Lipii umplute, Ciorbă de salată verde și afumătură, Musaca de vinete, Clătite
Lipii umplute, Ciorbă de salată verde și afumătură, Musaca de vinete, Clătite
1.Aperitiv: lipii umplute:
-un pachet de lipii (din comerţ);
-umplutura cum vă place, eu am amestecat şuncă tăiată mărunt, o cutie de porumb scursă şi brânză rasă
– se unge lipia cu ou bătut, se pune umplutura pe jumătate, se acoperă cu cealaltă parte, presând bine marginile;
-se unge lipia cu ou şi se presară cu brânză rasă şi (dacă vă place) seminţe de susan;
– se pun în tavă pe hârtie pergament şi se dau la cuptor.
2. Ciorbă de salată verde și afumătură (Iliuța):
-afumătura se călește în puțin ulei de măsline;
-când este aproape rumenită adăugăm ceapa verde și ustuoiul tocate mărunt și le mai lăsăm pentru 2-3 minute;
-punem 3 litri de apă caldă peste, adăugăm salată tocată feliuțe în prealabil și sare după gust;
-le lăsăm pentru 15-20 minute la foc potrivit să fiarbă;
-la final adăugăm ouăle bătute spumă și smântâna procedând ca la ciorba rădăuțeană, treptat și după ce am amestecat compoziția cu zeamă de la ciorbă puțin câte puțin;
-se lasă la fiert pentru încă 2 minute;
-se servește caldă.
3. Musaca de vinete:
-3 vinete le curățăm, le tăiem felii mai groase, le sărăm și le lăsăm puțin să se scurgă zeama, apoi le prăjim puțin în ulei;
-1/2 kg carne măcinată o călim cu o ceapă tăiată mărunt, sare, piper, boia și un pic de apă;
-în cratiță punem: un strat de vinete+carne+vinete+carne+vinete;
-deasupra presărăm brânză rasă și turnăm 2 ouă bătute cu un pic de bulion sau pastă de roșii și 2-4 linguri de smântână;
-punem cratița la cuptor până se rumenește bine.
4. Clătite (Vero):
-300 gr făină, 3 ouă de casă, 2 linguri zahăr, esență de vanilie, puţină sare, 100 ml lapte, se completează cu apă minerală până la consistenţa dorită;
-se ung cu Nutella sau dulceață de casă.