Destinul unui prinţ de T.I. Horia – recenzie
Destinul unui prinț, de T.I. Horia
Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2015
278 de pagini
Nu de foarte mult, un rege a fost asasinat, regina și prințul au fugit din regat pentru a supraviețui, apoi prințul a aflat adevărul despre adevărata lui identitate.
Cam asta ar fi ideea de la care pleacă T.I.Horia în Destinul unui prinț, un roman fantastic, care pare inspirat din opera lui J.R.R. Tolkien, cu goblini, vrăjitori, orci, ființe malefice de înviat și un tron de recuperat. Romanul lui T.I.Horia este, însă, tânăr, necopt, ca un exercițiu al unui scriitor cu potențial.
Titlul romanului conține și tema acestuia: dorința prințului Corvin de a-și îndeplini destinul.
În primul capitol, se realizează un preambul, cu evenimente care vor avea o maximă importanță în firul epic ulterior. Lucifer, regele lumii de dedesupt, care își dorea supremația și în lumea de deasupra, a fost învins în lupta pe care o ducea cu armata celor cinci regi: Corvinus (regele oamenilor), Alijar (al elfilor), Ghimli (al gnomilor), Diego (al magicienilor) și Elder (regele dragonilor). În momentul morții, Lucifer îi răpește pe cei cinci, astfel că Val’drem a devenit un loc pustiu unde numai flăcările dragonilor ardeau continuu, fără a se stinge. Câmpul de luptă era plin de cadavre, sânge și foc, ce nu se mai stingea. Val’drem devenise Val’dul.
După două mii de ani, regele regatului Akerel, Corvinus al III-lea, este asasinat de cel mai bun cavaler, Sir Rohan, care își dorește puterea. Regina fuge într-un sat uitat de lume cu fiul ei de numai cinci ani, Corvin, unde trăiește în liniște timp de treisprezece ani.
Corvin devenise un bărbat bine făcut, cu păr negru, ochii căprui, maximum 1,80 cm (m, n.n.) înălțime. Având în vedere că era un vânător destul de bun și un tăietor de lemne îndemânatic, corpul său arăta ca și cum ar fi fost modelat din cocă pentru prăjituri, formele văzându-i-se perfect. Mama lui, Merisa, devenise o femeie de rând care se acomodase foarte repede cu viața de la țară, avea părul lung, șaten și ochii albaștri. Nu era foarte înaltă, avea 1,65 cm.
Rohan află de existența lui Corvin și trimite orcii (niște vietăți născute din încrucișarea elfilor întunecați cu goblinii) să îl ucidă. Aflat la tăiat de lemne, Corvin scapă, dar toți cei din sat mor. Înainte să moară, mama sa îi oferă o cutie în care se află dovezi ale rădăcinilor sale nobile.
Astfel, Corvin pleacă într-o călătorie care are o dublă semnificație: să reînnoiască vechea alianță a celor cinci rase, pentru a lupta împotriva lui Lucifer, prezent ca spirit prin uneltele sale, Rohan și Gharel, și să demonstreze că merită să își îndeplinească destinul de prinț moștenitor.
Cea mai mare misiune și cea mai grea era a lui Corvin, fiindcă trebuia să unească toate neamurile iar unele dintre ele erau foarte greu de convins. Nu se știa când va începe războiul, dar trebuiau să fie pregătiți pentru orice eventualitate.
În lunga sa călătorie, Corvin are parte de numeroase și palpitante aventuri, din care iese mereu învingător, ajutat fiind de prieteni de nădejde: frumoasa Faren și elful Lemar. Pentru ca poporul să îi recunoască autoritatea, Corvin trebuie să găsească legendara sabie pierdută, Arkeryn, și să o scoată din piatră.
Înzestrat cu calități importante, precum sinceritatea, bunătatea și curajul, eroul reușește să reunească vechea alianță și să învingă răul.
Lumea devenise mult mai liniștită și mai frumoasă, Val’dul devenise din nou Val’drem și totul era cum trebuia să fie, fără pic de ură în lume…. Doar liniște și pace.
