Jurnalul meu personal se incadrează într-o amintire. Fiecare amintire devine pagină, apoi paginile sunt prinse intr-o copertă numită memorie şi asta e tot.

Interviu cu autoarea Raluca Andreea Chiper

,,Întotdeauna m-am întrebat care este rostul meu pe pământul acesta
şi mi-a trebuit ceva timp să aflu că sunt un trimis din cine ştie ce lumi îndepărtate cu misiunea de a dezvălui
întâmplări şi personaje ascunse prin univers
care vor să se nască prin prisma ochilor mei de scriitoare,
una cu intenţia de a aşterne pe hârtie gânduri şi vise dornice să rămână nemuritoare între paginile cărţilor.”

Raluca Andreea ChiperIntre pamant si apa

1. Cum şi de ce te-ai apucat de scris?sufletele noptii 1

Raluca: De scris m-am apucat fără să ştiu cum şi de ce. A venit pur şi simplu, poate din cauză că mă fascinau cărţile, poveştile care zăceau în mine fără să fie divulgate şi abia după ce m-am apucat de scris am simţit că sunt împăcată atât cu poveştile secrete din mintea mea, cât şi cu mine însămi.

2.Cine e cel mai mare critic al tău?sufletele noptii

Raluca: Pot spune că Oliviu Crâznic, dar numai în sensul bun al cuvântului. A fost alături de mine de la începutul începutului şi m-a învăţat multe lucruri, m-a ajutat să devin mai bună în ceea ce fac, m-a încurajat de fiecare dată când am avut nevoie şi continuă să o facă în momentul când apelez la el. Este una dintre acele persoane care iubeşte ceea ce face, nu merită niciun reproş. Singurul inconvenient din toată treaba aceasta este faptul că nu ne cunoaştem personal, nu ne-am văzut niciodată faţă în faţă, dar uite că distanţa nu este o problemă.

3.Ce părere au colegii de liceu/facultate când află că eşti publicat?

Raluca: Din păcate eu nu am ajuns aşa de departe cu şcoala. Motivele sunt multe, nu le voi înşira aici şi acum, dar am colegi de tot felul care au aflat ca scriu abia după ce a apărut cartea. Sunt bucuroşi şi uimiţi, mai ales pentru că eu nu le-am spus niciodată nimic. Alţii mă felicită pentru pasiunea aceasta, mă încurajează, mă acceptă aşa cum sunt. E foarte frumos faptul că am cunoscut persoane deosebite de când sunt scriitoare, oameni educaţi, care ştiu multe lucruri şi de la care învăţ mereu câte ceva.

4.Ai sau ai avut jurnal personal?

Raluca: Nu, niciodată. Jurnalul meu personal se incadrează într-o amintire. Fiecare amintire devine pagină, apoi paginile sunt prinse intr-o copertă numită memorie şi asta e tot.

5.Te-ai gândit şi la apariţia cărţii în format ebook?

Raluca: O singură dată mi-a trecut prin cap o idee fugitivă cum că ar fi poate mai simplu de citit într-un autobuz, tren, maşină, mai ales pentru persoanele moderne care văd cartea de hârtie incomodă în călătorii. Nu ar fi rău, ci din contră! Mi-ar plăcea.

6.Ce surse de inspiraţie ai avut la scrierea romanului?

Raluca: Întotdeauna m-am întrebat de ce există amanţii, de ce se iubesc dacă au pe cineva lângă ei (m-am gândit strict la cei care într-adevăr se iubesc), de ce nu renunţă la vechea relaţie ca să meargă mai departe cu cea nouă… Sunt multe lucruri ciudate în lumea aceasta pe care aş vrea să le ştiu, să le găsesc o explicaţie. Aşa că am făcut în felul următor: la fiecare întrebare pe care mi-am pus-o în legătură cu amanţii, m-am pus în situaţia dată şi m-am gândit ce aş face., ce aş simţi, cum aş reacţiona în diferite situaţii. Am urmat instinctul, am decis să scriu în roman ceea ce eu am simţit atunci când mi-am pus întrebările, am fost atât Karina, cât şi Dragoş, poate chiar şi celelalte persoane din roman. Nu ştiu dacă o situaţie reală ar fi atât de frumoasă şi atât de acceptabilă ca în roman, nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva, dar pot spune că sursa de inspiraţie am fost chiar eu însămi, eu şi felul meu de a fi în diferite situaţii.

