mai mult decât bune.

   O surpriză a fost și Grădina cu fluturi. Spun surpriză pentru că are o copertă drăguță și o prezentare tentantă, dar nimic nu te pregătește pentru impactul cu povestea pe care o vei citi. Deși romanul pare unul pentru adolescenți, ceea ce descoperi în interior este mai mult pentru adulți. Nu e doar un thriller, ci unul psihologic. Personajele sunt majoritatea adolescente, dar cruzimea și impactul emoțional al acestui roman sunt destinate persoanelor mature.

   Grădina cu fluturi ne prezintă o anchetă misterioasă. Însărcinați cu interogatoriul sunt agenții FBI Victor Hanoverian și Brandon Eddison. Primul fiind mai în vârstă, tatăl a două tinere, calm, iar al doilea impulsiv și nerăbdător. Doi agenți corecți, care fac tot posibilul să interogheze o supraviețuitoare a unui incendiu. O fată misterioasă, cunoscută sub numele de Maya. O tânără misterioasă, calmă, care e dispusă să spună povestea în ritmul ales de ea, și care e considerată oarecum suspectă din cauză că nu pare absolut deloc afectată având în vedere trauma prin care tocmai a trecut.

   Agenții nu vor să afle doar detaliile accidentului, ei fiind prezenți la locul incendiului în urma unui telefon primit pentru mai multe acuzații de răpire, sechestrare, crime.

  Ce este de fapt Grădina cu fluturi?

   Un loc superb, plin cu plante, cu tavan de sticlă, râu, stânci, pomi. Ai spune un RAI, dacă fluturii ar zbura cu adevărat pe deasupra grădinii, dar fluturii sunt tatuaje uriașe pe spatele mai multor fete. Superbe tatuajele unor fluturi rari. Problema e că Maya și alte peste douăzeci de fete răpite, tatuate cu forța, violate în repetate rânduri, apoi ucise. Vârsta lor fiind între șaisprezece și douăzeci și unu de ani. Aduse cât mai crude, dar niciodată nu depășeau douăzeci și unu de ani, pentru că erau îmbălsămate de vii, apoi puse într-o vitrină umplută cu rășină, iar spatele lor tatuat fiind expus alături de descrierea fluturelui tatuat.

   Cine ar face așa ceva?

  Grădinarul, așa-l numeau fetele pe obsedatul care le răpea, ajutat de unul dintre fii lui, Avery. Acesta era violent, îi făcea plăcere să le tortureze și să le ucidă în timp ce le viola. Tatăl său în schimb le iubea, pe rând, diferit, până împlineau vârsta sau aveau o decădere psihică, sau până rămâneau gravide.

„ – Mâine e aniversarea mea de douăzeci și unu de ani, a șoptit.

Bliss a chițăit și a sărit să o îmbrățișeze, îngropându-și fața în umărul lui Lyonnette.

– La dracu, Lyon, îmi pare atât de rău!

– Avem o dată de expirare? La douăzeci și unu de ani?, am întrebat eu, încet.

Lyonette ne-a apucat pe mine și pe Bliss de mâini cu o forță disperată.

– Eu nu… Nu pot să-mi dau seama dacă ar trebui să mă lupt sau nu. O să mor oricum, și aș vrea să-l fac și pe el să muncească pentru a câștiga, dar dacă mă voi lupta, oare nu va fi și mai dureros? Căcat, mă simt ca o lașă, dar dacă voi muri, măcar nu vreau să mă doară!”

     Sunt frumoși fluturii, păcat că trăiesc puțin.

   În grădină apare fiul cel mic al Grădinarului, Desmond. La început nu știe adevărul despre fete, crezând că sunt salvate de pe stradă și ajutate de tatăl lui, fără ca soția bolnavă a acestuia să știe. Până să afle adevărul e deja îndrăgostit de Maya. Fata se folosește de el și încearcă de mai multe ori să-l convingă să sune la poliție.

Felul în care Grădinarul se purta cu mine se schimbase. De când eu și Desmond făcusem sex, mă trata mai degrabă ca pe o fiică, ca pe o noră, ca pe cineva din familie. Nu eram ca Lorraine, nu fusesem exilată la limita afecțiunii lui, dar cumva hotărâse că acum eram a lui Desmond. Cu Avery, împărțea. Cu Desmond, oferea.”

  Ce mi-a plăcut e profunzimea trăită de fiecare personaj/fată, caracterul fiecăreia, modul de a reacționa pozitiv sau negativ la fiecare zi petrecută în captivitate. Asta mai ales că toate sunt adolescente provenite dintr-un mediu social diferit. Una e fata unei doamne senator, Maya fiind o fată trecută prin mai multe traume o cheamă Inara, dar nu e numele ei adevărat. A fost nevoită să lucreze de la paisprezece ani. Interesant și suspect, nu?

  Fiecare dintre ele au o poveste nemărturisită pentru că Grădinarul le dădea nume noi, să se potrivească cu fluturele pe care-l poartă. S-au obișnuit să-și rostească numele înainte de momentul final.

  Ce ascunde fata, modul cum își spune povestea este un mister. Te ține în suspans cu fiecare detaliu mărturisit.

   Într-o zi Avery aduce o nouă fată, bătută, violată, inconștientă. Nu are mai mult de unsprezece ani.

   Are putere Desmond să-și denunțe tatăl și fratele? Mai ales că au trecut șase luni de când frecventează Grădina cu fluturi, iar acest lucru îl face complice.

   Acest roman este un thriller psihologic excelent, crud, întunecat, care captivează cititorul încât nu vrei să faci pauză nici de mâncare. Oricum îți piere pofta.

   Mi-a plăcut mult și sper să se mai traducă cărți ale autoarei. Nu ratați Grădina cu fluturi, e altceva. Mi-ar plăcea o ecranizare, cred că ar fi un film de succes!

Cartea Grădina cu fluturi de Dot Hutchison poate fi comandată de pe site-ul Herg Benet

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Herg Benet

20 COMMENTS

  1. Sunt convinsa ca mi-ar placea,trebuie s-o citesc.
    Felicitari Vero pentru o prezentare deosebita!

  2. E asa violent Vero!Ma trec fiorii,numai cand am citit recenzia!Felicitari draga mea!O intrebare-ni-ar place cartea?

  3. Ai dreptate in privinta copertii. E asa finuta, dar in interior te asteapta ceva … devastator. Nu am citit cartea. Nici nu am cumparata pana acum. Mereu am fost atentionata ca e cam dura. Tu ce imi recomanzi, Vero? Crezi ca merita sa o citesc? Recenzia mi-a placut mult :*

  4. Am auzit de cartea aceasta, pare super. Chiar as fi curioasa s-o citesc. Sper sa rezist, daca e asa dura.

  5. O recenzie minunată, felicitări! <3 Mi-a plăcut foarte tare și mie, știu că mai are două părți și abia aștept să văd ce surprize ne-a pregătit autoarea în continuare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.