Meniu de Crăciun 2020
Meniu de Crăciun 2020
1. Aperitive
1. Ruladă aperitiv (Iliuța)
-Facem un aluat pufos din 500 gr făina, 400 gr iaurt gras, 2 ouă, 15 gr drojdie proaspătă, 50 gr unt topit, o linguriță zahăr pentru maia și sare după gust.
-Lăsăm aluatul 20 de minute la dospit, după care îl întindem până ajunge la grosimea de 7-10 mm.
-Pentru umplutură avem nevoie de 2 ardei kapia tocați cubulețe, 200 gr telemea de vaci rasă, 100 gr cașcaval ras, 100 gr ciuperci tocate feliuțe bine scurse,2 ouă bătute, piper și alte condimente după gust.
-Adăugăm și umplutură pe aluatul întins, o rulăm și o mai lăsăm pentru 10 minute la dospit.
-La final ungem rulada cu un gălbenuș de ou și o dăm la cuptor pentru 50 de minute.
2. Rulouri de somon și cremă de brânză.(Iliuța)
-2 lipii libaneze, 250 gr somon afumat, 250 gr cremă de brânză, 50 gr rucola, codițe de ceapă verde și piper.
-Crema de brânză o amestecăm cu rucola sau mărar, după gust și codițele de ceapă verde tocate mărunt.
-Pe cele două lipii adăugăm compoziția astfel obținută și feliile de somon.
-Rulăm strâns cele două lipii în folie de plastic și le lăsăm la frigider pentru câteva ore. Ulterior îndepărtăm folia și le putem tăia pentru a le servi ca aperitiv.
3. Măsline pane (Iliuța)
-500 gr măsline verzi fără sâmburi , 3 ouă, 3 căței de usturoi răzuiți, făină de grâu , pesmet, , piper, boia de ardei dulce sau iute, după gust.
-Măslinele scurse bine se dau prin făină, prin ouăle bătute amestecate cu usturoi, sare și boia.
-Ulterior le trecem și prin pesmet.
-Se prăjesc la foc potrivit. Sunt delicioase și foarte aromate.
2. Supă pe aripi de curcan
-2 morcovi tăiați rondele mai groase+1 pătrunjel+1 păstârnac tăiate rondele
-1 țelină mică tiata felii
-4-5 aripi de curcan
- se pun toate la fiertin apă cu sare și vegeta
-
se strecoară zeama și se fierb în ea tăiței
FELUL DOI:
A. Carnea din supă+zarzavatul+1 fir de cimbru+1-2 feliuțe de lămâie +1 polonic de supă = se pun la cuptor puțin să se prăjească
-opțional puteți pune un pic de smântână
-scoateți tava turnați mujdei de usturoi și o acoperiți cu folie să se pătrundă aromele (dupa ce puneți mujdeiul nu mai puneți în cuptor)
B. Pui umplut
- 2 pui mai mici se curăța,se spală,se condimentează bine și-i lăsăm să stea până pregătim umplutura
-2 cepe se curăța se taie mărunt și se călesc în ulei
-după ce s-a înmuiat ceapa adăugăm 2-3 felii de pâine muiată și stoarsă +pătrunjel tocat fff mărunt +4-5 ouă crude întregi = omogenizăm bine, luăm de pe foc și lăsăm să se răcească
- cu compoziția umplem puiul (pe sub piele)
-umpleți pe la gât și coaseți pielea (cu ață colorată)
-în fiecare pui băgăm 1 bucată de măr+1-2 felii de portocală sau lămâie
-punem puii în tavă, adăugăm 1 pahar de apă, acoperim cu folie și dăm la cuptor
-să întoarceți puiul să se pătrundă bine, apoi luați folia ungeti puii cu miere amestecată cu muștar și puneți tava la cuptor să prindă crustă
-aveți grijă să puneți câte un pic de apă în tavă sa nu se ardă
Tartă cu brânză, spanac și ouă fierte.(Iliuța)
-Se frământă 400 gr făină de grâu cu 200 gr unt 80 % grăsime, un ou, 20ml de apă rece și sare după gust.
-Aluatul obținut îl lăsăm la rece 30 minute, după care 70 % din compoziție așezăm într-o tavă cu laterale detașabile, îmbrăcând și pereții formei. Restul de 30 % îl vom folosi pentru capacul tartei pe care îl adăugăm la final.
-Pentru umplutură punem într-o tigaie o lingură de ulei de măsline și vom sota o ceapă și trei căței de usturoi tocate mărunt.
-Se adaugă 800 gr spanac fiert în prealabil 5 minute, 50 ml lapte, 300 gr brânză de vaci grasă rasă, 2 linguri smântână 20 % grăsime, sare, piper după gust.
-Le vom lasă la foc mic până obținem o pastă cremoasă .
-La final adaugăm 100 gr cășcaval ras. În tava în care am aranjat aluatul turnăm umplutura, după care adăugăm 4-6 ouă fierte întregi puse la aceeași distanță unul de celălalt și punem deasupra restul de aluat întins la dimensiunea tăvii.
-Ungem tarta cu un gălbenuș de ou și o dăm la cuptorul preîncălzit pentru 40-45 minute.
4.Prăjituri
1. Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii (Iliuța):
-Ingrediente: 1 kg făină de grâu , 450 ml lapte, 8 gălbenușuri de ou, 300 gr zahăr, 50 ml ulei, 150 gr unt topit, 40 gr drojdie proaspătă, o esență de rom și puțină sare.
