Dragoste și jaf de Stan Parish - Editura Rao - recenzie

Dragoste și jaf, de Stan Parish – Editura Rao – recenzie

Dragoste și jaf

Autor: Stan Parish

Editura Rao

LOVE  AND  THEFT

Traducere Liliana Pelici

Număr pagini 279

  “STAN PARISH a fost redactor-șef al proiectului The Future of Everything al Wall Street Journal și este autorul a două thrillere. A semnat articole în GQ, Esquire, Surface, New York Times și New York Times Magazine, printre alte publicații. Deține centura maro în jiu-jitsu brazilian și locuiește în Los Angeles.”

Când Alex și Diane se întâlnesc, ei simt instantaneu o atracție irezistibilă unul pentru celălalt. Ambii sunt părinți singuri care trăiesc în suburbii bogate, sunt independenți, foarte competenți și aparent au o viață confortabilă. Ea conduce o afacere de succes în catering. El este un hoț orientat spre detalii, care jefuiește bănci,cazinouri și magazine de bijuterii. Niciunul nu își dă însă seama inițial că viețile lor s-au intersectat cândva, în circumstanțe periculoase.
În curând, relația lor înfloritoare va amenința tot ceea ce iubesc. Alex este forțat să pună la cale un jaf spectaculos, la nivel internațional, pentru a-și salva familia. Și tocmai când credea că știe exact cine este Diane și de ce anume este capabilă, află că el nu e singurul care ascunde secrete întunecate și că și-a întâlnit în sfârșit perechea.”

“Un thriller sofisticat despre iluzia controlului și prețul ridicat al greșelilor din trecut” (penguinrandomhouse.com)

Așa este!

  Un thriller sofisticat urmând în permanență două planuri  – trecut și prezent  – și urmările pe care le poate avea o prea mare încredere.

  Când Alex  o întâlnește pe Diane nici nu-și imaginează cât i se va schimba viața.  O cunoaște,o place,își imaginează o viață cu ea mai ales că se gândea deja “să iasă la pensie” cum zicea el.

Diane mamă singură avea o firmă de catering și organiza evenimente. Avea un fiu,Tom, care terminase o facultate bună și lucra.

  Alex avea o fiică din prima căsătorie Paola,un DJ cunoscut și părea a avea un job flexibil în “organizări  de evenimente”. De fapt Alex, cu o gașcă bine antrenată și protejată, jefuia cazinouri, bănci, magazine  de bijuterii. Jafurile se făceau în funcție de cererea clienților,unul dintre ei se ocupa de vânzare, altul să procure cele necesare, iar Alex era cu detaliile și organizarea. Toți erau pe motociclete în echipament complect, dispăreau rapid și ei și vehiculele.

  La ultimul jaf, la o bijuterie, unul dintre ei, un motociclist este rănit,dar pe moment scapă. Este însă prins pentru droguri și că să-și scape pielea acceptă să trădeze. Nu poate însă s-o facă imediat, doar dacă va fi solicitat pentru alt jaf, totul fiind astfel organizat că nu se cunoșteau între ei. Doar șeful îi știa și putea să-i contacteze telefonic. Măsurile drastice de protecție îi scăpaseră atâția ani.

  La ultimul jaf furaseră, de la o mică bijuterie, un colier foarte valoros, trimis acolo de un chinez bogat spre a-i fi livrat viitoarei soții. Chinezul era un gangster cunoscut și temut, dar ei nu știau asta, primiseră pontul și comanda și executaseră planul.

  De altfel ei trăiau destul de modest, Alex avea “tone “de bani ascunse în pereții casei, dar nu voia să atragă atenția.

  Diane îi pare cunoscută lui Alex, dar abia când îi vede fiul își dă seama când și în ce circumstanțe s-au întâlnit.  Tom era leit tatăl sau, Clay, care murise înainte de nașterea lui.

