La un pas de tine – Wesley King, Chandler Bake – recenzie

La un pas de tine – Wesley King, Chandler Bake – recenzie

by -
2
La un pas de tine - Wesley King, Chandler Bake

La un pas de tine – Wesley King, Chandler Bake – recenzie

Titlu: La un pas de tine
Titlu original: Hello from here
Traducător: Vasile Butuza
Autor: Wesley King, Chandler Baker
Editura: RAO
An apariție: 2023
Nr. pagini: 290
Colecție: Biblioteca Rao

  CHANDLER BAKER este autoarea a cinci romane pentru tineri. Chandler locuiește în Austin, Texas, împreună cu soțul ei și cei doi copii mici. De obicei, ea poate fi găsită ascultând cărți audio la o viteză de două ori mai mare decât cea normală, cheltuind în exces la librării sau fiind fascinată de true crime.

  WESLEY KING este autorul a 11 romane din topul New York Times. Trăiește în Nova Scoția, precum și un velier din 1967 pe care navighează în jurul lumii.

O poveste de dragoste sinceră, spirituală și care te provoacă, despre doi adolescenți care se îndrăgostesc unul de celălalt în timp ce sunt forțați să se despartă.

Maxine și Jonah se întâlnesc pe culoarul raionului de conserve exact în momentul în care California intra în izolare. Slujba cu jumătate de normă a lui Max de cumpărător personal este pe cale să se transforme într-o îndeletnicire infernală. Anxietatea preexistentă a lui Jonah este pe cale să devină o luptă zilnică. Pe măsură ce Max și Jonah ajung să se cunoască prin întâlnirile pe FaceTime și spațiile deschise unde se impune distanțare socială, sunt despărțiți de ceea ce nu împărtășesc și atrași de ceea ce reușesc să-și spună.

La un pas de tine nu este doar o carte despre pandemie.” (PopSugar)

  O carte pe cât de lejeră și ușor de parcurs, pe atât de dramatică pentru tinerii noștri. Și da, nu e vorba doar despre relația dintre doi tineri în pandemie și distanțarea pe care trebuie să o mențină, este vorba și despre cât de mult rău a făcut această pandemie. Despre pierderi și sacrificii, izolare și suportabilitatea acestei izolări impusă de către guvern.

   Vom cunoaște doi tineri cu un bagaj emoțional trist și indiferent de starea materială a fiecăruia, ei au probleme ce se regăsesc în fiecare.

  Jonah are o situație materială foarte bună, o casă mare și ai zice că îi este mai ușor să treacă peste izolare, doar că, această izolare impusă îi agravează atacurile de panică pe care le are de la moartea mamei sale. Vina pe care o resimte de a fi murit în accident, în timp ce mergea la el la scoală, îl lasă pustiit. Nu îl ajuta nici faptul că tatăl său s-a recăsătorit la un an de la dispariția mamei. Sora sa mai mare o acceptă pe soția tatălui, el încă nu.

  Tatăl este blocat în străinătate și este nevoit să stea în camera de hotel izolat. Jonah se simte abandonat cu un tată departe, în casă doar cu mama vitregă și sora bolnavă de boala Crohn, ceea ce necesită  nevoi mai speciale și o grijă mai mare la izolare. Situația lui nu este tocmai ok.

„Moartea ei a tăiat toate parâmele care mă țineau stabil. Pluteam în derivă. Lucrurile rele s-au înrăutățit. Anxietatea, depresia. Le simt chiar acum, de parcă îmi stă cineva pe piept, cu degetele apăsate pe gâtul meu, amintindu-mi că sunt tot stricat și că nu am făcut nimic.
Simt cum se adună panica și stiu că urmează un atac. Frica mi se târește pe sira spinării cu mișcări bruște și scurte. O menghină îmi strânge plămânii. Cum i-a spus ea? Trebuie să găsești lucrul bun care face toate momentele rele să merite și atunci nu vor mai părea așa rele.
Dar acum ce? Acum când nu putem ieși din casă? Când ești doar tu și creierul tău și nu vă puteți înțelege mereu, deoarece creierul tău stupid tot trage alarma de incendiu…”

   Maxine – o tânără care este nevoită să muncească după ore pentru a economisi bani pentru facultate. Cu o mamă singură care muncește și ea la rândul său încercând să salveze mica afacere, părăsită de către iubit prin emoticoane, totuși cuminte și cu o situație foarte bună la scoală. Max va fi în iureșul acestei izolări impuse. Întâlnirea dintre cei doi tineri este hilară, ei întâlnindu-se în goana după cumpărături la începutul izolării. Ea livrator profesionist angajat, expertă în a se descurca rapid cu produsele ce se epuizează în panica ivită, el, supărat că nu a reușit să îi mai găsească hârtie igienică suficientă pentru sora sa.