-Pentru umplutură : 300 gr nucă tocată, 100 gr stafide aurii, 50 gr cacao, o esență de vanilie, 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, 50 gr zahăr și 6 albușuri de ou bătute spumă.
-Pentru început folosim 100 gr făină,și 200 ml lapte fierbinte pe care le amestecăm bine. -Când se răcesc suficient pentru a putea fi atinse, adăugăm drojdia, o lingurita de zahăr și 50 ml lapte cald rezultând astfel maiaua.
-O amestecăm bine după care o lăsăm la crescut pentru 20 minute.
-Adăugăm ulterior pe rând zahărul, ouăle, esență de rom și făina cernută.
-Pentru 30 de minute aluatul obținut trebuie frământat cu uleiul și untul topit.
-Se lasă la crescut 60 de minute.
-Ulterior îl împărțim în 4 părți egale peste care adăugăm umplutură din amestecul ingredientelor menționate anterior.
-Le rulăm și le împletim două câte două obținând doi cozonaci.
-Se așează în tavi tapetate cu hârtie de copt în prealabil.
-Îi lăsăm la crescut 20 minute după care îl ungem cu un gălbenuș de ou și puțin zahăr tos. -Se dau la cuptor pentru 60 de minute.
2. Foi de napolitane cu cremă
- crema:200 gr zahăr se caramelizează se pune peste ele 200 gr margarină ,lăsăm să se topească și adăugăm 4 ouă frecate cu 200 gr zahăr și lăsăm să fiarbă până se îngroașă,luăm de pe foc amestecul și adăugăm 2 pachete de biscuiți măcinați și 1 esență de rom
-punem crema caldă între 2 foi de napolitane
-deasupra se poate turna glazură din ciocolată amăruie topită amestecată cu puțin unt
-se taie rece
3. Rețetă cheesecake american, cu coacere (Cosmin)

INGREDIENTE:
-1 kg brânză de vaci proaspătă, nesărată (eu am folosit găletușa de 1kg de la Lidl, dar poate fi înlocuită cu o cremă de brânză precum Philadelphia)
-500 g fructe proaspete/congelate (eu am folosit căpșuni, însă puteți opta pentru zmeură, un mix de fructe de pădure sau altă variantă pe placul vostru)
-450 g zahăr (de preferat, pudră pentru crema de brânză/ zahăr tos pentru sirop)
-300 g biscuiți (eu am folosit digestivi fiindcă au un gust superior celor clasici)
-225 ml apă rece
-125 g unt topit
-120 g smântână (poate fi și smântână pentru frișcă)
-40 g amidon
-5 ouă proaspete
-1 esență de vanilie
-1 esență de migdale
MOD DE PREPARARE:
-Se ia o formă de copt cu pereți detașabili și se acoperă fundul cu hârtie de copt.
-Biscuții trebuie sfărâmați (eu de exemplu, i-am pus într-o pungă de plastic cu fermoar și i-am mărunțit cu ajutorul unui făcăleț de întins aluatul, însă puteți folosi și un mărunțitor electric, cu observația că nu ar trebui să îi transformați într-o pudră) și amestecați cu untul topit și răcit.
-Se îmbracă fundul tăvii și pereții cu amestecul de biscuite și unt. Încercați pe cât posibil să acoperiți pereții și să formați un perete de biscuite cât mai înalt.
-Blatul de biscuite se coace la cuptor timp de 15 minute (cuptorul trebuie preîncălzit la 170 de grade Celsius).
-Într-un mixer se bat ouăle cu 350 g de zahăr și cu esența de migdale până când rezultă o compoziție spumoasă.
-Se adaugă brânza, smântâna și 25 de g de amidon.
-Se amestecă până la omogenizare.
-Într-o tavă adâncă și spațioasă se pune forma de copt circulară (îmbrăcâtă la exterior în 1-2 straturi de folie de aluminiu pentru a crea un strat protector impermeabil) și se adaugă apă în tava mare (apă se poate adăuga după ce ați introdus tava în cuptor pentru a nu o vărsa pe jos).
-Cheesecake-ul va fi copt în bain marie.
-Se toarnă compoziția de brânză în crusta de biscuite și se introduce tava cu forma de copt în cuptorul încins la 170 de grade.
-Cheesecake-ul se coace timp de 60 de minute, până când capătă o tentă aurie pe margine. Evitați să o coaceți prea tare.
-După o oră, se lasă ușa cuptorului ușor întredeschisă și prăjitura se lasă încă 2-3 ore până se răcește, după care se lasă câteva ore sau peste noapte la frigider.
- Pentru a scoate prăjitura din formă, se trece cu grijă cu lama cuțitului de-a lungul pereților, după care se desprinde inelul detașabil.
-Se toarnă apă într-o crăticioară, se adaugă 15 g de amidon dizolvat în puțină apă și 100 g zahăr.
-Când dă în cloclot, se adaugă fructele.
-Se mai lasă câteva minute până când începe să se lege datorită amidonului.
-După ce se răcește, se adaugă câțiva stropi (nu mai mult de 2-3) de esență de amidon. -Topping-ul se pune într-o caserolă și se păstrează la frigider, urmând ca fiecare să își pună din ele peste felia de cheesecake proaspăt feliată.
POFTĂ BUNĂ!!!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Meniu de Crăciun 2020 – Literaturapetocuri.ro Rețete culinare
Multumesc pentru rețete
Ce meniu regal!
Mulțumesc pentru idei!
Excelent meniu tău! Mulțumesc pentru rețete oferite! Sărbători fericite!
Excelent meniul tău! Mulțumesc pentru rețete oferite! Sărbători fericite!