Oameni capabili de Klas Ekman - Editura Crime Scene Press - recenzie

Oameni capabili, de Klas Ekman – Editura Crime Scene Press – recenzie

Oameni capabili de Klas Ekman

Editura Crime Scene Press /2021

DE  KAPABLA
Traducere din suedeză Daniela Ionescu
Număr pagini: 360

  “Klas Ekman este scriitor și jurnalist. Este autorul mai multor biografii apreciate ale unor personalități din muzică și a lucrat la câteva dintre cele mai mari reviste și ziare din Suedia. Pe lângă activitatea de scriitor, Klas Ekman este directorul editorial al prestigioasei edituri suedeze Volante. Oameni capabili este romanul lui de debut.

Roman răsplătit cu Premiul Crimetime 2021 pentru debut la Târgul de Carte de la Göteborg

Finalist al premiului Cartea Anului 2021 în Suedia

Finalist al Premiilor Adlibris, categoria Cel mai bun debut.”

“Johan și Anna, doi amanți, se cazează la un hotel mic din vestul Suediei. Johan tocmai a părăsit-o pe soția lui ca să fie cu Anna și abia așteaptă să sărbătorească. Însă Anna are alte planuri – ea a decis să pună capăt relației. Familia ei e mai importantă decât căutarea fericirii.

O greșeală fatală pe care o comit împreună dezlănțuie tăvălugul de minciuni care îi va purta și pe ei, și pe cei din jurul lor, pe un drum de coșmar. Viețile tuturor vor fi schimbate pentru totdeauna.

Un roman psihologic întunecat, țesut cu măiestrie, despre minciună, responsabilitate și decădere.”

  O poveste despre relații, despre minciuni, trădări, dragoste, indiferență, dar mai ales iubiri. Iubiri care par inițial frumoase, care te împlinesc, dar care devin în timp iubiri bolnave. Oameni care cred că în numele iubirii pot face orice, care calcă la propriu pe cadavre pentru a-și apăra iubirea, familia sau propria persoană.

  Anna și Magnus au fost întâi niște tineri fericiți și îndrăgostiți. Apoi au apărut copiii: fetița Siri, care acum începuse școala, și băiatul Sixten, care mergea la grădiniță, și au fost cu toții pentru scurt timp o familie fericită.

  Dar Magnus a hotărât că vrea să practice o altă meserie, așa că a renunțat la postul bine plătit în IT, și a început facultatea de psihologie. Preocupat mai mult de dorințele lui și de propria persoană lasă ca toată greutatea să cadă pe umerii Annei.

  Anna lucrează la primărie, se ocupă de copii și de toate problemele casei, dar e frustrată că trebuie să se descurce doar din salariul ei, că toată responsabilitatea este pe umerii ei, recunoscătoare, totuși, pentru rarele momente când Magnus mai făcea câte ceva și pentru familie.

  Relația lor se erodează, intervine indiferența, nepăsarea și rutina în cuplu. Este momentul când Anna începe o relație cu Johan, fost coleg al soțului, a cărui familie se destrămase. El și soția lui se îndepărtaseră pentru că nu au reușit să aibă copii și acum urma divorțul.

  Anna se bucură de clipele fericite cu Johan până ce Sixten are crize din ce în ce mai dese, și psihologul îi sfătuiește pe ea și Magnus să creeze în jurul copilului un climat normal și liniștit. În weekend, pretextând o tabără de yoga, Anna se întâlnește cu Johan la un hotel, el fericit spunându-i de divorț, ea hotărâtă să se despartă pentru binele copiilor.

  Se ceartă acolo, se ceartă pe drum și Johan lovește cu mașina o femeie în vârstă, apărută de nicăieri în noapte. Speriați, când văd că a murit, se tem să anunțe accidentul, fiecare din motivele lui. Duc corpul în pădure, îl acoperă cu frunze și se întorc în oraș.

De aici totul devine haotic.

  Soția lui Johan se mută și el este acostat de un vecin ciudat, Rikard, care inițial pare că avea doar nevoie de un prieten. Un ciudat introvertit, drogat, dar bun hacker, intră pe telefonul lui Johan, interceptează mesajele cu Anna și-l șantajează.

  Anna încearcă să-și continue viața de familie acceptând micile firimituri de bunăvoință de la Magnus.  Acesta îi dă impresia că ține la ea, chiar o invită la restaurant cu niște aşa zişi prieteni de-ai lui, dar Anna își dă seama că totul a fost făcut pentru egoul și satisfacția lui. Căutându-și verigheta și crezând că a pierdut-o în pădure, Anna se întoarce  la locul unde duseseră cadavrul.  Acolo este surprinsă de un vecin de-al ei din cartier, care avusese ideea să culeagă ciuperci. Culmea, un singuratic, care-și va face o misiune din a descoperi cine a lovit femeia și va începe să-i urmărească pe Anna și implicit pe Johan.

Magnus află de relația celor doi, o bate cumplit pe Anna și vrea să-l  ucidă în bătaie și pe Johan. Dar….

  Constrânși de toate evenimentele Anna și Johan încearcă să se descurce, să rezolve totul, dar lucrurile mai rău se complică. Anna se împrietenește cu șeful ei, bolnav de cancer, căutând și ea alinare, Johan încearcă să înlăture amenințările sperând să fie totuși cu ea.

Ce măsuri ia Johan?

Ce se întâmplă cu Magnus?

Ce se întâmplă cu Rikard?

Dar cu vecinul curios?

Ce se întâmplă cu Johan?

Dar  cu Anna?

Ce face ea în final?

Vor descoperi polițiștii identitatea victimei?

Vor afla motivul pentru care se afla noaptea pe acel drum pustiu?

Citiți cartea și veţi găsi răspunsurile la toate nedumeririle și întrebările, și totodată explicația titlului.

  Romanul te ține conectat de la prima până la ultima filă, lăsându-te uluit de ce sunt oamenii capabili să facă în anumite circumstanțe.

Așa cum spune și Icakurinen:

„Oameni capabili este o poveste cu nerv, de la început până la sfârșit, și te prinde imediat. Klas Ekman […] realizează un echilibru elegant între suspans și dramă, iar cititorul rămâne captivat și se întreabă mereu care va fi deznodământul.”

„Sălbatică și nebunească – o poveste dramatică despre relații, care m-a ținut treaz până târziu în noapte. […] Suspansul diabolic o să vă facă să simțiți fluturi în stomac. […] E un roman scris parcă special pentru Netflix.” (Aftonbladet)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

 

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.