7.Spune-ne câteva cuvinte despre cartea ta ,,Între pământ şi apă”-Editura Quantum!

Raluca: O spun şi o voi spune întotdeauna: este cartea mea de suflet. Mi-a fost greu să o scriu pentru că nu am acceptat-o de la început. Am scris şi am şters pagini întregi, am schimbat povestea de câteva ori până am reuşit să o aduc la forma actuală. Mi-a fost ruşine de subiectul din roman, am vrut să renunţ, m-au încercat tot felul de mustrări de conştiinţă de parcă aş fi păcătuit scriind-o, dar dorinţa acestei poveşti de a răzbate prin întuneric şi de a ieşi în lumină, a fost mai puternică, a câştigat şi a urcat mai sus decât mine. Ea mă face mare, ea mă face cunoscută, datorită ei am ajuns unde am ajuns, tocmai de aceea o îndrăgesc aşa de mult.

8.Ce planuri/visuri/dorinţe mai ai în afară de scris?

Raluca: Planuri… Să îmi cresc copiii şi să îi văd împliniţi. Vise… nici nu ştiu, îmi dau seama că orice gând de-al meu se transformă în vis. Unul dintre acestea ar fi să văd romanul meu ecranizat, n-ar fi o idee rea, dar mi-e teamă că alţii nu vor înţelege ceea ce vreau eu şi vor transforma cartea într-o altă poveste cu un alt înţeles. Iar dorinţe… oh! Aceasta este o muncă dificilă pentru steluţa aceea care îndeplineşte dorinţele pentru că majoritatea dorinţelor mele sunt venite parcă din altă lume. Una mai umană ar fi… să devin un om mai bun.

Mulţumesc Raluca, că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări! Arci!

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

 

 

 

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

12 COMMENTS

 1. Cat de frumos! Fiecare cuvintel este din suflet si cu suflet scris si gandit.. Pacat ca nu am citit nici macar o carte de-a ei, chiar foarte pacat pentru ca sunt sigura ca mi-ar placea subiectul abordat. 🙂
  Felicitari pentru interviu, este de-a dreptul incantator, si autoarea de asemenea! Succes pe mai departe! locco_smiley_10

 2. Frumos spus Raluca. Si nu trebuie sa-ti fie teama de nimic, oamenii tot timpul vor vorbi atat de bine cat si de rau, tu trebuie doar sa continui sa scrii, asta este menirea ta.

 3. Felicitari pentru interviu. Inca nu am citit cartea, insa interviul mi-a cam starnit interesul, poate o voi citi in viitor.

 4. Mulțumesc frumos! Este o onoare sa pot spune câteva cuvinte despre mine și despre cartea mea. Mulțumesc din suflet editoarei mele, Theo Anghel, pentru acceptare. De ea m-am temut mai mult decât de public în legătură cu subiectul romanului. Dar am trecut testul :))

 5. Felicitari pentru acest frumos interviu ! Sensibilitate, sinceritate si o autoare pe care imi doresc sa o cunosc prin intermediul romanelor ! Mult succes in continuare ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

 6. Frumos interviul si emotionant 🙂 . Mult succes autoarei.
  Prima data la aceasta carte m-a atras coperta. Foarete frumoasa. Cartea am trecut-o pe lista de dorinte si sper s o iau cat mai repede 🙂

 7. Intrebari frumoase, raspunsuri si mai frumoase. Draga Raluca, mi-am propus ca-n aceasta luna sa pun mana pe ,,Intre pamant si apa”. Am mari asteptari de la aceasta carte, si cu siguranta nu voi ramane dezamagita!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.