Cerere de prietenie de Laura Marshall

Cerere de prietenie, de Laura Marshall – Editura Rao – recenzie

Cerere de prietenie

Titlul original- Friend request, 2017

Laura Marshall

Editura- RAO distribuție, 2018/2020

Traducere din limba engleză GRAAL SOFT

Cerere de prietenie de Laura Marshall o poveste pe două planuri.

   Nu am găsit foarte multe informații despre autoare pe internet. Laura s-a născut în Wiltshire UK, locuiește cu familia în Kent, Friend request a fost romanul său de debut, roman care a fost selecționat pentru Premiul de ficțiune Lucy Cavendish. A mai scris în 2018 Trei minciuni mici( Three Little Lies).

  „Maria Weston a dispărut în noaptea petrecerii de absolvire a liceului ți toată lumea crede că a murit. Peste 27 de ani, Louise Williams primește o cerere de prietenie pe facebook de la nimeni alta decât Maria și simte că se sufocă. Ceva s-a întâmplat atunci, în 19989, lucruri pe care Louise nu le vrea dezgropate pentru că ar afecta nu doar viața ei construită cu grijă, ci și viețile altora. Este doar o glumă proastă, sau ceva mult mai sinistru? Oare este chiar Maria, sau cineva care vrea să se răzbune?”

  Bullying-ul este din ce în ce mai prezent în școlile din întreaga lume, poate chiar și în viața altulților, la serviciu, dar acest fenomen nu este unul dezbătut în societate, iar oamenii și copiii de cele mai multe ori nu sunt conștienți de consecințe. Excluderea, intimidarea, terorizarea unei persoane poate avea consecințe dramatice. Unii găsesc puterea să treacă peste această traumă, iar pe unii îi urmărește toată viața făcându-i nefericiți, câteodată ducându-i în pragul unei sinucideri.

   Subiectul acestui roman este viața unor liceeni. Povestea merge pe două planuri, unul în trecut( 1989), iar al doilea în prezent (2015)

   Louise Williams este o elevă normală, nici tocilară, dar nici premiantă. Visul ei  e să fie acceptată în grupul fetelor populare. De multe ori popular nu e neapărat bun. Sophie este prietena ei, dar, doar atunci când nu este băgată în seamă de Claire și Joanne. În încercarea ei de a se face plăcută de grupul de „ vedete” renunță la prietenia lui Esther, o fată modestă, marginalizată de toți elevii. În școală apare o elevă nouă care s-a transferat de la fosta școală din cauza unor probleme cu un băiat. Acest lucru se află parțial și grupul divelor nu o primesc în jurul lor. Louise petrece ceva timp cu Maria și o place, dar e nevoită să aleagă cu cine își dorește cu adevărat să-și petreacă timpul. Deși Sophie nu e foarte prietenoasă cu Louise, de frică să nu o piardă, o include în programul ei. Ies deseori cu Sam și Matt. Participă la petreceri. Ea simte o atracție deosebită pentru Sam și acceptă să fie oarecum o marionetă. La petrecerea de absolvire Louise face ceva ce nu-și dorește împinsă de Sophie, apoi Maria dispare. Nimeni nu a mai auzit de ea.

  Povestea merge paralel cu anul 2015, unde Louise este divorțată de Sam, au un copil de patru ani. Ea primește o cerere de prietenie sub numele de Maria Weston. Cu teama de a nu fi descoperit secretul pe care Louise vrea să-l  ascundă se reîntâlnește cu trecutul și participă la reuniunea promoției surprinzătoare. Sophie este ucisă . Cine este ucigașul ? Trăiește Maria? Cine este cu adevărat în pericol și ce secrete ies la iveală?

Știu că Facebook oferă o versiune idealizată a vieții, editată și periată, ca să arate lumii ceea ce vrem noi să vadă. Și, cu toate astea, nu pot să-mi înăbuș invidia la adresa frumuseții ei încă strălucitoare, fotografiile, locurile exotice, comentariile, tumultul social, cercul vast de prieteni de succes.  …”

   Realitatea este că pe facebook oricine poate să fie oricine. Nu știi niciodată dacă persoana din spatele unui profil e cine crezi tu că este. Partea interesantă a acestei cărți este că dezvăluie multe adevăruri. Te sperii de oamenii din spațiul virtual și descoperi că nu de fantome trebuie să-ți fie frică, ci de cele mai apropiate persoane. Nu cunoști un om cu adevărat petrecând puțin timp cu el, și mai mult, nu cunoști adevărata față a unui om nici într-o viață.

   Cerere de prietenie este romanul care separă trupul de minte și mintea de suflet. Face deosebirea între realitate și visuri. Scoate la iveală traumele din copilărie care au construit adultul din prezent. Consecințele unei familii destrămate sau a inadaptării sociale. Un roman simplu care scoate la iveală tipologii umane. Nimic nu este ceea ce pare, iar ceea ce pare adevărat e o mare minciună.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.