Diavolul și apa întunecată de Stuart Turton - Editura Rao - recenzie

Diavolul și apa întunecată, de Stuart Turton – Editura Rao – recenzie

Diavolul și apa întunecată

The Devil and the Drk Water

Autor STUART TURTON

Editura RAO Distribuție, 2020

Traducere din limba engleză Alexandru Maniu prin GRAAL SOFT

Pagini – 542

  STUART TURTON, licențiat în literatură engleză și filozofie la Universitatea din Liverpool, este un jurnalist și scriitor englez, larg gustat de public și premiat  încă de la primul roman, Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle(2018). Traducerea acestui bestseller a fost publicată de Editura Rao în 2020, an ăn care autorul a revenit în topuri cu o nouă ficțiune de mister, romanul Diavolul și apa întunecată. Trăiește la Londra, alături de soția și fiica sa.

  Am citit romanul de debut al autorului, Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle, și nu am fost foarte încântată. Subiectul a fost unul bun, acțiunea a fost cam statică, datorită faptului că era repetată în șapte rânduri prin ochii diferitelor personaje. Rolul acestor relatări, am presupus a fi de a cunoaște personajele și implicarea lor în poveste.

  Recunosc că nu mă las păcălită de o singură carte pentru a caracteriza scriitura unui autor și am avut nevoie să citesc Diavolul și apa întunecată pentru a mă convinge, nu doar de originalitatea scriiturii, ci și de a putea avea o opinie pertinentă despre cărțile autorului. Nu-mi pare rău de decizia luată și mărturisesc că acest roman este pe gustul meu și sunt convinsă că o să le placă tuturor iubitorilor de mister, suspans și fantezie.

  Acțiunea se petrece în anul 1643 pe  nava de comerț, Sardaam, a celei mai bogate companii. Ruta navei era între Batavia și Amsterdam, iar durata acestui drum era de aproximativ opt luni. La bordul navei, erau echipajul format din marinari, muschetari și muncitori, dar s-au mai îmbarcat un grup de demnitari, câțiva pasageri nobili și un prizonier.

  Locotenentul Arent Hayes este la bordul navei pentru a proteja prizonierul, Samuel Pips. Acesta este dus spre a fi judeacat de Companie, dar puțini știu motivul. Arent este de câțiva ani angajatul cunoscutului Pips, ajutându-l pe acesta să deslușească misterele unor crime. Guvernatorul Jaan Haan este unchiul lui Arent și este la bordul navei cu soția, Sara Wessel, fiica lor Lia, amanta Creesjie Jens și cei doi băieți ai ei. Între Sara și Arent există o atracție, Creesjie și Sara sunt prietene, iar căsnicia Guvernatorului cu soția lui este una rece, deseori o relație violentă.

  Pe navă apar anumite întâmplări ciudate, puse pe seama blestemului Bătrânului Tom. O legendă care are multe crime în spate, niște simboluri ciudate și multe explicații supranaturaleȘoapte înfiorătoare auzindu-se în cabinele tuturor, crime, dispariții, violență și multe mistere.

  Povestea din Diavolul și apa întunecată este una încâlcită. Pe parcursul lecturii descoperim multe detalii despre personaje, lucru care te face să te întrebi cine e vinovat, pentru că majoritatea au motive. Următoarea întrebare pe care ți-o pui este dacă autorul duce finalul către supranatural sau urmeazăun final logic, bazat pe răzbunare, ură și realitate.

  Eșuarea navei pe o insulă ce la noi indicii, iar Arent investigase singur, fără Pips, până acum. Sara este o femeie inteligentă, iar Lia este o fată periculos de deșteaptă în jurul bărbaților.

   Găsește Arent adevărul din spatele întâmplărilor ciudate pe baza indiciilor de până acum sau misterul continuă să-i urmeze până la finalul aventurii?

  Diavolul și apa întunecată este un roman plin de suspans, mister, intrigă și violență, în care plutește ceața îndoielii la fiecare pas, iar personajele sunt foarte bine construite. Detaliile istorice și de navigație arată că autorul s-a documentat temeinic apropiindu-se foarte mult de realitate și care ne demonstrează că ficțiunea și realitatea fac treabă bună împreună în mințile sclipitoare.

Îmi e imposibil să povestesc acțiunea, dar vă spun că merită citită. Mie mi-a plăcut mult.

  „Turton se distrează de minune expunând detaliile intrigii sale încâlcite, lăsându-și cititorul să se întrebe dacă întâmplările demonice de pe corabia Saardam țin de omenesc sau de supranatural.” THE OBSERVER

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

7 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.