Geografia gândirii – Richard E. Nisbett – recenzie

Geografia gândirii – Richard E. Nisbett – recenzie

by -
0
Geografia gândirii - Richard E. Nisbett - recenzie

Geografia gândirii – Richard E. Nisbett – recenzie

Titlu: Geografia gândirii

Autor: Richard E. Nisbett

Editura: Litera

Colecția: Iq230

Anul: 2023

Număr pagini: 224

  V-ați întrebat vreodată care sunt mecanismele care duc la diferențele atât de evidente de gândire dintre occidentali și asiatici? Să fie mediul cultural, tradițiile imprimate în AND-ul fiecărui individ născut într-un anumit spațiu, să fie nivelul economic, calitatea mediului, aerul, muntele oceanul, alimentația sau poate că toate acestea la un loc? Există, cu siguranță, diferențe în gândire, iar Richard E. Nisbett a transpus toate acesta într-un studiu pe care l-a numit „Geografia gândirii”, insinuând astfel, prin titlu, faptul că avem mentalități diferite, în funcție de zona în care ne-am născut și în care trăim.  

 În esență, Nisbett sugerează că asiaticii și americanii în special au moduri diferite de gândire și moduri diferite de a vedea lumea, fapt care se răsfrânge, în mod evident, asupra modului de acțiune. 

  Poate că vă întrebați de ce este utilă o astfel de carte. Ei bine, tot ceea ce ține de cultură și civilizații diferite este demn de studiat, mai ales din prisma relațiilor umane. Este important să știm cum funcționează mentalitatea unui popor, nu doar pentru sfera diplomatică, ci și pentru noi, ca indivizi, pentru că astăzi dinamica migrației este mult mai mare decât, să spunem, în epoca comunistă. În plus, dăm dovadă de respect doar atunci când ne interesează cum funcționează mentalitatea și care sunt coordonatele culturale ale unui individ provenit dintr-o țară diferită de a noastră. 

  De-a lungul anilor, au existat nenumărate studii care au relevat faptul că structurile creierului se dezvoltă diferit în funcție de spațiul geografic în care ne-am născut și de cel în care locuim, însă dincolo de aceste aspecte, eu cred că este esențial să ne respectăm și să ne înțelegem. Deși această frază s-ar putea să pară clișeică, cred că acordarea înțelegerii și a respectului este baza pe care se construiesc relații sănătoase, atât la nivel de indivizi, cât și la nivel mondial, între țări. Într-o lume perfectă, respectarea principiilor de bază în relațiile interumane duc la armonia mondială… dar, se pare că suntem încă departe de a pune în aplicare ceea ce în teorie știm atât de bine. 

  Cartea lui Nisbett vorbește și de adaptare, ca element esențial în dezvoltarea unui individ născut pe un anumit teritoriu, într-o cultură anume și care, la un moment dat trebuie să-și trăiască existența într-un spațiu diferit. Aici se subliniază ideea că am venit la pachet cu această opțiune încă de la naștere, dar există și alți factori care țin de latura psihoemoțională care determină succesul gradului de adaptare. Unii psihologi numesc acest fenomen „hibridizare culturală” și sunt de părere că există oameni care se adaptează mai ușor și sunt foarte bine asimilați în alte culturi, iar alții nu reușesc să se adapteze nici după decenii. 

  În carte se dezbate și problema conflictelor și importanța ideii de „a ne întâlni la mijlocul drumului”, adică de a soluționa problemele având în vedere și respectând modalitatea de gândire a celuilalt.  

  Citind cartea veți afla și despre educația în țările occidentale și unele diferențe între aceste țări și cele din Asia de Est, de exemplu. Veți afla și de ce vechii chinezi erau adevărați maeștri ai aritmeticii și algebrei, însă nu reușeau să deprindă arta geometriei la fel de bine ca grecii. 

 Să nu uităm că Richard E. Nisbett nu este doar scriitor, ci psiholog și sociolog, interesat mereu să provoace oamenii simpli la gândire rațională. Este director în programul Cultură și Cogniție la Universitatea din Michigan și a efectuat de-a lungul carierei sale numeroase studii sociologice despre diferențele culturale. 

  „Geografia gândirii” dezvoltă ideea că asiaticii și occidentalii au păstrat sisteme diferite de gândire de mii de ani. Celebrul jurnalist canadian și speakerul motivațional Malcolm Gladwell spune într-un interviu pentru New York Times că „cel mai profund gânditor care m-a influențat în viață a fost psihologul Richard E. Nisbett. Practic, el mi-a creionat viziunea pe care o am acum asupra vieții”. 

  Când am citit această carte, m-am gândit la conflictele actuale de la nivel mondial, cele care nu doar că nu par să se mai termine, ci par să generale altele noi. Dar… nu doar la asta m-am gândit… cartea e o subtilă invitație de a-ți analiza propriul comportament în familie, în mediul social și disponibilitatea pe care o ai de a accepta gândirea diferită a celui de lângă tine, de a păstra respectul și de a te deplasa la acea linie de mijloc unde există posibilitatea de a coopera în beneficul ambelor părți. Dacă avem suficientă înțelepciune să facem asta, atunci putem vorbi de armonie. 

  Vă invit să citiți această carte apărută în colecția Iq230 la editura Litera. Veți afla multe elemente noi din diverse culturi și curiozități despre mecanismele psihologice ale celor care trăiesc în diverse țări îndepărtate. 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.