Interviu cu autoarea Rebecca Radd-„Destinule, să te vedem ce poți!

      Despre autoare:  Rebecca Radd este o tânără autoare româncă. „Destinule, să te vedem ce poți!” este romanul ei de debut, pe care l-a scris la vârsta de cincisprezece ani. În prezent locuiește în București, România alături de familie și urmează un liceu economic. Ea deține un blog și este îndrăgostită de artă. În timpul liber îi place să citească, să danseze și să mănânce ciocolată. De asemenea, este pasionată de călătorii.

carti Rebecca Radd

    1. Cum şi de ce te-ai apucat de scris?

      Scrisul a fost dintotdeauna marea mea pasiune. Scriu de la o vârstă fragedă și aceasta a fost întotdeauna metoda mea de a mă exprima.
De ce scriu? E mult mai greu să răspund la întrebarea aceasta. Cu riscul de a suna clișeic, voi da următorul răspuns: Scriu pentru că simt nevoia să o fac, pentru că am ceva de spus și pentru că asta pune ordine în amalgamul de idei din mintea mea.
Scriu pentru că nu mă văd făcând altceva și pentru că-mi place să creez povești care-i ajută pe alții ca, măcar pentru câte ore, să uite de realitate.

    2. Cine este cel mai mare critic al tău?

     Eu sunt, cu siguranță, cel mai mare critic al meu. Consider că, în primul rând, eu trebuie să fiu satisfăcută de rezultatul muncii mele. Scriu o poveste cu un mesaj care doresc să fie auzit – sunt gândurile mele transpuse în câteva rânduri de carte. Este foarte important să fii exigent cu tine, astfel încât să fii sigur că mesajul tău este clar.

    3. Ce părere au colegii de liceu/facultate când află că eşti publicat?

    Când au aflat, colegii mei au fost încântați. M-au felicitat și mi-au spus că sunt încrezători în faptul că, dacă doresc să fac o carieră din asta, voi reuși. Încă există persoane care nu știu cu ce mă ocup, iar atunci când află sunt șocate.
Amuzant este că, deși nu știu că scriu cărți, câțiva profesori mi-au sugerat să o apuc pe drumul acesta în viitor.

    4. Ai sau ai avut jurnal personal?

    Pentru o secundă am fost tentată să răspun cu Am avut. Săracul jurnal este încă acolo, doar că scriu foarte rar. Jurnalul nu l-am simțit ca pe o necesitate; el a reprezentat mai mult un soi de experiment. Aparent, nu sunt genul acela de persoană. Eu prefer să nu scriu direct despre ce mi se întâmplă sau ceea ce simt. În schimb, țes povești în jurul acestor trăiri.
Dar am avut un caiet de povești în care începeam fel și fel de narațiuni.

    5. Te-ai gândit şi la apariţia cărţilor în format ebook?

     Desigur. Am observat că au devenit populare la noi în țară și am asta în planurile mele de viitor. Îmi doresc ca toate romanele pe care le-am publicat până acum să fie transpuse și în format ebook.

    6. Ce surse de inspiraţie ai avut la scrierea romanelor?

    Nu pot spune că am anumite surse în mod deosebit. În cazul meu, niciodată nu se știe de unde apare inspirația.
În cazul primului roman, Destinule, să te vedem ce poți!, am fost motivată de faptul că, în general, personajul feminin este mai mereu cel care are nevoie să fie salvat. În plus, am vrut să fie ca un îndemn către toți cititorii asupra faptului că își pot decide destinul, în ciuda obstacolelor apărute.
Al doilea roman, Slăbiciunea mea ești tu, este rezultatul dorinței mele constante de aventură și pericol.  M-a inspirat faptul că toți suntem vulnerabili atunci când iubim.
Dar permite-mi să-ți vorbesc despre romanul pe care urmează să-l public. Se va intitula Ai curajul să iubești!, iar ceea ce m-a inspirat a fost faptul că, atunci când este vorba de iubire, mulți dintre noi tindem să facem un pas în spate, speriați, nedorind să ne asumăm anumite riscuri.

    7. Spune-ne câteva cuvinte despre romanul tău de debut.

      Destinule, să te vedem ce poți! prezintă drumul sinuos pe care-l are de parcurs Spencer pentru a-l face pe Robbie, iubitul ei care suferă acum de amnezie, să-și amintească de ea și de motivul pentru care ei se iubesc. Ea este ambițioasă și determinată; apelând la diferite tertipuri, ea este convinsă că-l poate face să-și revină.
Cartea am scris-o la cincisprezece ani, așa că din anumite puncte de vedere, metodele la care apelează ea pot părea ridicole. Chiar și așa, trebuie ținut cont de faptul că ea este o tânără de douăzeci de ani, disperată să nu piardă persoana pe care ea o consideră a fi sufletul ei pereche.

