Copiii și dependența de gaget-uri – Rubrica La vie en noir
Copiii și dependența de gaget-uri – Rubrica La vie en noir
Trăim în era digitalizarii unde devine din ce în ce mai ciudat să afirmi că nu deții un smartphone sau că unul din scopurile tale supreme nu este acela de a schimba televizorul actual cu un smart tv. E greu de crezut că timpul liber nu implică vizionarea de emisiuni și filme și că până în prezent nu deținem sau nu avem în plan achiziâionarea unei console pentru a ne juca în voie shootere în rețea sau ultima versiune din FIFA.
Adesea statutul social este determinat de numărul și calitatea gaget-urilor pe care le deținem. Viața noastră nu își poate desfășura cursul normal dacă nu avem la îndemână astfel de dispozitive care să ne mențină informați și ocupați.
Ne petrecem mare parte din timp, atât la serviciu cât și acasă, cu ochii fixați în ecrane și atunci când nu o facem, gândul nostru este captiv tot printre știrile citite, e-mail-urile de la muncă și rețelele de socializare care ne ajută să bifăm mare parte din nevoia noastră de socializare.
Ne creștem copii pe fugă, prinși între deadline-uri și conversații apatice și cel mai mult răsuflăm ușurați când avem parte de un moment de liniște departe de ei. Dar un copil nu își va petrece mult timp singur, acaparat de jucării, lego sau puzzle-uri, cărți de colorat sau lecturi interesante, dacă nu va desfășura aceste activități împreună cu un adult iubitor și bucuros să participe la aceste aventuri.
Majoritatea părinților împart propriul telefon cu copilul încă din primii ani de viață. Ajung să i-l pună la dispoziție ori de câte ori cel mic devine agitat sau plictisit. Fiecare adult susține cu tărie că nu va pica în această capcană de îndată ce va avea copii, dar trezindu-se în rolul de părinte își dă seama că nu poate bifa constant nevoia de atenție a celui mic și pentru a-și menține sănătatea mentală și fizică, are nevoie din când în când de o pauză.
Copiii din ziua de azi se nasc cu o predilecție spre tehnologie. Creierul lor fraged este stimulat mult mai devreme și mult mai intens față de generațiile de acum 50-100 de ani în care multe din activitățile la care copiii luau parte, se desfășurau în gospodărie sau pe câmp, în liniște sau printre zgomote repetitive. Numărul mare de stimuli la care îi supunem încă din primele săptămâni de viață, au ca scop calmarea frustrărilor personale.
……
Citiți articolul integral pe blogul dananichitelea.ro
Rubrica La vie en noir
foto – https://www.freepik.com/free-photo/
Trebuie neaparat ca parintii sa citeasca. De fapt articolul e valabil si pentru cupluri unde deseori din cauza asta intervine distantarea.
Felicitari Dana!
Multumesc pentru cuvintele frumoase!
Felicitări pentru încă un articol excelent!Degeaba citesc Arci,dacă tot cum vor ei fac și lasa copilul de fraged la tehnologie!Aceia ii numesc parinti iresponsabili!