Educație fatală - Naomi Novik – Editura Nemira - recenzie

Educație fatală – Naomi Novik – Editura Nemira – recenzie

Educație fatală

Naomi Novik 

Titlu Original: A Deadly Education

Traducător: Irina Ornea

Editura: Nemira

Colecție: Armada

Nr. pagini: 376

An apariție: 2021

Gen: Fantasy, Young Adult

  Autoarea Naomi Novik a reușit să mă surprindă plăcut cu o poveste întunecată și magică, mult mai pe gustul meu decât “Argintul preschimbat”, dar la fel de captivantă și amuzantă ca “Aleasa dragonului”. Atmosfera tensionată, senzația de pericol iminent, dorința protagonistei de a supraviețui cu orice preț, schimbul de replici acide dintre protagoniști, felul în care Galadriel refuză să accepte ideea că între ea și Orion există o oarecare chimie – toate aceste lucruri m-au făcut să citesc cartea cu mare plăcere.

   Este adevărat că acțiunea decurge puțin mai lent pe alocuri, din cauza cantității prea mari de amănunte cu privire la practicile vrăjitorești și tacticile de luptă, dar și a monologului interior al lui Galadriel, însă povestea este spusă într-un fel “distractiv” – schimb de replici inteligente, descrieri evocatoare despre atmosfera sumbră din incinta  școlii (autoarea a încercat să creeze o versiune mai realista a școlii de la Hogwarts, așa că fanii Harry Potter s-ar putea să fie încântați de poveste) – care atrage cititorul și îl ține captiv până la final.

 Din punctul meu de vedere, povestea urmărește două aspecte importante: lupta pentru supraviețuire și relația/nonrelația dintre Galadriel Higgins și Orion Lake, cunoscut și ca eroul coridoarelor umbrite.

  La Școala Șolomonarilor – o școală de vrăjitori fără profesori, fără vacanțe, care nu e decât tangențial conectată la lumea exterioară, într-un singur loc, prin porțile de absolvire – nu se pot înscrie decât tinerii care pot stăpânii magia. Aici nu se leagă prietenii, ci toată lumea încearcă să intre într-o alianță și apoi într-o enclavă pentru a supraviețui. Datorită energiei magice pe care toți vrăjitorii o folosesc și o construiesc (“Majoritatea oamenilor pot să extragă mici cantități de mana din chestiile inanimate din jur: iei niște căldură din aer sau dezintegrezi puțin lemn. E mult mai simplu să faci asta decât să iei mana de la o ființă umană în viață, cu atât mai puțin de la un vrăjitor”), toți purtătorii de magie fug în mod constant de monștrii care mănâncă mana. Nimeni nu poate părăsi instituția decât dacă a absolvit. Regulile sunt destul de simple: să nu mergi niciodată singur pe holuri și să fii atent la monștrii care pândesc în fiecare ungher.

 

“Toate creaturile malefice care se strecoară prin gurile de ventilație, pe tevi și pe sub uși nu vin de la Școala Solomonarilor – vin la Școala Solomonarilor pentru că aici ne aflăm noi, vrăjitorii tineri și fragezi, în care de-abia s-a dezlănțuit această mana pe care noi încă ne căznim să învățăm să o folosim.”

  Legat de acest aspect, eu am câteva nelămuriri ce țin de ordin practic sau logic. Nu înțeleg de ce părinții își dau copiii la o asemenea școală, într-un mediu atât de ostil, în care nu există profesori sau vrăjitori adulți. Vrăjitorii învățăcei sunt extrem de vulnerabili, iar monștrii se strecoară cu ușurință în clădire sau se pot transforma în orice obiect, chiar și într-un banal scaun. E ca și cum școala vrea ca acești copii să moară, ideea fiind întărită de faptul că doar o pătrime dintre  tineri ajung să absolve.

