Golful dragostei de Lisa Kleypas

Golful dragostei de Lisa Kleypas-recenzie

Titlul original: Crystal Cove
An apariţie: 2016
Editura: Miron
Traducere: Andreea Radu
Nr. pagini: 367

Seria Friday Harbor: 1. Parfumul dragostei-Christmas Eve at Friday Harbor (2010)/Christmas With Holly, 2. Strada iubirii (Rainshadow Road-2012), 3. Dincolo de iubire (Dream Lake-2012), 4. Golful dragostei (Crystal Cove-2013), 5. Lightning Bay (2014)

    Descriere carte:

     Justine Hoffman și-a construit o viață comodă în Friday Harbor. E proprietara unui hotel mic, dar foarte căutat și are un trai sigur și liniștit. Copilăria petrecută cu mama ei nestatornică, mereu călătoare, pe nume Marigold, i-a insuflat un dor adînc de statornicie. În ciuda tuturor lucrurilor pe care ea le-a obținut, lui Justine tot îi lipsește ceva: iubirea. După ani buni de dor, visare și dorințe neîmplinite, ea este pregătită să facă orice trebuie ca să-și schimbe destinul. 

     Cînd îl întîlnește pe misteriosul Jason Black, ea dezlănțuie din greșeală o furtună de dorințe și pericole, care amenință să-i distrugă tot ce prețuiește ea mai mult: viața ei liniștită. 

      Dar Jason are propriile lui secrete și își dorește de la ea mai mult decît îi dă voie soarta.

     Lisa Kleypas reuşeşte să mă surprindă plăcut de fiecare dată. Puţin diferită de precedentele din serie, scrisă în acelaşi stil lejer, ideală pentru momentele de incertitudine literară, Golful dragostei nu este o poveste clasică cu vrăjitoare şi mister la tot pasul, ci o poveste frumoasă de dragoste care se infiripă între doi oameni care caută cu disperare liniştea.

       În recenzia precedentă la cartea Dincolo de iubire, vă scriam că Alex Nolan tocmai a devenit personajul meu preferat, dar acum trebuie să îl detronez din cauza lui Jason Black. Până şi numele care îl poartă pare să transmită cât este de întunecat şi de captivant.

     La prima vedere este genul de om complicat şi cu multe tabieturi, pretinzând celor din jur discreţie, supunere şi perfecţiune, însă pe măsură ce ajunge să renunţe la măştile care le poartă pare să devină altcineva, un bărbat în preajma căreia o femeie s-ar simţi iubită, protejată, adorată.

      Surprinde pe toate lumea când ajunge în Friday Harbor şi alege să se cazeze chiar la hanul „Artist’s Point” administrat de Justine şi Zoe, doar că el are un interes ascuns. Atitudinea lui, discreţia de care doreşte să se bucure, contractele pe care le semnează pentru a nu dezvălui absolut niciun detaliu minuscul din viaţa lui o determină pe Justine să creadă că bărbatul chiar are ciudăţenii, dar decât să îşi bată capul cu ele („Nu era o surpriză. Jason Black, care produsese cea mai de succes serie de jocuri fantasy din toate timpurile, era foarte rar văzut în public. Nu mergea niciodată la evenimente de promovare şi refuza interviurile la televiziune. Răspundea uneori interviurilor tipărite, cu amendamentul ca viaţa lui privată să nu intre în discuţie şi să nu i se facă nici o fotografie.” ), preferă să i le îndeplinească cu stricteţe. Cea care va avea grijă să îi ofere seara la oră fixă două pahare de vodcă Stolichnaya rece va fi chiar ea.

     Obişnuit să dea ordine, Jason aproape că-i impune să rămână alături pentru a savura împreună băutura, doar ca Justine nu este orice femeie, ea preferă să fie rugată şi încetul cu încetul va înlătura misterul din jurul acestui bărbat. Pe lângă faptul că este directorul unei firme cu renume, el este o victimă a sorţii, suferă de insomnie, este campion la scrabble on-line şi fiecare clipă îi este programată, doar că prezenţa acestei femei îi stârneşte interesul şi vrea să afle ce se ascunde în spatele aparenţelor. Vrea să îi câştige încrederea şi să îi împrumute cartea de vrăji, însă pentru a merge mai departe trebuie să o cucerească.

     Chiar dacă scopul oficial este cert, vrea să construiască în zonă un centru de educaţie, inovare şi inspiraţie. Proiectul includea mai multe clădiri şi facilităţi, toate cu impact de mediu foarte mic. Alex avea certificare LEED, ceea ce însemna că putea să construiască după cele mai stricte reguli de mediu şi energie. Negocierile includeau, din cauza asta, o clauză ca, pe lîngă vînzarea terenului, Alex să aibă un rol important şi în managementul construcţiei.” , Jason are planuri bine stabilite.

