Fata invizibilă de Blue Jeans - Editura Rao - recenzie

Fata invizibilă, de Blue Jeans – Editura Rao – recenzie

Fata invizibilă – vol 1

Autor: Blue Jeans (Francisco de Paula Fernández González)

Editura Rao

Titlul original: La chica invisibile 
Traducere: Roxana Cristina Georgescu
Număr pagini: 504
  Blue Jeans este pseudonimul lui Francisco de Paula Fernández González. S-a născut în 1976 la Sevilla, mai exact, pe 7 noiembrie. A început Facultatea de Drept, însă neconvingându-l, a decis să se mute la Madrid pentru a începe o carieră în Jurnalism.
  Ceva ce mulți nu știu este că primul roman al lui Blue Jeans nu este și cel mai cunoscut roman al său (Cântece pentru Paula), ci unul bazat pe autoarea lui preferată, Agatha Christie. Acest roman de mister a fost respins de mai multe edituri și până acum nu a văzut tiparul.
Aurora Ríos este invizibilă pentru aproape toată lumea. Evenimentele din trecut au făcut-o să se izoleze de lume. La șaptesprezece ani, nu are prieteni și s-a săturat de oamenii din oraș care o vorbesc pe la spate. Într-o noapte de mai, mama ei nu o găsește acasă când se întoarce de la serviciu. Nu este un lucru obișnuit. Aurora apare moartă a doua zi dimineață în vestiarul liceului ei, Rubén Darío. A fost lovită în cap și o busolă este găsită lângă corpul ei.
Cine este responsabil pentru acel eveniment teribil?
  Pot să știu când apare vol. 2? Abia aștept continuarea, mai ales cu un asemenea final! Mi-a plăcut Fata invizibilă, iar încercarea Juliei și a prietenului său Emilio de a dezlega misterul, reușind să găsească noi și noi indicii, te face să vrei să termini cartea și să nu o mai lași din mână.
  Julia Plaza este colegă cu Aurora, tânăra găsită moartă în vestiarul lor de la liceu. Cele două fete erau în clasa a XI-a. Inteligența Juliei este cu mult peste medie, ceea ce o ajută să rezolve cubul Rubik în cincizeci de secunde. Mama Juliei, Aitana este medicul legist din localitate, iar tatăl său, Miguel Angel este sergent al Poliției Judiciare a Gărzii Civile, și va fi responsabil de ancheta în desfășurare în vederea descoperirii criminalului. Julia alături de prietenul său Emilio vor încerca să descopere indicii în uciderea colegei lor.
    Acțiunea cărții se va desfășura înainte de ziua crimei cu câteva săptămâni și după comiterea crimei.
  Aurora este o tânără pe care colegii săi nu o bagă în seamă, iar bârfele nu au contenit după ce tatăl său a plecat și s-a despărțit de mama sa. Unii vorbesc că ar fi fost un om violent cu mama fetei, iar pe Aurora ar fi abuzat-o. Aceste zvonuri produc mult rău acestei fete care nu mai interacționează cu aproape nimeni de vârsta ei. Automutilarea va deveni refugiul ei. Multiplele cicatrici denotă o plăcere simțită de fiecare dată când se va tăia pe abdomen și pe părțile laterale. Mesajele care le va primi pe WhatsApp înainte de crimă cu două luni, o vor înveseli pe fată, dar ultima întâlnirea la care va pleca se va sfârși tragic. Se pare că nu se va întâlni cu persoana dorită…
  „Bună. E o nebunie ce-o să facem. Dar îmi doresc să petrec puțin timp doar cu tine, singuri. Doar tu și eu. Ne vedem la șapte și jumătate la vestiar. Te rog, fii discretă și să nu te vadă nimeni. Pe curând Aurora.”
  Este un mesaj pe WhatsApp primit în urmă cu mai bine de două luni. A fost una dintre cele mai minunate zile din viața ei. Fata zâmbește citind mesajele unul câte unul. Se oprește la o fotografie în care…
   Brusc, aude pași. Se ridică și se apropie de ușă. În sfârșit! Chipul i se luminează și ochii ei albaștri strălucesc din nou.
   Ușa se deschide și expresia de pe fata Aurorei se schimbă într-o secundă. Nedumerită, face câțiva pași înapoi, se împiedică și cade pe podea. Nu înțelege absolui nimic.
„- Bună! Ce-i cu fața asta? Nu pe mine mă așteptai?”
  Cine să fie persoană care a venit la întâlnire cu Aurora? Să fie ucigașul? Lângă cadavrul fetei va fi găsită o busolă, telefonul îi va dispărea, la fel și o brățară pe care o purta la picior. Arma crimei va fi o bâtă de baseball din vestiar, dar care lipsește, iar acest lucru îl va descoperi Julia ajutată de mintea sa care nu uită nimic niciodată.

