Rubrica-Colţul misoginului

Politica nu este pentru (orice) femei

   Mare tristețe în rândul feministelor – Hillary Clinton a pierdut alegerile. Da, acesta este adevărul, oricât de ciudat ar suna. Nu Donald Trump a câștigat, ci Hillary Clinton a pierdut. Și nu pentru că este femeie. Sau mai bine spus nu doar pentru că este femeie. Jumătate dintre femeile din SUA au votat cu Trump, în ciuda declarațiilor sexiste pe care le-a făcut. Semn că femeile mai curând preferă un bărbat mitocan, decât o femeie care închide ochii la aventurile soțului doar de dragul carierei.

  Spuneam că Hillary Clinton este cea care a pierdut. Pe două planuri. În primul rând și cel mai important – a pierdut sprijinul serviciilor. Și aici nu are nimic de-a face cu faptul că este femeie. Condoleezza Rice este de asemenea femeie (ba chiar mai femeie decât Hillary după gusturile mele) și a fost unul dintre cei mai buni consilieri pe probleme de securitate pe care SUA i-a avut. Față de ea Hillary este o carieristă penibilă dispusă la orice compromis, inclusiv în interiorul familiei pentru a ajunge unde și-a propus. Și asta încă nu e tot – diletantismul ei absolut în materie de politică externă și de securitate a dus la moartea ambasadorului SUA din Benghazi (Libia). Era puțin probabil ca în aceste condiții serviciile secrete să fie de acord ca ea să ajungă la Casa Albă. Al doilea plan unde a pierdut ea a fost votul americanilor din clasa de mijloc. Da, ea a câștigat votul popular și a pierdut la numărul de electori. Pentru cine știe cum funcționează sistemul politic american, ăsta este un semn că ea nu a știut să se impună în fața americanilor (bărbați și femei) care au nevoie să se simtă apărați în fața abuzurilor marilor companii. Donald Trump este un măscărici. Dar un măscărici care a știut ce să le spună ACELOR americani care se simt trădați de sistemul actual politic. Iar Hillary Clinton este reprezentantul acestui sistem.

  Cine se plânge că Hillary Clinton a pierdut pentru că este femeie să privească în alte țări care au fost conduse de femei. Poate nu ar strica să înceapă de exemplu cu India. Țara a dat una dintre cele mai cunoscute femei lider politic – Indira Gandhi și, în prezent este țara în care drepturile femeilor sunt cel mai puțin respectate, iar câteva cazuri de viol au îngrozit întreaga lume. Cam așa arată pentru femei o țară care a fost condusă de o femeie. Sau să se uite la Argentina, unde modelul Peron (mai curând Isabel decât Evita) a produs un președinte precum Cristina Elisabet Fernández de Kirchner, care, practic, a moștenit funcția de la soțul ei. Sau Brazilia, unde Dilma Vana Rousseff a fost aleasă de două ori consecutiv pentru a sfârși demisă fiind prinsă cu mâna în buzunarele brazilienilor. Se pare că a fi femeie nu e suficient pentru a demonstra că ai ce căuta în politică. Regulă care se aplică de altfel și la bărbați.

  Până la urmă politica este despre cum să conduci o comunitate. Iar asta ar avea legătură cu alte calități – competență, onestitate, etc, și nu cu sexul căruia îi aparții.

SIMILAR ARTICLES

7

7

8 COMMENTS

 1. dreptate ai !
  un singur punct e discutabil,Indira Ghandi nu poate schimba modul de a gândi al femeilor indiene , majoritatea femeilor din India sunt prea comode , nu-și doresc să progreseze. Deși bărbații lor le trimit la muncă refuză, e mai ușor să nu ai responsabilități . A fost printre cele mai influente persoane politice din acele vremuri.
  frumos articol ! si da politica nu e pentru orice femeie 🙂

 2. Sunt de acord cu tine Alexandru. Totusi, daca a fi mitocan si misogin inseamna a fi BARBAT asa cum cred femeile care l-au votat pe Trump ( sau majoritatea) atunci noi FEMEILE avem o problema.
  Stii ce e curios pentru mine? Cum poate fi judecata Hillary pentru ca a inchis ochii in casnicie de dragul carierei ( personal nu sunt de acord) dar Trump nu este judecat pentru misogismul lui. Asta ma depaseste 🙁 🙁 . Sau poate sunt eu mai grea de cap 😀

 3. Excelent de patrunzatoare radiografia modului cum au decurs alegerile in America! Subscriu opiniei referitoare la Condoleeza Rice, exemplu de forta si diplomatie. Insa indiferent de felul cum sunt receptate, femeile trebuie sa existe in politica macar de dragul…echilibrului, al dreptatii sociale. Femeilor, ca si barbatilor, li se cer anumite calitati pentru a fi politicieni: responsabilitate, inteligenta, onestitate si alte…utopii! Sa nu ramanem, totusi, la ideea ca principala functie a unei femei este sa fie adjunctul barbatului!

 4. Sunt de acord cu tine!
  Doar pentru ca suntem femei, acest lucru nu desemneaza faptul ca nu ne-am descurca la fel de bine ca un barbat sau poate chiar mai bine. Acele femei care au votat cu Trump au acelasi nivel de cultura ca si el.. Gandesc intr-un mod gresit..
  Toata lumea spune ca barbatul este mai puternic, dar nimeni nu stie ca in spatele unui asemenea barbat se afla o femeie puternica, fapt ce dovedeste ca si noi, femeile, avem o anumita putere, un anumit statut. Inca se lucreaza la statutul femeii, la emancipare, dar din pacate nu s-a putut da o lege stricta prin care femeile sa fie egale cu barbatii.. Oricate incercari s-au face, cei de sex opus nu s-ar considera in acelasi stadiu cu noi, fapt ce ma intriga..

 5. In schimp, politica este pentru marele barbat Trump. Facem filozofie de doua parale, in timp ce lumea se duce de rapa. Un om pe care eu nu l-as lasa sa conduca nici macar 5 oameni, pt ca nu are responsabilitatea necesara, a fost pus sa conduca lumea. Da’ bine ca n-a fost pusa ORICE femeie… Brava!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.