Meniu de Crăciun 2020

Meniu de Crăciun 2020

by -
4
Meniu de Crăciun 2020

Meniu de Crăciun 2020

1. Aperitive

1. Ruladă aperitiv (Iliuța)

-Facem un aluat pufos din 500 gr făina, 400 gr iaurt gras, 2 ouă, 15 gr drojdie proaspătă, 50 gr unt topit, o linguriță zahăr pentru maia și sare după gust.

-Lăsăm aluatul 20 de minute la dospit, după care îl întindem până ajunge la grosimea de  7-10 mm.

-Pentru umplutură avem nevoie de 2 ardei kapia tocați cubulețe, 200 gr telemea de vaci rasă, 100 gr cașcaval ras, 100 gr ciuperci tocate feliuțe bine scurse,2 ouă bătute, piper și alte condimente după gust.

-Adăugăm și umplutură pe aluatul întins, o rulăm și o mai lăsăm pentru 10 minute la dospit.

-La final ungem rulada cu un gălbenuș de ou și o dăm la cuptor pentru 50 de minute.

2. Rulouri de somon și cremă de brânză.(Iliuța)

-2 lipii libaneze, 250 gr somon afumat, 250 gr cremă de brânză, 50 gr rucola, codițe de ceapă verde și piper.

-Crema de brânză o amestecăm cu rucola sau mărar, după gust și codițele de ceapă verde tocate mărunt.

-Pe cele două lipii adăugăm compoziția astfel obținută și feliile de somon.

-Rulăm strâns cele două lipii în folie de plastic și le lăsăm la frigider pentru câteva ore. Ulterior îndepărtăm folia și le putem tăia pentru a le servi ca aperitiv.

3. Măsline pane (Iliuța)

-500 gr măsline verzi fără sâmburi , 3 ouă, 3 căței de usturoi răzuiți, făină de grâu , pesmet, , piper, boia de ardei dulce sau iute, după gust.

-Măslinele scurse bine se dau prin făină, prin ouăle bătute amestecate cu usturoi, sare și boia.

-Ulterior le trecem și  prin pesmet.

-Se prăjesc la foc potrivit. Sunt delicioase și foarte aromate.

2. Supă pe aripi de curcan

-2 morcovi tăiați rondele mai groase+1 pătrunjel+1 păstârnac tăiate rondele

-1 țelină mică tiata felii

-4-5 aripi de curcan

  • se pun toate la fiertin apă cu sare și vegeta
  • se strecoară zeama și se fierb în ea tăiței

FELUL DOI:

A. Carnea din supă+zarzavatul+1 fir de cimbru+1-2 feliuțe de lămâie +1 polonic de supă = se pun la cuptor puțin să se prăjească

-opțional puteți pune un pic de smântână

-scoateți tava  turnați mujdei de usturoi și o acoperiți cu folie să se pătrundă aromele (dupa ce puneți mujdeiul nu mai puneți în cuptor)

B. Pui umplut

  • 2 pui mai mici se curăța,se spală,se condimentează bine și-i lăsăm să stea până pregătim umplutura

-2 cepe se curăța se taie mărunt și se călesc în ulei

-după ce s-a înmuiat ceapa adăugăm 2-3 felii de pâine muiată și stoarsă +pătrunjel tocat fff mărunt +4-5 ouă crude întregi = omogenizăm bine, luăm de pe foc și lăsăm să se răcească

  • cu compoziția umplem puiul (pe sub piele)

-umpleți pe la gât și coaseți pielea (cu ață colorată)

-în fiecare pui băgăm 1 bucată de măr+1-2 felii de portocală sau lămâie

-punem puii în tavă, adăugăm 1 pahar de apă, acoperim cu folie și dăm la cuptor

-să întoarceți puiul să se pătrundă bine, apoi luați folia ungeti puii cu miere amestecată cu muștar și puneți tava la cuptor să prindă crustă

-aveți grijă să puneți câte un pic de apă în tavă sa nu se ardă

Tartă cu brânză, spanac și ouă fierte.(Iliuța)

-Se frământă 400 gr făină de grâu cu 200 gr unt 80 % grăsime, un ou, 20ml de apă rece și sare după gust.

-Aluatul obținut îl lăsăm la rece 30 minute, după care 70 % din compoziție  așezăm într-o tavă cu laterale detașabile, îmbrăcând și pereții formei. Restul de 30 % îl vom folosi pentru capacul tartei  pe care îl adăugăm la final.

-Pentru umplutură punem într-o tigaie o lingură de ulei de măsline și vom sota o ceapă și trei căței de usturoi tocate mărunt.

-Se adaugă 800 gr spanac fiert în prealabil 5 minute, 50 ml lapte, 300 gr brânză de vaci grasă rasă, 2 linguri smântână 20 % grăsime, sare, piper după gust.

-Le vom lasă  la foc mic până obținem o pastă cremoasă .

-La final adaugăm 100 gr cășcaval ras. În tava în care am aranjat aluatul turnăm umplutura, după care adăugăm 4-6 ouă fierte întregi puse la aceeași distanță unul de celălalt și punem deasupra restul de aluat întins la dimensiunea tăvii.

-Ungem tarta cu un gălbenuș de ou și o dăm la cuptorul preîncălzit pentru 40-45 minute.

4.Prăjituri

1. Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii (Iliuța):

-Ingrediente: 1 kg făină de grâu , 450 ml lapte, 8 gălbenușuri de ou, 300 gr zahăr, 50 ml ulei, 150 gr unt topit, 40 gr drojdie proaspătă, o esență de rom și puțină sare.

