Calul de bătaie de Lynda La Plante - Crime Scene Press

Calul de bătaie, de Lynda La Plante – Crime Scene Press – recenzie blog tour Crime Club

Calul de bătaie

Autor: Lynda La Plante

Crime Scene Press – 2023

JUDAS  HORSE
Traducere din engleză Oana Dușmănescu
Număr pagini: 330

  “Lynda La Plante s-a născut la Liverpool. A scris aproape patruzeci de romane – toate au devenit bestselleruri. A studiat actorie la Royal Academy of Dramatic Art și a jucat la Teatrul Național din Londra înainte să devină actriță de televiziune. După aceea s-a apucat de scris și s-a afirmat cu serialul TV Widows (Văduve), care a avut un succes extraordinar. Scenariul Lyndei pentru Prime Suspect (Suspect de crimă) a câștigat premii BAFTA, Emmy, distincții din partea British Broadcasting and Royal Television Society, precum și Premiul Edgar Allan Poe din 1993. Lynda este membru onorific al British Film Institute și a primit Premiul BAFTA Dennis Potter pentru Cel mai bun scriitor în anul 2000. În 2008 a primit Ordinul Imperiului Britanic în grad de comandor pentru servicii aduse Literaturii, Teatrului și Filantropiei.”

“Bestseller Sunday Times

Nu toți ucigașii pot fi îmblânziți…

O bandă de spărgători violenți terorizează de luni întregi o localitate de la țară. Dar când într-o casă din Cotswolds e găsit un cadavru mutilat devine limpede că nu e vorba despre vreo bandă oarecare de hoți oportuniști.

Jack Warr descoperă localnici care ascund secrete întunecate, află despre infracțiuni ascunse, însă ceva tot îi scapă. Având puține piste și cum atacurile violente se întețesc, pentru a-i prinde pe spărgători va fi nevoit să acționeze la fel de îndrăzneț ca ei.

Folosindu-se de capacitatea lui de a oscila între lumea interlopă și cea a dreptății, Jack se pregătește să le întindă o capcană, conștient de faptul că orice eșec îi va cădea pe umeri – și că sângele vărsat va curge asupra lui.”

Al doilea volum din noua serie Jack Warr dovedește încă odată că “Nu toți ucigașii pot fi îmblânziți.”

  După rezolvarea cazului jafului feroviar și a crimei de la Rose Cottage, Jack Warr își câștigase un binemeritat renume în Poliția Metropolitană. Avea un instinct sigur și-l urma cu tenacitate, chiar dacă altora li se părea ciudat, era detectivul care evalua rapid oamenii și-i citea cu acuratețe, uneori părea calm, neimplicat, în clipa următoare devenea incisiv și chiar agresiv, descoperind mereu ce aveau cei cercetați de ascuns. Mai mult părea capabil să intuiască cu exactitate ce aveau de gând infractorii, ca și cum ar fi intrat în capul și pielea lor. Și chiar dacă ceilalți nu știau, Jack își recunoștea dualitatea, pentru că era tributar caracterului moștenit de la tatăl biologic (un renumit infractor), dar și educației și principiilor transmise de tatăl adoptiv, pe care-l pierduse de curând..

  Jack ura subordonarea, dar o accepta pe cea a șefului său, Simon Ridley, unul dintre cei mai meticuloși șefi din poliție, dar care avea capacitatea de-a recunoaște și accepta o fire ca a detectivului. Îl trimitea pe Jack acolo unde poliția locală se împotmolea la un caz dificil și unde perspectiva nouă și intuiția acestuia ajutau.

  După rezolvarea a două cazuri mari și foarte dificile, și o pauză alături de familie, Jack este trimis la Chipping Norton, o localitate renumită pentru cursele de cai. Șeful poliției de aici era în dificultate, avuseseră loc mai multe spargeri, la diferite case. Nu reușiseră să prindă hoții,  care acum trecuseră și la violențe, uciseseră un câine bătrân, care probabil îi surprinsese. Norocul stăpânului câinelui fusese somnul, indus de medicamentele luate la culcare . Altfel cine știe ce s-ar fi putut întâmpla.

  Și Gilford mai avea o problemă cu membrii localității. Erau oameni bogați, cunoscuți, care căutau aici liniștea, și care nu reclamau  furturile, preferând să colaboreze doar cu asigurările, pentru a evita vâlva.  Iar cei care totuși reclamau făceau uz de situația lor socială, politică, sau doar de avere,  pentru a suna direct la șefii mari și a se plânge de polițiștii din localitate,  că nu-și fac datoria.

  Întâmpinat la început cu neîncredere, chiar animozitate, Jack reușește, prin felul său de-a fi, să-i determine pe polițiști să lucreze ca o echipă, și să stabilească un tipar al furturilor. Discută din nou cu cei din localitate, cu păgubiții, cu vecinii, îi face să coopereze și pe cei mai recalcintranţi. Așa își dau seama că primul furt, la care aparent o copilă văzuse hoțul, nu avea legătură cu celelalte, dar făcuse ca hoțul să fie șantajat și folosit de actuala echipă de infractori ca om din interior.

  Din păcate se trezesc și cu doi inspectori de la fraude din Londra, care la început mai mult vor încurca lucrurile. Dar talentul și instinctele lui Jack își spun cuvântul.

  Reușește să unească echipa, să fie apreciat și ajutat de șefi și colegi, mai ales după ce identifică un tipar al spargerilor, se infiltrează sub acoperire în Londra și mai ales se asigură că vinovatul de la prima spargere, care de teamă îi informa încă pe hoți despre case și proprietari, devine informatorul lui. Îl vor ajuta și rivalitatea și răutățile din rândul hoților. Așa că va întinde plasa și în final vor reuși să rezolve cazul.

Cum vor face asta?

Vor colabora până la urmă toți polițiștii?

Cine sunt vinovații? Vor reusi să-i prindă pe toți?

Veți găsi răspunsurile citind cartea, așa veți înțelege și titlul cărții.

  Ce mi-a plăcut foarte mult, pe lângă acțiunea cărții, este prezentarea vieții polițiștilor, în mod real fără idealizare. Ca peste tot și aici sunt polițiști buni sau indiferenți, până se găsește cineva să-i motiveze. Sunt rivalități, răutăți, bârfe, piedici, dorința de-a conduce, îngâmfare fără motiv sau umilirea colegilor, vorbe făcute să ajungă la urechile șefilor sau scurse în presă.

  În cartea Lyndei La Plante întâlnim toate tipologiile umane, nu numai între victime și criminali, dar și între polițiști. Și totuși, până la urmă, Jack va reuși să facă tot ce și-a propus și mai ales să fie apreciat, respectat și admirat de colegi și șefi. Impresionantă este și viața lui de familie, relațiile cu mama și micuța lui fiică, dar mai ales cu soția lui Maggie, cea care-l acceptă cu bune și cu rele, așa cum este  el, și-l ajută necondiționat. Dar mai ales îl învață să se accepte pe sine însuși cu dualitatea lui, datorată fie moștenirii genetice, fie educației primite.

Îmi plac Jack și Maggie, și aștept cu nerăbdare noi aventuri ale lor.

Cum spun Peter Robinson”

Jack Warr e menit pentru lucruri mărețe și aștept cu interes să văd cum evoluează.”

și Karin Slaughter”

Lynda La Plante a inventat, practic, genul thriller.

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Calul de bătaie de Lynda La Plante - Crime Scene Press

Calul de bătaie de Lynda La Plante – Crime Scene Press

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.