Omul fără urmă de Catherine Ryan Howard – Editura Trei – recenzie blog tour Crime Club
Omul fără urmă, de Catherine Ryan Howard – Editura Trei – recenzie blog tour Crime Club
“Catherine Ryan Howard este autoare de bestselleruri internaționale și locuiește în Irlanda, în Cork. Romanul ei de debut, Distress Signals, a fost publicat în 2016 și a fost selectat pentru Irish Book Awards Crime Fiction Book of the Year și CWA John Creasey/New Blood Dagger. În afară romanului de debut, a mai publicat The Liar’s Girl, Rewind, The Nothing Man, 56 Days și Run Time.
Cărțile i-au fost traduse în 18 limbi și unele dintre ele au fost selectate pentru ecranizări. O puteți urmări la catherineryanhoward.com.”
“Am fost fata care a supraviețuit Omului fără urmă.
Acum sunt femeia care îl va prinde.
Tocmai ai citit primele rânduri din Omul fără urmă, memoriile lui Eve Black despre căutarea obsesivă a bărbatului care i-a ucis familia cu aproape 20 de ani în urmă. Paznicul de supermarket Jim Doyle le citește și el și e tot mai furios de la o pagină la alta. Pentru că Jim a fost – este – Omul fără urmă. Cu cât citește mai mult, cu atât își dă mai bine seama cât de periculos de aproape de adevăr a ajuns Eve. Știe că n-o să renunțe până nu-l găsește. N-are de ales: trebuie s-o oprească înainte…
Selectat pentru CWASteel Dagger 2021 “
“Diabolic de inteligent, original și surprinzător” ( Publishers Weekly)
“Un roman magistral care descompune genial clișeele sociopatului fermecător”. ( Irish Times)
Și mai mult :”Două povești. Un criminal. Fără milă.”, pentru că pe de-o parte avem povestea spusă de Eve Black, pe de altă parte cea redată de Jim Doyle. Și chiar dacă de la început știm cine este cel supranumit “Omul fără urmă”, romanul este interesant.
Mărturisesc că la primele capitole mă întrebăm: ”ce mai urmează să dezvăluie ca să mă facă curioasă, odată ce criminalul este devoalat de la primele pagini?”
Da, la început a fost curiozitatea de-a intra atât în mintea criminalului cât și a victimei, dorința de-a înțelege ce le-a motivat acțiunile, dar pe urmă povestea m-a prins atât de puternic că nu am răsuflat ușurată decât la final.
Sigur că nu vă voi povesti romanul, voi puncta doar anumite aspecte și câte ceva despre personaje.
Îl avem în primul rând pe Jim Doyle-“Omul fără urmă”, al cărui parcurs în viață este interesant, dar oarecum previzibil. Rămas orfan de mic (tatăl îi ucisese mama și apoi se sinucisese), cu tare din copilărie, crescut de-o mătușă, trimis la școală cu alt nume, nu s-a remarcat prin nimic deosebit. A intrat în Garda, devenind un polițist obișnuit, dar cu accese de furie și violență. A eșuat în tot ce a făcut, a comis multe fărădelegi, chiar căsătorit fiind, dar s-a oprit după ce s-a născut fiica lui. Pregătirea acțiunii, violența împotriva familiilor, violarea femeilor, și chiar uciderea unor cupluri, faptul că nu a fost niciodată bănuit sau prins, datorită precautiunilor luate, îi alimentau egoul, dându-i putere și multă încredere în el însuși.
De ce făcea asta? Pentru că putea!!!!
După atacul asupra familiei lui Eve (al patrulea caz cunoscut) se oprește dintr-o dată, posibil pentru că acum avea un copil. Iese din Garda, în urma unui incident, devine paznic la un mall în altă localitate, se mută și-și continuă viața ternă alături de soția și fiica lui. În magazia din spatele casei, avea amintiri și relicve ale trecutului pe care-l retrăia câteodată. Povestea lui Jim care se plimbă pas cu pas prin viața lui, serviciu și casă, colegi, crimele comise, atacurile, violurile, ne fac să-l urâm, dar totodată ne fascinează, lăsându-ne să pătrundem în mintea și modul de gândire al unui psihopat.
Vă veți întreba: ”Ok, dar nu și-a dat nimeni seama de nimic? Nici cei din jurul lui?”
Ba da, dar singura persoană care a “știut” nu i-a spus nici măcar lui până la final.
De ce? Grea întrebare și grea povară pentru cineva care iubea, și încerca să-și apere viața și copilul, de oprobiul societății.
Îl avem apoi pe detectivul Edward (Ed) Healy, care marcat că nu rezolvase cazul (era doar un tânăr polițist pe atunci), îl caută încă, cu determinare pe “Omul fără urmă”.
Și o avem pe Eve Black, “fata care a supraviețuit”, jurând să-l găsească pe ucigaș.
Avea 12 ani când părinții și sora ei mai mică au fost uciși, a fost crescută de bunica ei, înscrisă la școli sub un alt nume. Trece prin viață ca o umbră până la Masterul de Scriere Creativă, condus de un romancier celebru, care le dădea să scrie povești de viață. La început scrierile ei sunt despre situații de viață benigne, femei și familii fericite. Dar la un termen de predare întârziat, când nu avea nici o idée, realizează că ar fi fost ziua surorii ei, zăgazul se rupe și redă povestea lor. Cu sprijinul romancierului –profesor, care își dă seama că totul este real, va publica lucrarea, mai întâi on line, apoi în ediția tipărită a ziarului Irish Times. Povestea s-a răspândit pe rețelele sociale, apoi în cele mai mari ziare din Anglia și SUA, este asaltată de reporteri și canale de televiziune. Tot romancierul o pune în legătură cu editura care-l publică pe el și Eve va scrie romanul “Omul fără urmă”. Îl scrie ca o vindecare a sufletului ei, sperând să afle date noi, să-și amintească și să înțeleagă evenimentele acelei nopți, și mai ales să-l prindă pe criminal.
Datorită unor puncte comune cu aparținători ai celorlalte familii și ajutată de Ed, cercetează cu multă răbdare fiecare hârtie, fiecare dosar, căutând și găsind noi elemente, și amintindu-și chiar că în noaptea fatidică îl văzuse câteva clipe fără mască pe ucigaș.
Cei doi pun lucrurile cap la cap, dar neavând dovezi solide hotărăsc să-l provoace și întind “plasa”, Eve devenind “momeala”.
Ce se va întâmpla? Vor reuși să-l prindă?
Ce se va întâmpla cu Jim? Dar cu soția și fiica lui?
Ce se va întâmpla cu Eve și Ed?
Veți afla totul citind cartea!
Deși atipică prin modul de structurare al poveștii, cartea s-a dovedit a fi interesantă, plină de întrebări, nedumeriri, curiozitate, dar totul va fi deslușit la întâlnirea celor doi protagoniști principali. Pentru că, nu-i așa?, poți să răspunzi întrebărilor unei persoane pe care crezi că o vei ucide.
Așa că citiți cartea! Merită!
Carte disponibilă pe site-ul Editura Trei
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Excelenta recenzie! 🙂 Am inceput si eu romanul, si m-a prins imediat la fel de tare. 🙂
Foarte interesantă recenzia. Mulțumesc pentru recomandare.