  Alex și Clay fuseseră cei mai buni prieteni și crescuseră ca frații. Amândoi din familii disfuncționale,cu părinți abuzivi și neglijenți,se bazaseră încă din copilărie unul pe celălalt. Unchiul lui Clay îi învățase să se bată, dar și să fure, antrenându-i în mici jafuri.

  La un astfel de jaf ei salvează o familie și asta pare a fi șansa lor. Maricel și Roberto păreau un cuplu onest și bogat, în realitate se ocupau cu droguri,o făceau la scară mare.

  Maricel vede potențialul băieților și-i folosește o vreme să conducă mașinile cu care transportau drogurile de pe aeroportul privat în diferite locații.

  În timpul acesta Clay o cunoaște pe Diane, au o aventură și ea rămâne gravidă. Clay e fericit, vrea s-o convingă să păstreze sarcina, să “iasă din afaceri” și să fie alături de ea.

  Dar în ultima cursă, în care Clay merge fără Alex care trebuia să facă ceva urgent pentru patroni, este ucis. Diane dispăruse și abia acum Alex aflase că ea păstrase copilul.

  Hotărât să fie sincer Alex îi spune Dianei tot adevărul despre viața lui și a lui Clay, despre ce face el acum și despre hotărârea lui de-a renunta la jafuri și “ a se pensiona”.

  La început șocată Diane este totuși foarte atrasă de el, așa că atunci când o cunoaște și pe fiica lui plănuiesc o vacanță în Mexic, inclusiv cu Tom, fiul ei.

  În Mexic Paola avea niște angajamente ca DJ, Alex urma să-i prezinte Dianei prietenii lui, printre care se număra și Maricel, fosta patroană, care după moartea lui Clay îi fusese alături, iar Tom urma să afle totul despre tatăl lui.

  Totul merge bine, tinerii se distrează, Diane o cunoaște pe Maricel, iar Alex îi spune cu încredere acesteia ce planuri de viitor are.

  Maricel locuia într-o casă mare păzită non stop, avea propriul bodyguard de când Roberto murise, și părea că s-a retras din afaceri, păstrându-și însă relațiile.

  Când Alex este contactat pentru o lucrare, inițial  refuză și-i cere lui Maricel să-l ajute, rugând-o să vorbească cu cei care vor să-l angajeze.

Dar sunt răpiți Paola și Tom și Alex nu mai are încotro.

  Își adună echipa, inclusiv pe tânărul australian, de data asta trebuiau să răpească un chinez, chiar pe cel de la care furaseră colierul. Acesta, mare dealer de droguri intrase cum se spune  “pe tarlaua altuia” și nu voia să accepte autoritatea nimănui.

Dar odată cu autralianul apar în ecuație și Poliția și FBI-ul.

Deși încercase s-o țină deoparte pe Diane ea nu acceptă și se implică, deoarece era vorba și de fiul ei.

Pregătiri atente, pedepsirea trădătorului, răpirea chinezului, totul pare a se desfășura bine.

Doar că Alex este la rândul lui trădat, împușcat pe o barcă și părăsit.

Ce se întâmplă cu Alex?

Ce se întâmplă cu membrii echipei

Ce se întâmplă cu Diane?

Îi vor salva pe Paola și pe Tom?

Cine a orchestrat totul?

Cine i-a condus din umbră viața lui Alex?

Cine este vinovat de moartea lui Clay?

Sunt și mai multe întrebări și nedumeriri pe care le veți elucida citind cartea.

  Capitolele alternează trecut cu prezent, explicații și amintiri cu acțiuni concrete, totul scris într-o manieră incitantă. Multe urmăriri, adrenalină, crime, jafuri, ura, dragoste trădări, dar și speranța în posibilitatea unui viitor.

Iată și păreri avizate:

“O plăcere pură de la prima până la ultima pagină”(THE SUNDAY TIMES)

“Parish este un scriitor de thrillere de urmărit.”(Publishers Weekly)

carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Dragoste și jaf de Stan Parish – Editura Rao – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.