-Pentru umplutură : 300 gr nucă tocată, 100 gr stafide aurii, 50 gr cacao, o esență de vanilie, 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, 50 gr zahăr și 6 albușuri de ou bătute spumă.

-Pentru început  folosim 100 gr făină,și  200 ml lapte fierbinte pe care le amestecăm bine. -Când se răcesc suficient pentru a putea fi atinse, adăugăm drojdia, o lingurita de zahăr și 50 ml lapte cald rezultând  astfel maiaua.

-O amestecăm bine după care o lăsăm la crescut pentru 20 minute.

-Adăugăm ulterior pe rând zahărul, ouăle, esență de rom și făina cernută.

-Pentru 30 de minute aluatul obținut trebuie frământat cu uleiul și untul topit.

-Se lasă la crescut 60 de minute.

-Ulterior îl împărțim în 4 părți egale peste care adăugăm umplutură din amestecul ingredientelor menționate anterior.

-Le rulăm și le împletim două câte două obținând doi cozonaci.

-Se așează în tavi tapetate cu hârtie de copt în prealabil.

-Îi lăsăm la crescut 20 minute după care îl ungem cu un gălbenuș de ou și puțin zahăr tos. -Se dau la cuptor pentru 60 de minute.

2. Foi de napolitane cu cremă

  • crema:200 gr zahăr se caramelizează se pune peste ele 200 gr margarină ,lăsăm să se topească și adăugăm 4 ouă frecate cu 200 gr zahăr și lăsăm să fiarbă până se îngroașă,luăm de pe foc amestecul și adăugăm 2 pachete de biscuiți măcinați și 1 esență de rom

-punem crema caldă între 2 foi de napolitane

-deasupra se poate turna glazură din ciocolată amăruie topită amestecată cu puțin unt

-se taie rece

3. Rețetă cheesecake american, cu coacere (Cosmin)Meniu de Crăciun 2020 - Literaturapetocuri.ro Rețete culinareMeniu de Crăciun 2020 - Literaturapetocuri.ro Rețete culinare

INGREDIENTE:

-1 kg brânză de vaci proaspătă, nesărată (eu am folosit găletușa de 1kg de la Lidl, dar poate fi înlocuită cu o cremă de brânză precum Philadelphia)

-500 g fructe proaspete/congelate (eu am folosit căpșuni, însă puteți opta pentru zmeură, un mix de fructe de pădure sau altă variantă pe placul vostru)

-450 g zahăr (de preferat, pudră pentru crema de brânză/ zahăr tos pentru sirop)

-300 g biscuiți (eu am folosit digestivi fiindcă au un gust superior celor clasici)

-225 ml apă rece

-125 g unt topit

-120 g smântână (poate fi și smântână pentru frișcă)

-40 g amidon

-5 ouă proaspete

-1 esență de vanilie

-1 esență de migdale

MOD DE PREPARARE:

-Se ia o formă de copt cu pereți detașabili și se acoperă fundul cu hârtie de copt.

-Biscuții trebuie sfărâmați (eu de exemplu, i-am pus într-o pungă de plastic cu fermoar și i-am mărunțit cu ajutorul unui făcăleț de întins aluatul, însă puteți folosi și un mărunțitor electric, cu observația că nu ar trebui să îi transformați într-o pudră) și amestecați cu untul topit și răcit.

-Se îmbracă fundul tăvii și pereții cu amestecul de biscuite și unt. Încercați pe cât posibil să acoperiți pereții și să formați un perete de biscuite cât mai înalt.

-Blatul de biscuite se coace la cuptor timp de 15 minute (cuptorul trebuie preîncălzit la 170 de grade Celsius).

-Într-un mixer se bat ouăle cu 350 g de zahăr și cu esența de  migdale până când rezultă o compoziție spumoasă.

-Se adaugă brânza, smântâna și 25 de g de amidon.

-Se amestecă până la omogenizare.

-Într-o tavă adâncă și spațioasă se pune forma de copt circulară (îmbrăcâtă la exterior în 1-2 straturi de folie de aluminiu pentru a crea un strat protector impermeabil) și se adaugă apă în tava mare (apă se poate adăuga după ce ați introdus tava în cuptor pentru a nu o vărsa pe jos).

-Cheesecake-ul va fi copt în bain marie.

-Se toarnă compoziția de brânză în crusta de biscuite și se introduce tava cu forma de copt în cuptorul încins la 170 de grade.

-Cheesecake-ul se coace timp de 60 de minute, până când capătă o tentă aurie pe margine. Evitați să o coaceți prea tare.

-După o oră, se lasă ușa cuptorului ușor întredeschisă și prăjitura se lasă încă 2-3 ore până se răcește, după care se lasă câteva ore sau peste noapte la frigider.

  • Pentru a scoate prăjitura din formă, se trece cu grijă cu lama cuțitului de-a lungul pereților, după care se desprinde inelul detașabil.

-Se toarnă apă într-o crăticioară, se adaugă 15 g de amidon dizolvat în puțină apă și 100 g zahăr.

-Când dă în cloclot, se adaugă fructele.

-Se mai lasă câteva minute până când începe să se lege datorită amidonului.

-După ce se răcește, se adaugă câțiva stropi (nu mai mult de 2-3) de esență de amidon. -Topping-ul se pune într-o caserolă și se păstrează la frigider, urmând ca fiecare să își pună din ele peste felia de cheesecake proaspăt feliată.

POFTĂ BUNĂ!!!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

Meniu de Crăciun 2020 – Literaturapetocuri.ro Rețete culinare

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.