Cu Andersen in Regatul Povestilor de Petre Craciun

Cu Andersen in Regatul Povestilor de Petre Craciun

by -
11

Cu Andersen în Regatul Poveștilor de Petre Crăciun-recenzie

Ilustrații de Anca Smărăndache

București 2015

Editura Zorio

Redactare Cătălina Crăciun

Tehnoredactare Victoria Naum

Traducere dialoguri în limba daneză: Cristina Vasile, Herning, Danemarca

Nr. pagini: 51

    Despre autor:

    Petre Crăciun  este un scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Literatură pentru copii și tineret. În 2011 a inițiat, împreună cu fiul său, Cristian Crăciun, portalul literaturacopii.ro, destinat iubitorilor de literatură română și universală de vârstă școlară. (sursa Wikipedia). Aceste informații sunt doar o parte din multe alte activități și ocupații ale autorului.

    Am descoperit poeziile domnului Petre Crăciun printr-o prietenă dragă mie, de asemenea scriitoare, poezii care mi-au intrat la suflet și pe care le citesc de câte ori am ocazia. Am plăcerea de a avea în bibliotecă două din cărțile autorului iar astăzi vă prezint cartea Cu Andersen în Regatul Poveștilor

Cuprins

Mai mulți copii încep să vorbească peste noapte limba daneză

Nici tu nu mai ști limba română?

S-a întâmplat în ziua când s-a născut Andersen

Căsuța Poveștilor încă nescrise

Regatul Poveștilor

     Patru copii se trezesc într-o dimineață că vorbesc altă limbă decât cea română (daneză), neștiind ce limbă vorbesc, necunoscându-se unul pe celălalt, surprinzându-și părinții și pe toți cei din jur.

Nu înțelegea ce se petrece cu el. Cum era posibil să se trezească vorbind o limbă pe care nu o mai știa nimeni? De ce tocmai el și de ce atunci? Oare ce limbă vorbea? Semăna puțin cu germana, dar era diferită…Ce avea de făcut? Dacă îl fermecase vreo vrăjitoare din cartea pe care o citise cu o seară înainte? „

Petruț, Tudor, Robert și Giulia

   Petruț îl întâlnește pe Robert în parc, acesta fiind foarte mic nu vorbește, singurul lui cuvânt e mama. Ciudat e că începe cu Petruț să vorbească în daneză, mama sa speriindu-se. De Tudor și Giulia află de la televizor. Începe aventura, cei patru copii împreună cu părinții lor vor să descopere cauza acestei întâmplări stranii. Descoperă că singurul lucru comun este lectura, basmele citite de ei în cazul lui Petruț și Tudor, basmele citite lui Robert de către tatăl său înainte de culcare, iar în cazul Giuliei piesa de teatru Soldățelul de plumb, aceasta nefiind foarte pasionată de basme.

     Desigur autorul acestor basme este Hans Christian Andersen, pare să fie o legătură, cel puțin e primul pas spre rezolvarea problemelor.

„- Să fiți mulțumiți , spuse Tudor ,că nu am făcut o pasiune pentru poveștile indiene. Cine ne mai înțelegea?

– Dar vă puteați îndrăgosti de basmele lui Petre Ispirescu sau ale lui Ion Creangă, spune Mălina, și atunci nu se mai chinuia bietul meu copil…” [/quote_box_center]

     Totuși de ce în aceeași zi au început să vorbească daneza? Studentul care le traducea a venit cu răspunsul

[quote_box_center]„…ieri a fost ziua în care s-a născut marele povestitor danez – 2 aprilie 1805”

   Copilașii sunt duși pe tărâmul viselor, fiecare întâlnindu-se cu H.C. Andersen, bucuria lor, el i-a ales pe acești patru copii să fie Ambasadori ai poveștilor, să aducă cât mai mulți copii în Regatul Iubitorilor de povești. I-a purtat în casa copilăriei lui, i-a lăsat să se joace cu jucăriile lui, le-a spus poveștile așa cum au fost ele rostite încă dinainte de a fi scrise.

     Ei ce să vă spun? Am povestit puțin cartea pentru că e prea frumoasă, deși aș mai fi avut multe de povestit trebuie să va spun că în spatele acestei cărți e o persoană cu un suflet mare, probabil un suflet de copil, pentru că numai așa îmi pot explica cum eu m-am simțit din nou copil citind acest basm al basmului.

  La Poarta poveștilor Regatului Iubitorilor de povești Andersen se întâlnește cu C. Perrault, W. Hauff, F. Baum  Lev Tolstoi, Ion Creangă, Petre Ispirescu, Mihai Eminescu și mulți alții.

     Aceste menționări cu siguranță ne îndeamnă la lectură, la orice lectură ne face plăcere.

     Și Răzvan a fost numit Ambasador al poveștilor

     Vă mulțumesc domnule Petre Crăciun pentru că existați în viața copiilor și a noastră a părinților.

    Puteți comanda această carte și alte cărți scrise de autor la numărul de telefon 0747.779.034 mail – literaturacopii@gmail.com, www.literaturacopii.ro vă așteaptă cu multe alte creații 

Autor: Vero

Review overview
5
***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

11 COMMENTS

  1. felicitari vero pentru prezentare!felicitari autorulu locco_smiley_10 i! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. O carte minunata pentru cei mici si parinti 🙂 . Frumoasa prezentarea ta Vero 🙂 .

  3. Frumoasă prezentare, Vero! Și carte frumoasă. Felicitări, ție și domnului Petre Crăciun! locco_smiley_10

  4. Multumesc tuturor. Puteti comanda volumul, cu autograf, la telefon 0747779034.
    Cu drag, Petre Craciun.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.