      Interacţiunea dintre Justine şi Jason este precum un joc al cuvintelor, fiecare vrea să descopere secretele, dar în acelaşi timp să evite să le destăinuie pe cele periculoase şi personale. Interesul manifestat este contagios, dar cine poate bănui un bărbat de gânduri ascunse? Gesturile sale, atenţia pe care o acordă, conversaţiile spumoase sunt doar un preludiu la ce va urma.

      Jason Black vrea să simtă ceva, iar Justine Hoffman îşi doreşte să fie preţuită de cineva. Doi oameni care au fost prin viaţă simpli trecători, dar acum vor totul sau nimic. Ce riscuri împlică? O nimica toată la prima vedere, doar că destinul le joacă feste şi le inversează rolurile.

    Sunt puţin ambiguă, doar că nu vreau să vă stric farmecul lecturii. Ca să înţelegeţi mai bine scenariul, situaţia se prezintă cam aşa.

     Justine Hoffman moşteneşte din partea mamei harul de a fi vrăjitoare, doar că ea nu simte că este menită să ducă tradiţia mai departe. Mereu a fost plimbată de către Marigold în locuri străine şi tratată ca pe un obiect. Acum vrea să deţină tot ce n-a avut în copilărie, să fie iubită, răsfăţată, să fie importantă pentru un EL. În toate vrăjile pe care le-a rostit cea mai aprigă dorinţă a fost dragostea, ceva atât de banal, dar pentru sufletul ei ceva vital. Masca pe care şi-o construise era de indiferenţă, să renunţe să mai caute, dar cum să nu aspiri când vezi că totul parcă nu are sens. Numai că răspunsul îl găseşte chiar în Triodecad, cartea magică de care nu se despărţea.

“— Sînt sigură că o să găseşti dragostea într-o bună zi, o auzi pe Zoe spunînd.
Eu sînt la fel de sigură că n-o s-o găsesc, dacă nu fac ceva”, se gîndi Justine. în acel moment îi veni o idee. O idee stupidă şi periculoasă. încercă să nu se gîndească la ea. Chiar şi aşa, simţi cartea de vrăji, ascunsă la ea sub pat, chemînd-o:
— Te ajut eu, spunea ea. Îţi arăt eu cum să faci.”

Golful dragostei

     Jason Black a avut o copilărie nefericită, dar a moştenit din partea mamei anumite trăsături din cultura japoneză şi pe parcurs a căutat să se regăsească.  Este un bărbat complicat, perseverent, ştie ce vrea, doar că îşi va da seama că nu este suficientă cartea de vrăji, este ispitit şi de proprietara acesteia, dar cum să o convingă de adevăr.
     Ceea ce nu aflase el era că Justine sătulă să aştepte o minune din cer descoperă că este blestemată şi rupe vraja, dar îşi va asuma riscuri majore. Se ştia că orice femeie vrăjitoare care iubea şi se căsătorea cu un bărbat la un an dispărea din viaţa ei. 
     Bariera este înlăturată, Justine a scăpat de povara sufletească, numai că trebuie să suporte consecinţele faptelor sale.
     Cât de simplu le va fi şi ce preţ vor plăti, va fi clar unul surprinzător. Probabil răspunsul clasic ar fi sufletul, dar cum să îl ofere dacă Jason nu îl are?
    Atracţia dintre Justine şi Jason este ca un rău necesar, pur şi simplu nu te poţi opri să îţi doreşti altceva.

“— Am învăţat să nu iau realitatea în seamă cînd vine vorba de iubire, spuse el. Te limitează foarte mult.
— Nu are nici un sens. Nu-mi plac iubirile de-o vară şi nici aventurile de o noapte, şi nici nu am vreo fantezie de Cenuşăreasă, în care un bărbat bogat vine şi mă ia pe sus. Aşa că îţi mulţumesc pentru invitaţie, dar cred că e mai bine pentru amîndoi dacă te refuz.
— Nu vreau decît să petrec puţin timp cu tine, spuse el pe un ton blînd. Fără subterfugii. Putem să vorbim despre ce vrei tu sau chiar să nu vorbim deloc. Numai noi doi, într-un loc liniştit, cu o sticlă de vin şi poate lumina unor lumînări.
Citind nehotărîrea din privirea ei, adăugă cu o voce guturală:
Nu mă refuza. Nu mi s-a mai întîmplat niciodată aşa ceva.

     Ca să înţeleagă efectele ruperii blestemului şi situaţia în care se află, Justine apelează ca de fiecare dată la alte două vrăjitoare Rosemary şi Sage. Întotdeauna o protejaseră şi îi arătase ce este de făcut, numai că simpla deplasare pe mare declanşează forţele răului şi este la un pas de moarte. Norocul ei a fost că Justin şi-a dat seama cât este de încăpăţânată şi a plecat în căutarea ei chiar înainte să se piardă în apele agitate de furtună.

