Primul val de Ray Lambert și Jim Defelice - Editura Rao - recenzie

Primul val, de Ray Lambert și Jim Defelice – Editura Rao – recenzi

 Primul val

Fiecare poate fi un erou

Autori: Ray Lambert și Jim Defelice 

„EVERY MAN A HERO”

Editura Rao, 2021

Traducere de GRAAL SOFT

Număr Pagini: 305

 „O poveste transmisă direct de pe front, de la unul dintre cei care au ajuns odată cu primul val în Normandia.

Ajuns la 98 de ani , chiar înainte de a se stinge din viață( în mai 2021), RAY LAMBERT a dăruit celor din secolul XXI o amintire remarcabilă – un tur de forță al rememorărilor, pe parcursul căruia descoperim  importantul său rol din al Doilea Război Mondial, atunci când și-a riscat viața pentru a-i salva pe cei care au devenit eroii din Ziua Z.

Modestie, dăruire, înțelepciune și umor – o carte care îi va încânta pe cititori.”

  Am început să citesc această carte acum câteva luni și am abandonat-o după vreo cincizeci de pagini. Nu eram într-o dispoziție prea bună și mi-a părut greu de citit. Totuși trebuia să o citesc pentru că eu nu abandonez nici o carte, întotdeauna revin când am mai mult timp liber și o stare compatibilă cu cartea pe care trebuie să o citesc. De data aceasta războiul apărut între Rusia și Ucraina m-a făcut să mă întorc la citirea cărții „Primul val” pe care am reușit să o duc la final și să o înțeleg pe deplin. Nu știu dacă am înțeles războiul din  prezent datoriră acestei cărți sau dacă am înțeles cartea datorită acestui război, dar toate aceste informații m-au cutremurat și mi-au rămas adânc întipărite în minte și în suflet.

  Ray Lambert ajuns la vârsta de 98 de ani a reușit să lase memoriile sale de pe frontul războiului, el fiind unul din cei are au ajuns cu primul val în Normandia, dezvăluindu-ne ororile trăite în Al Doilea Război Mondial și importanța acțiunilor lui pentru istorie.

  Vă spuneam că mi-a fost greu să o citesc, asta datorită stilului simplu de scriere, asta doar până m-am obișnuit cu povestea. Pe tot parcursul acestei cărți autorul dă dovadă de o memorie incredibilă, detaliile fiind dureros de reale, clare și precise. Ray a salvat mulți camarazi de război, aceștia fiind cei care au devenit eroi pentru Ziua Z. Modestia acestuia se menține pe tot parcursul cărții și, la așa vârstă înaintată, încă are un simț al umorului de apreciat.

  În prima parte a cărții Ray Lambert ne povestește viața lui dinainte de a se înrola în armată. Greutățile prin care a trecut în copilărie, lipsa hranei în anumite momente și faptul că a muncit de tânăr prin anumite locuri l-au modelat pentru viitor. Ajuns să lucreze la o fermă învățând câte ceva despre  primul ajutor. Când nu și-a mai găsit de lucru a fost nevoit să se înroleze în armată și a ajuns să fie sanitar de război, a salvat multe vieți, dar talentul lui era că se adapta ușor și învăța repede.

  Jim DeFelice este un camarad de război al lui Ray care contribuie și el cu memorii la acestu impresionant volum. Mai mult, cartea începe cu povestea lui DeFelice în Ziua Z – 06.45, 6 iunie 1944.

Citate

  „Vraja este o iluzie, iar tu știi asta. Cu toate acestea, te agăți de ea cât de ferm poți, strângând-o chiar mai tare decât pe mitraliera M1 bine înfășurată, în timp ce îți schimbi poziția incomodă din ambarcațiunea de desant. Te grăbești pe plaja Omaha din Normandia, Franța.”

  „M-am dat la o parte precum un matador, apucând țeava puștii. Am prins-o de partea făcută din lemn, dar germanul s-a dat înapoi rapid, iar lama baionetei mi-a trecut prin palmă.

  M-am ascuns în lateral, încă prins în cursă. Timpul părea să se miște simultan în două ritmuri diferite, rapid și lent.

Neamțul s-a împiedicat, și-a adunat forțele, apoi s-a îndreptat spre mine.

Degetele îmi erau tăiate, mantaua, retezată. Totuși eram încă în viață. M-am ferit.

O mie de gânduri și niciunul nu-mi licărea în minte.

  Fără să mă gândesc cu adevărat, am ajuns la tocul de armă pe care îl purtam de săptămâni și am scos Coltul. În timp ce neamțul a încărcat din nou, am tras în el, în plin, de două ori.

M-am ascuns în timp ce el cădea în lateral , rostogolindu-se la câțiva metri pe deal în jos.

  Cum am apăsat pe trăgaci cu degetul tăiat pe jumătate? Cum am avut prezența de spirit chiar să trag cu arma, ca să nu mai vorbesc de ochit?

Întrebări pe care încă mi le pun.”

   Primul val este o carte despre oameni simpli aruncați în război, care ajung eroi, luptând pentru supraviețuire și pas cu pas câștigând lupte greu de descris. Ororile războiului sunt amintiri pe care nu le poți uita nici dacă vrei și care te urmăresc până la sfârșitul vieții, iar tot ceea ce poți face e să povestești și altora pentru ca istoria să fie cunoscută.

 Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

4 COMMENTS

  1. Toate cartile cu si despre razboi sunt dureroase.
    Multumim pentru recomandare Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.