Am amintit mai sus de influența (posibilă) a lui Tolkien. Similitudini sunt și sar rapid în ochi. De exemplu, unele substantive proprii. Rohan, în Stăpânul inelelor, este ținutul din Pământul de Mijloc, la N-V de Gondor, în Destinul unui prinț, denumește personajul antagonist. Numele Argon/Aragon amintește de Aragorn, regele gnomilor, Ghimli, de curajosul gnom Ghimli din celebra trilogie, Lemar de Legolas. O secvență citită mi-a amintit de scena în care hobbiții Merry și Pippin sunt pe cale să fie mâncați de orci.
–Sau ce? Știi de câteva zile mâncăm numai pâine putrezită, m-am săturat. În noaptea asta o să avem un ospăț pe cinste cu carne, spuse celălalt orc.
Punctul slab al romanului îl reprezintă greșelile gramaticale, care fac lectura destul de grea și obositoare.
–Altceva ce mai știi?
–Nimic. Doar că urma să îi dau de veste ce am aflat despre băiatul care îl protejezi și se pare că am ratat.
–Da. Străjer i-ai și pe ceilalți doi, dacă mai trăiesc și omorâți înainte să scape ca să nu dea de veste., este doar un exemplu.
Destinul unui prinț este un roman emoționant și antrenant, cu evenimente ce se succed rapid, autorul nepunând accent pe descrieri amănunțite. Tânărul cititor cu siguranță se va transpune în ipostaza de prinț, care trebuie să lupte pentru a-și câștiga dreptul la existență, dar și pentru a-și răzbuna părinții.
Mulţumim autorului pentru cartea oferită!
Citiţi cartea şi poate veţi avea o altă părere. Aşteptăm evaluarea voastră.
Sistemul nostru de evaluare aici.
Recenzii cărţi
Destinul unui prinţ – T I Horia autori români.
Felicitări pentru recenzie, Andreea locco_smiley_10
Eu vreau sa-mi cumpar anul acesta toate cartile lui J.R.R. Tolkien. Am vazut filmele de mai multe ori si mi-au placut. Acum adaug si cartea aceasta pe lista, daca tot se aseamana. 😀 Felicitari pentru recenzie! locco_smiley_10 locco_smiley_10
Andreea te felicit. Nu e genul meu de lectura, desi mi-a facut placere sa citesc prezentarea ta!
Multumesc, Vero!
Pare o carte frumoasa 🙂 . Nu prea citesc genul acesta dar mi se pare ca ar fi o lectura usoara si cat de cat antrenanta asa ca nu ii zic pas 😉 🙂
Mi-a placut recenzia, in schimb nu cred ca ma tenteaza cartea.
Felicitari pentru recenzie.
Subiectul cartii insa, nu cred ca este unul care sa ma atraga prea mult, din pacate.
Filmul Stapanul inelelor l-am vazut si chiar mi-a placut. Nu stiu daca as vrea sa si citesc o carte cu influente asemanatoare,asta pt ca nu ma atrage, si avand in vedere ca stiu cam cum sta treaba nu mi s-ar parea ceva interesant. Dar sunt cititori carora poate o sa le placa aceasta carte si ii asteptam cu pareri despre Destinul unui print aici la noi.
frumoasa prezentare andreea,dar nu ma tenteaza genul.felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Pana la urma si Corwin e numele personajului unei alte celebre serii fantasy de Roger Zelazny, „Cronicile Amberului”, dar, hey, bravo autorului daca l-a renationalizat in forma sa latinizat hunedoreana. Andreea, mi-a placut asa mult complimentul-evaluare cu incheiat la toti nasturii, incat am incercat sa gasesc un corespondent la feminin. :p O analiza calcata, apretata si parfumata, a fost tot ce am reusit, sper sa nu sune cu tenta misogino-gospodareasca. :p
Multumesc, Marius!
Frumoasa prezentarea.Recunosc ca m-ai facut curioasa si as vrea sa citesc cartea(tocmai pentru ca povestea se aseamana cu Stapanul). Doar sunt o fana a lui Tolkien 😀
Mulțumesc mult pentru recenzie. Voi da toată silința sa creez o poveste și mai atrăgătoare cu următoarea carte. Va mulțumesc pentru sprijin.
Cu drag!