  Pe fundalul luptelor pentru supraviețuire, urmărim relația dintre Galadriel “El” Higgins, o vrăjitoare jumătate galeză, jumătate indiană, și Orion Lake, “marele erou al campusului, cel care alungă maleficii din calea tuturor”. La fel ca și restul școlii, ea ajunsese să facă parte din gloata de nefericiți năpăstuiți pe care-i salvase Orion pe parcursul carierei sale strălucite, iar asta era de-a dreptul intolerabil. Dând dovadă de egoism – sau poate teamă -, Galadriel începe să-l privească cu intenții criminale pe eroul care-a fost în permanență responsabil de supraviețuirea unui sfert dintre elevii, însă perechea devine mai apropiată pe măsură ce el capătă o atitudine protectoare față de ea.

“După ce mi-a salvat pentru a doua oară viața, am hotărất că Orion trebuia să moară. Înainte, nu prea nutrisem sentimente de vreun fel sau altul față de el, dar până și eu aveam limite. Ar fi fost în regulă dacă mi-ar fi salvat viața în repetate rânduri, de zece sau de treisprezece ori, ceva ieşit din comun treisprezece e un număr cu o anumită prestanță, totuși! Orion Lake –  bodyguardul meu și numai al meu; m-aş fi putut obișnui cu gândul ăsta. Dar eram deja de trei ani la Școala So

lomonarilor și nu dăduse niciodată semne că ar fi dispus să-mi ofere vreun tratament preferențial.”

  Faptul că Orion o salvează în mod eroic de un devorator-de-suflete și inventează scuze ca să se țină după ea, face ca situația lor să capete aspecte interesante. Oricât de mult încearcă Galadriel să explice că sunt doar prieteni, ba chiar se poartă agresiv și grosolan față de Orion, toată lumea din școală e deja convinsă că formează un cuplu și, pe deasupra, genul de cuplu țăcănit, care doarme împreună. Însă nimeni nu crede că ar fi îndrăgostită de Orion, ci sunt convinși că se folosește de el că să își încropească o bază de putere printre oamenii care înainte o toleraseră numai cu chiu, cu vai, având cel mai probabil totodată și intenția de a-l folosi ca monedă de schimb pentru a pătrunde într-o enclavă majoră. Ar fi o strategie splendidă din partea unei unei aşa-zise intrigante.

  “Mie nu mi-e foarte clar cum se poartă în general oamenii cu prietenii lor, pentru că eu n-am mai avut prieteni până acum, însă partea bună e că nici Orion n-a mai avut, așa că nici el nu știe mai multe decât mine. În consecință, din lipsă de inspirație, am continuat să fim obraznici unul cu celălalt.”

Oamenilor nu le vine deloc greu să creadă că Galadriel este periculoasă și malefică, nici măcar atunci când nu îi caută dinadins nod în papură. Și, adevărul e că ea încearcă să supraviețuiască până la absolvire, controlându-și abilitățile distructive pe care le ține ascunse de alții. Asta pe lângă faptul că viziunea străbunii ei arată că tânăra este un suflet împovărat și că va provoca moarte și distrugere în toate enclavele din lume, dacă nu este oprită. Oare profeția se va împlini? Este Galadriel o răuvrăjitoare? Cum va decurge relația dintre ea și Orion?

 

“Mulțumită crizei mele de nervi din seara precedentă, Orion tocmai a descoperit că în mine zace o vrăjitoare întunecată, de proporții apocaliptice. Punând сap la cap toate astea, probabil că instinctele i-o luaseră razna, mânate de dorința de a opri o domnie a terorii pe care eu încă nu o înstăpânisem.

  Fireşte că astfel mă făcea să-mi doresc să-mi încep numaidecât domnia cu pricina, însă mai întâi trebuia să particip la două ore de limbi străine și una de studiul creaturilor malefice, cursul preferat al tuturor…”

Carte disponibilă pe site-ul Cartepedia.ro

Recenzii cărți

Educație fatală – Naomi Novik – Editura Nemira – recenzie

 

 

 

 

 

 

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

8 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.