,,Totuși, ceva îi atrage atenția. Ceva ce vede în fundalul fotografiei. S-ar putea ca…? O furnicătură îi zguduie stomacul. O fi corectă intuiția ei? Mărește cu zoom partea din spate a vestiarului. Nu poate să descrie ce vede, dar are o presimțire atât de puternică, încât ar paria pe cubul ei Rubik că este adevărat. Numără și… Unsprezece! Știa! Dar vrea să se asigure că nu a făcut o greșală. Numără din nou și nu e nicio greșală… Din nou unsprezece!
Unsprezece. Nu există niciun fel de îndoială.
Oftează și își trece agitată o mână pe frunte. E posibil să fi descoperit obiectul cu care a fost lovită Aurora Ríos?”

   Cine va fi vinovat? Julia cu Emilio (înainte era îndrăgostită de el, dar i-a trecut rapid) vor trebui să parcurgă o listă cam mare de suspecți. Oricine poate fi vinovat, atât profesori cât și elevi, de ce nu, chiar colegi de ai lor de clasă. Cu cine se întâlnea Aurora? Era ceva special dacă și automutilarea a încetat de ceva timp.
   Știind că are o fată cu o minte sclipitoare, tatăl Juliei îi va dezvălui pe parcurs din indicii, pentru a îl ajuta în prinderea criminalului. În orășelul acesta se pare că toată lumea are ceva de ascuns.
  Emilio a avut o relație cu Aurora. Emilio este un tânăr cam ciudat, pe care nici părinții lui nu prea îl înțeleg, iar certurile între ei sunt dese.
  Tatăl fetei se va întâlni pe ascuns cu Aurora și se pare că va fi tot drogat și cam violent. Ce are de ascuns?
   Virginia, profesoară de matematică o va invita la masă și îi va face cadou o brățară de picior. Foarte interesantă apropierea dintre cele două, dar asta veți descoperi voi.
   Două colege sunt lesbiene, iar când Aurora va da întâmplător peste ele în toaleta școlii, o vor amenința să își țină gura, mai ales că una dintre ele are un iubit (cel de care e îndrăgostită Julia).
   Pe lângă ancheta în desfășurare aflăm detalii și despre relațiile din familia Juliei și din cea a lui Emilio.     La fel vom descoperi de cine este îndrăgostită Julia și de ce Emilio care o iubește în secret nu crede că mai are vreo șansă.
  Când o nouă colegă de clasă și prietenă cu Julia va fi descoperită moartă în liceu, în biroul directorului, lucrurile se precipită. Oare este un criminal în serie cu busolă? Și lângă Patricia s-a găsit acest obiect și la fel i-a dispărut telefonul.
  Tânăra avea întâlnire cu un profesor. Ea avea bănuielile ei și știa sigur că spionează și face poze indecente tinerelor eleve. Oare el să fie criminalul Aurorei? Tânăra aceasta a fost cam nesăbuită. Știa că poate deveni victimă și tot a plecat la întâlnire, după ce a lăsat un puzzle complicat și care îi era destinat Juliei să îl rezolve. Cine este posibilul ei criminal dacă i se va întâmpla ceva. Cine este criminalul sau posibil să fie mai mulți? Julia va avea nevoie de câteva zile să reconstituie indiciile care ar putea duce la criminal.
   O nouă crimă sau sinucidere? Oare este criminalul și a ales să se sinucidă? Ce a descoperit de a îndemnat-o la acest gest?
  Profesoara de matematică Virginia s-a sinucis de față cu soțul său. Era o persoană foarte frumoasă, ce stârnise pasiuni aprinse printre elevi, dar și profesori. Era o persoană foarte calmă, dar avea probleme în căsnicie. Soțul va declara că după ce i-a adus la cunoștință că va divorța de ea (ambii au fost infideli) a bolborosit ceva agitată și s-a aruncat în gol.
  Un profesor de la liceu îl acuză pe soț, refuză să creadă că frumoasa și liniștita profesoară s-a sinucis. Oare care a fost motivul? Era și foarte supărată după moartea Aurorei, dar la fel ca pe majoritatea oamenilor din orășel.
   Vă stârnesc și mai mult interesul –  Julia se va afla la un pas mic, dar mic, de a fi omorâtă.
  Tot ea este cea care va da soluția finală în crimele comise. Cum va rezolva asta și ce se va întâmpla pe parcursul cărții vă las pe voi să descoperiți.

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Fata invizibilă de Blue Jeans – Editura Rao – recenzie

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.