Fac ce simt

Flash Interview- Ioana Duda-13 întrebări în 5 minute

1.Care a fost cartea ta de debut?

Ioana Duda: Cred că încă este și va rămâne mereu așa. Instinct a fost prima. Primul copil. Și nu-i adevărat că primul e cel mai iubit. Pe toți îi iubești. Că-s rupți din tine.Instinct Ioana Duda

2.Cine a fost primul cititor al scrierilor tale?

Ioana Duda: Eu am fost. Dar nu sunt cel mai aspru critic al meu. Voi sunteți, cei care mă citiți.

3.Care dintre romanele citite  este “cartea ta de suflet”?

Ioana Duda:  Nu am unul preferat. Mi-a plăcut Lupul de stepă, Profetul, Idiotul, Frații Karamazov, Anna Karenina, Femei. Multe. Toate îmi sunt în suflet. Și nu am de gând să le separ într-un fel. Toate mi-au fost îngeri și de ajutor.

4.Cu care dintre  personajele tale te identifici?

Ioana Duda: Aici e tare ușor. E știut că mai toate scrierile mele sunt autobiografice. Dar cred că Valentina, din Jurnalul primei mele morți sunt eu 🙂

5.Care roman al tău ai vrea să fie ecranizat?

Ioana Duda: Păi nu am decât unul deocamdată. Și nu vreau să fie ecranizat. Eu vreau doar să scriu

6.Ce actor ai vedea în rolul principal?

Ioana Duda:  Hmmmm. Pe Adrian Cucu, de la Cluj, în rolul lui Adrian, din continuarea Jurnalului pe care o scriu acum.

7.Cât timp îţi ia scrierea unei cărţi?

Ioana Duda: Jurnalul primei mele morți l-am scris în câteva luni. Nu scriu în fiecare zi. Dar când o fac, nu scriu mai mult de trei pagini. Pentru că mă afund atât de tare în scris, încât atunci când termin tremur și sunt amețită. Și evit pe cât posibil emoțiile foarte puternice. Nu vreau să îmi explodeze inima. Vreau să trăiesc mult și bine de acum încolo.

8.Cum treci de momentele de “blocaj ale scriitorului”?

Ioana Duda: Foarte simplu. Nu scriu. Totul se întâmplă la momentul potrivit. Și eu nu pot controla inspirația. Ea decide când și cum vrea să se folosească de mine pentru a se manifesta. Totu-i foarte ușor în viață, dacă înțelegi și accepți că anumite lucruri nu depind de tine. Așa că tu continui să îți vezi de treaba ta. Dacă e să se întâmple, bine. Dacă nu, n-a fost să fie. O să fie altceva.

9.Ce autor preferat ai?

Ioana Duda: Îmi place Bukowski, Cristina Nemerovschi, Flavius Ardelean, Dostoievski, Bertrand Russell, Hesse. Iar mă pui să îi clasific. Și nu prea știu să fac asta. Pentru că io îi iubesc pe toți. Sunt parte din mine

10.Cand ai fost prima dată la un târg de carte şi la care?

Ioana Duda:  Păi la Bookfest, anul ăsta. Am lansat Instinct. A fost fain că m-am întâlnit cu cititori. Și ei îți dau atât de multă energie bună, încât nu ai cum să nu vrei să repeți experiența. Mor de drag când ne luăm în brațe. Și sunt câțiva pe care îi iubesc mult, mult de tot.

11.Cu ce edituri colaborezi?

Ioana Duda:  Public doar la Herg Benet și dacă vrea inspirația și voi continua să scriu, numai la ei vreau să public. Am o relație specială cu Alex și Cristina. Adică îi iubesc mult. Da, mi s-a reproșat o data că io iubesc prea mult. De parcă asta ar fi posibil. Io chiar iubesc mult. Dacă-i așa de multă în mine, de ce să o țin acolo? O dau mai departe. Că face bine tuturor. Despre iubire vorbesc.

12.Ce gen de muzică preferi?Ai o piesă favorită?

Oooo. Știu, clișeistic, dar tot îmi place. Tot ce mă face să vibrez. Operă, simfonică, fado, jazz, modernă. Acum, mai nou, am dezvoltat o obsesie pentru LP, tipa aia care cântă Lost on you. Și îi ascult toate piesele. Again and again and again. Sunt absolut îndrăgostită de ea și aș vrea să fim iubite.

13.Ai un motto după care te ghidezi în viaţă?

Ioana Duda:  Nu. Absolut niciunul. Fac ce simt. Atât. Și când faci asta, niciodată nu îi poți răni pe cei din jurul tău. Și nici ție nu îți faci rău. Pentru că sufletul nostru, în esență e nealterat. Dacă îl ascultăm, iese bine, de fiecare data.

Mulţumesc, Ioana! Arci! 

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

  1. Foarte frumoase raspusurile! Felicitari! locco_smiley_10
    Si eu plauiesc sa citesc Dostoievski cat de curad. 🙂

  2. Felicitari !! Frumos interviul. Nu am citit nimic pana acum de aceasta scriitoare. Cartea „Instinct” o am pe listra de dorinte 😉

  3. Felicitari pentru interviu! Tare mult imi doresc sa citesc ,,Instinct” locco_smiley_37

  4. Foarte frumos interviul, felicitari. Mi-au placut enorm raspunsurile, transmit cu adevarat sentimentele si trairile.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.