Gelozia este ca sarea în bucate

Gelozia

    Gelozia este ca sarea în bucate. Dacă nu simți un fior care îţi seacă inima atunci când ea dansează cu altul, fie și la distanța cuvenită, sau când, la câțiva pași de tine, râde din inimă și își trece mâna prin păr într-o discuție cu altul, atunci relația dintre voi e searbădă și fadă. Dacă te înfurii când seara ea primește un email de la un coleg de muncă și trebuie să îi răspundă urgent, atunci e clar că lucrurile au degenerat și că ai scăpat prea multă sare, stricând irevocabil mâncarea.

    Gelozia nu e sex-specifică. Doar formele ei de manifestare. Gelozia masculină este prostească și violentă. De altfel, prostia e agresivă. Iar bărbații pot fi incredibili de proști când e vorba despre gelozie. Și, prin urmare, incredibil de violenți. În schimb gelozia feminină este parșivă, otrăvită și subversivă. Femeia geloasă sapă în suflet. Cu gheare ascuțite care lasă urme ce nu se mai vindecă.

   Gelozia înseamnă în primul rând neîncredere. Neîncrederea în tine pe care o proiectezi asupra celuilalt, într-o oglindă hâdă ca acelea din bâlci care te fac pitic, sau gras, când tu ești normal. Gelozia schimbă urâțenia dinspre cel gelos către celălalt. Iar gelozia feminină este forma cea mai parșivă.

   Literar, gelozia a dat o singură expresie- Othello – în care este valorificată mai mult latura pasională. Gelozia feminină nu a produs nicio figură demnă de notat. E și ăsta un semn, nu?

Sursa foto: www.wsj.com

Rubrica Colţul misoginului

Facebook Literaturapetocuri

Gelozia este ca sarea în bucate

SIMILAR ARTICLES

7

7

5 COMMENTS

  1. Fiecare are o părere proprie.
    În opinia mea gelozia e lipsa de încredere, felizua distruge sentimente, creează rupturi. Indiferent daca ești bărbat sau femeie

  2. Se spune ca fara un dram de gelozie nu ar fi dragoste adevarata. Cred ca aici putem vorbi la nesfarsit. Personal, cred ca gelozia tine si de neincrederea in tine insuti, de slabiciuni, obsesie. De cele mai multe ori gelozia este la „cote\’ alarmante 🙁

  3. Cand aud de gelozie, parca ma strafulgera ceva.. Mereu am urat cuvantul acesta, nu din cauza a ceea ce semnifica, ci mai degraba, din cauza oamenilor care reactioneaza in circumstantele ei. Da, barbatii sunt gelosi, mai mereu. Da, femeile sunt geloase si ele, dar acest fapt nu duce nicaieri. Pentru mine „Gelozie” se aseamana cu „neincredere” sau tot ce are legatura cu acest cuvant. Si nu inteleg un lucru, din moment ce doua persoane au o relatie, sunt casatoriti etc. , cum poate una dintre ele sa creada ca respectivul/respectiva il/o inseala? Din moment ce a acceptat sa-si uneasca viata cu el/ea nu cred ca ar trebui sa aiba loc o astfel de problema. Atunci, avand in vedere faptele prezentate, nu mai exista dragoste intre ei. Probabil aceasta ar fi gelozia extrema, in care predomina violentele. Aici fiecare vine cu cate o opinie. 🙂

  4. Gelozia este, cu siguranta, un subiect pe baza caruia se poate discuta mult si bine, fara a ajunge vreodata la un rezultat. Dupa parerea mea, un mic sentiment de gelozie simtim cu totii uneori, atunci cand iubim. Mi se pare inevitabil. Insa gelozia exagerata este semn de neincredere in persoana iubita, de subestimare a propriei persoane si de prostie, la urma urmei.

  5. Într-adevăr, e un subiect controversat. Depinde de percepția fiecăruia și de cum alege fiecare să își construiască relația.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.