     8. Ai zis că urmează să mai publici o carte. Despre ce este vorba?

    Chiar mă bucur că ai întrebat. Țin enorm la romanul Ai curajul să iubești!. El a luat naștere din marea mea pasiunea pentru dans și muzică. Cartea reprezintă un strigăt încurajator pentru toți cei care sunt temători să-și deschidă inima și să lase iubirea să le inunde ființa.
Romanul îi aduce în prim-plan pe Lara și Jase. Ea, o tânără timidă, pasionată de dans, pe care părinții nu o susțin în nimic din ceea ce face. El, dansator, provenind dintr-o familie dezbinată, cunoscând numai fața urâtă a iubirii. Soarta îi aduce împreună și nimeni nu poate nega fapul că se completează reciproc.
Nu par însă dispuși să-și riște inimile în acest joc al sentimentelor.
Vă las un foarte scurt dialog dintre ei, care are loc la un timp după ce s-au cunoscut:

„Nu știu ce ar trebui să spun. Este ceva neobișnuit pentru mine, dar sunt convinsă că ar trebui să fac ceva. Zâmbesc, dar când deschid gura să vorbesc – deși n-am idee ce aș putea zice –, Jase își cere scuze, iar eu simt că lumea s-a întors cu susul în jos.
– A fost un accident. N-am vrut să profit de tine.
Dar am vrut să te sărut, idiotule! Îmi vine să strig.
– Nu se va mai întâmpla niciodată. Te rog să nu te superi pe mine.
Sunt mult prea șocată ca să pot reacționa. Ce se presupune că pot face? Să-i dau o palmă?
Dar pentru că m-a sărutat sau pentru că și-a cerut scuze?”

     9. Ce planuri/visuri/dorinţe mai ai în afară de scris?

    Blogging-ul intră tot în categoria asta? (Haha) Cred că da. Viața mea se învărte în jurul cărților și scrisului, așa că marile mele speranțe și planuri se învârt tot în această sferă. Pe lângă asta, în viitor îmi doresc să urmez Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și să ajung profesor de engleză. Am o pasiunea pentru Engleză. Mi-ar plăcea, de asemenea, să mă implic în diferite programe care au în vedere educația celor cu o situație precară.
Oh, un alt vis este să învăț Japoneză – pe care o găsesc foarte interesantă. Bineînțeles, vreau și să vizitez Japonia a cărei cultură este de-a dreptul fascinantă.

    10. Unde te pot găsi cei care citesc Literatură pe tocuri?

    Pe Facebook, Twitter și Instagram.
De asemenea, am un blog în limba engleză pe care public poezii și scurte povestioare, alături de sfaturi pentru scriitori debutanți (pentru că știu cât de important este puțin ajutor).

Mulţumesc Rebecca, că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări mai.. ..altfel! Arci!

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

23 COMMENTS

 1. Pe bune!!??? Chiar nu stiam de aceasta autoare. Acum chiar sunt curioasa privind cartile ei 🙂

  • Bună!
   Sper că o să-ţi placă. Dacă preferi romanele de acţiune, ţi-l sugerez pe cel de-al doilea („Slăbiciunea mea eşti tu!).
   Haha. Mă bucur mult că ai aflat acum.

 2. Felicitari ! Am avut placerea sa descopar intamplator cele doua carti ale autoarei , le-am devorat in mare viteza si m-am indragostit de stilul autoarei!

  • Bună!
   Mă bucur nespus de mult că ţi-au plăcut romanele. Sunt convinsă că-ţi va plăcea şi cel de-al treilea şi că te va face să mai ieşi din monotonia de zi cu zi. Care carte ţi-a plăcut mai mult? 🙂

 3. Raspunsuri frumoase! Nu am auzit de aceasta scriitoare pana acum, dar titlurile cartilor aduc foarte multa curiozitate!

 4. Felicitări pentru interviu și mult succes autoarei! Mi-aș dori să citesc cartea sa de debut!

  • Mulţumesc mult! Romanul îl poţi găsi pe elefant sau pe smartpublishing. Sper să-ţi placă!
   Mi-ar plăcea să-ţi aud opinia după ce-l citeşti.

  • Eu vă mulţumesc pentru oportunitatea de a avea o legătura mai stransă cu cititorii şi pentru că, prin intermediul acestui site minunat, voi reuşi, poate, să ajung şi la inimile altor oameni.

 5. Felicitari pentru interviu. Multa bafta autoarei. Cred ca sunt interesante cartile ei, poate voi avea ocazia sa le citesc si eu candva.

  • Mulţumesc. Chiar sunt! (Şi nu spun doar pentru că sunt eu autoare. Haha.) Dacă vei ocazia, mi-ar plăcea să ne auzim pe Facebook şi să-mi spui ce crezi.

   • Chiar azi mi-au ajuns si mie cartile, voi incerca sa le citesc cat mai curand posibil, depinde cand le vine randul, ca mai am destule carti pe lista de asteptare. Oricum, abia astept sa le citesc, mi-au fost recomandate cu multa incredere, asa ca sunt sigura ca imi vor placea.

  • Bună! Sunt fericită să aud asta. Dacă ţi-a plăcut romanul meu de debut, sunt convinsă că-ţi va plăcea şi „Ai curajul să iubeşti!”. Dacă vei avea ocazia să-l citeşti, mi-ar plăcea să-ţi aud părerea. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.