Editura Litera a lansat cea mai importantă carte a deceniului: Capitalul în secolul XXI, de Thomas Piketty release3

Editura Litera a lansat cea mai importantă carte economică a deceniului, după cum o numește chiar laureatul Premiului Nobel pentru Economie din 2008, Paul Krugman: Capitalul în secolul XXI. Volumul este scris de economistul francez Thomas Piketty și a fost vândut în peste 1.5 milioane de exemplare în întreaga lume.

Repartiția avuţiilor este una dintre chestiunile cele mai arzătoare și mai dezbătute în prezent. Dar ce se știe cu adevărat despre evoluţia acesteia pe termen lung? Dinamica acumulării capitalului privat conduce oare în mod inevitabil la o concentrare din ce în ce mai puternică a avuţiei și a puterii în câteva mâini, așa cum a crezut Marx în secolul al XIX-lea? Sau poate forţele echilibrante ale creșterii, ale concurenţei și ale progresului tehnic conduc în mod spontan la o reducere a inegalităţilor și la o stabilizare armonioasă, în etapele avansate ale dezvoltării, așa cum gândea Kuznets în secolul XX? Ce se știe despre evoluţia repartizării veniturilor și a patrimoniilor începând din secolul al XVIII-lea și ce învăţăminte se pot trage pentru secolul XXI?

Unii sunt de părere că inegalitățile se vor adânci în continuare, într-o lume din ce în ce mai nedreaptă. Alții cred că asistăm în prezent la o reducere naturală a ecarturilor și că orice intervenție ar risca să perturbe această tendință armonioasă. Rezultatul a cincisprezece ani de cercetări, studiul lui Thomas Piketty, cel mai ambițios întreprins vreodată pe această temă, se sprijină pe date istorice și comparative mult mai vaste decât orice lucrare anterioară. Extins pe durata a trei secole și pentru douăzeci de țări, studiul ne schimbă în întregime înțelegerea dinamicii capitalismului, situând contradicția fundamentală a acestuia în raportul dintre creșterea economică și randamentul capitalului.

Dacă răspândirea cunoștințelor apare drept forța principală de egalizare a condițiilor pe termen lung, în prezent, creșterea rapidă a celor mai mari salarii și mai ales concentrarea extremă a patrimoniilor amenință valorile meritocrației și ale justiției sociale a societăților democratice. Extrăgând din experiența secolelor trecute lecții pentru viitor, Thomas Piketty ne arată că există mijloacele pentru a inversa această tendință. O carte provocatoare, bogată în informații, care ne simplifică extraordinar de mult înțelegerea istoriei economice și ne pune față în față cu lecții dure privitoare la timpurile pe care le trăim.

Thomas Piketty, director științific al Școlii de Înalte Studii în Științele Sociale și profesor la Școala de Economie din Paris, este autorul a numeroase studii de istorie și teorie, pentru care a primit, în 2013, Premiul Yrjö Janhsson din partea Asociației Economice Europene.

Volumul Capitalul în secolul XXI face parte din colecția CEO Must Read a editurii Litera, care cuprinde și alte titluri importante: Lean In. Femeile, munca și vointa de a conduce de Sheryl Sandberg, Avantajul și Cinci tentații ale unui CEO de Patrick Lencioni, Warren Buffet despre aproape orice, Un singur lucru de Gary Keller și Jay Papasan.

Despre Editura Litera

Litera – Un sfert de secol de cărți!
În 1989 lua ființă, la Chișinău și București, Editura Litera. S-au împlinit, așadar, 25 de ani de existență. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, Litera a editat 4 300 de titluri, într-un tiraj total de 48 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea produselor sale, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte

comunicate de presa.ro

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.