“— Nu mi-am schimbat soarta, se răsti Justine. Am reparat-o.
Sub piele îi jucau fulgere de energie, alergînd de la o celulă la alta. Rosemary o privea ciudat, cu o expresie întunecată.
— Justine, spuse cu grijă. Nu poţi să repari lucrurile şi să le faci cum erau înainte. Soarta ţi-a fost modelată de toate acţiunile pe care le-ai făcutvreodată. Pentru fiecare dintre ele există o reacţie.
Atunci cînd ai rupt blestemul, ai tulburat echilibrul dintre tărîmul spiritelor şi lumea fizică. Ai creat o furtună, şi nu doar într-un singur sens.
Din punctul de vedere al lui Justine, ar fi fost ultima picătură să suporte dojana cuiva care participase la aruncarea unui blestem asupra ei.”


„— Justine, oricînd cineva spune că e pentru binele tău, garantat vrea să-ţi facă rău într-un fel sau altul.
— Mi se pare că ştii bine despre ce e vorba.
— Tata mă bătea des, îi răspunse el. Cu cabluri, lanţuri, orice prindea. Dar cel mai dureros nu era că dădea în mine, ci că-mi spunea că o face pentru că mă iubeşte. M-am întrebat mereu cum se poate ca iubirea să însemne o vizită la urgenţă.
Justine îl cuprinsese cu braţele şi-i mîngîiase părul, şi după o clipă, el îi spuse:
— Ideea e că, atunci cînd cineva te răneşte, poate să-i spună oricum vrea, chiar şi iubire. Cuvintele mint, acţiunile nu.”

     Golful dragostei este povestea care ar putea să îţi însenineze ziua, să te facă să zâmbeşti, să te gândeşti şi să iubeşti de parcă doar o zi ai mai avea de trăit. M-a făcut să mă simt minunat şi mă bucur că autoarea a ales-o pe Justine să fie eroina principală. Dacă pe Strada iubirii personajele s-au luptat cu încăpăţânare să evite dragostea, în Dincolo de iubire ne-au răsfăţat cu arome culinare şi săruturi pătimaşe, de data aceasta în Golful dragostei am vibrat printre vrăji, pasiune, luptând până în ultima clipă pentru un viitor incert. Oricare ar fi consecinţele, mesajul este acelaşi: dacă ai găsit dragostea, luptă pentru ea. Historical romance sau contemporan, Lisa Kleypas rămâne la fel de sensibilă. Îndrăzniţi şi citiţi cartea.

 

Cartea Golful dragostei de Lisa Kleypas poate fi comandată de pe site-ul Editurii Miron.â

Recenzii Editura Miron

Seria Friday Harbor de Lisa Kleypas-magie, pasiuni și suflete pereche

 

16 COMMENTS

 1. Mili, ai creat o super recenzie! Sunt sigura ca imi va placea si mie cartea aceasta.❤️❤️

 2. daniela sigur o sa-ti placa,de fapt toata seria e frumoasa
  felicitari mili,ca de obicei super recenzie! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 3. E frumoasa recenzia. Cartea din pacate se incadreaza tot in tiparul celor pe care nu le agreez.

  • Narcisa este normal sa abordezi carti care iti plac. Golful dragostei este pentru relaxare si daca romantismul se regaseste pe lista ta, atunci da, merita, daca nu atunci sigur trebuie sa abordezi altceva.

 4. Ehe! Faina serie! Golful dragostei mi-a placut cel mai mult. Felicitari Mili pentru recenzie!

 5. Frumoasa recenzia 🙂
  De abia astept sa o cumpar mai ales ca am citit „Dincolo de iubire”. Ar fi si pacat sa imi scape povestea aceasta.
  Lisa Kleypas am descoperit-o recent si imi place cum scrie 🙂

  • Mirela daca ai citit Kleypas atunci abordeaza si gestul historical romance. Eu asa am descoperit-o, prima mea carte este Diavolul in iarna. Pur si simplu o ador.

 6. Am citit cartea 🙂
  Pur si simplu minunata 🙂 . O lectura usoara dar placuta, care m-a binedispus, m-a relaxat 🙂
  Mi-au placut cele doua personaje Justine si Jason, tachinarile lor de la inceput, replicile dintre ei 🙂 ; mi-a placut de Jason ca astiut sa lupte pentru iubirea lui chiar daca asta insmna in final sa se sacrifice 🙂 🙁
  Am urat-o pe mama lui Justine pentru egoismul ei, rautate, invidie si ignoranta (asta mi-a dat mie de inteles atitudinea ei 🙁 )
  Mili, „Diavolul in iarna” nu am citit-o dar mersi frumos de recomandare 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.