„- Domnișoară! strigă cineva de undeva dintre conserve și chipsuri și sunt nouăzeci și nouă la sută sigură că nu vorbește cu mine, pentru că părul îmi e prins aiurea și am o gaură la subrațul tricoului meu preferat, iar domnișoară e un apelativ demn de localuri mai exclusiviste.
-Aaaa, domnișoară. Bună, cu tine vorbesc. Scuze, nu poți face asta.
Un băiat mă bate pe umăr și când mă întorc, văd că suntem de aceiași înălțime și ne privim în ochi. Are ochii de un albastru-deschis, un detaliu pe care îl observ numai pentru că, în primul rând, nu sunt inconștientă și, în al doilea rând, e chiar în fața mea.
-Te scuz, mă răstesc la el și încerc să nu bag în seamă ceilalți clienți, care se uita la mine de parcă sunt cât pe ce să fur un bax întreg de pizza congelată. Îl împing spunând: „Distanțare socială.”
Își pune mâna în spatele gâtului și se uită înspre raionul de sărățele.
-Oh, scuze, dar nu ai voie să iei toată… hârtia igienică.
-Nu fac asta.
-De fapt, ai șase baxuri, spune el; de parcă îl doare să fie cel care îmi arată asta.
Da, m-am asigurat că Lou de la Stocuri mi-a rezervat o anumită cantitate de marfă chiar în momentul în care am ajuns, pentru că am citit știrile.
-Rafturile sunt goale, adaugă, și trebuie să iei doar cât ai nevoie, ca să rămână destul pentru toată lumea.”

  De aici Max se târguiește cu el, ea rămânând în avantaj, el în minus cu produsele din coș. După ce ajunge acasă, află care ar putea fi numele ei, astfel că dă o comandă. De aici încolo cei doi vor conversa de la distantă, atât la livrări cât și pe telefon. Întâlnirile dintre ei și atingerile nu sunt o opțiune din cauza protecției mărite pe care trebuie să o ia: el din cauza surorii sale, iar ea, deși livrează tot are contact de la distantă cu o mulțime de persoane.

  Când Jonah află că fata face livrări la un regizor celebru pe care îl adora împreună cu mama sa, va dori să îl cunoască și să îi pună câteva întrebări prin intermediul lui Maxine. Acesteia îi este foarte simpatic acest bătrânel bogat și singuratic care are însoțitor doar câinele său frumos gătit și care o așteaptă cu nerăbdare.

  Cât despre relație, sau mai degrabă lipsa ei, Maxine are foarte mari îndoieli. Are deja o mulțime de griji, el este bogat și posibil e singura cale de a nu se plictisi conversând cu Max. Din punctul ei de vedere el este un băiat fară griji ce gafează de multe ori, în schimb ea nu are timpul de partea sa, nivelul de muncă i-a crescut, iar comenzile sunt tot mai multe. Pentru curățătoria mamei sale e o perioadă moartă. Pentru a reuși să păstreze mașinăriile, sunt nevoite să plătească chiria din banii economisiți pentru facultate.

  M-a întristat foarte tare când mama să îi cere categoric și pe moment toți banii economisiți cu greu de Max. Știe că trebuie să ajute, întotdeauna a dat bani când a fost nevoie, dar brusc să rămâi fără nimic i se pare foarte dureros, aproape cedând țelului ei de a învinge și a merge la o facultate. I se pare că necazurile nu se mai termină, iar gesturile drăguțe făcute de Jonah i se par ceva făcute de un copil răsfățat sau poate vrea doar să o înveselească… câteodată reușește, câteodată nu!

 Jonah este captiv în casă, captiv în tot mai dese atacuri de panică și dorește cumva ca Max să se destindă. Pentru el ea este ca o ancoră de salvare, este ceva pozitiv care îl face să uite de necazuri și de iminenta aniversare a morții mamei sale.

  Când Jonah o va invita la un picnic cu distanțare, mama lui Max va fi grav bolnavă, infestată cu Covid și dusă cu salvarea la spital. Ea va fi devastată că și-ar putea pierde singura ființă din viața ei, mai ales că nu are voie deloc la spital, el va crede că l-a abandonat, astfel că va bea și va ajunge la un chef pe un vas acolo unde este și fosta sa prietenă.

  Când Max îl va căuta la insistențele surorii lui Jonah și când îl va găsi înconjurat de oameni, iar fosta îl sărută, totul se prăbușește. Incertitudinea că doar a fost o toană a unui copil bogat, mai ales că cei doi nu s-au apropiat deloc fizic, este o certitudine.

 Va reuși Jonah să repare ce a stricat, sau nu mai are nici o șansă cu Maxine? Va reuși să scape mama fetei cu viață din spital? Ce se va întâmpla când o persoană foarte dragă de care s-a atașat va muri de Covid? Va reuși Max să facă față la alte și alte dezamăgiri, sau va ceda? Îi va mai acorda vreo șansă lui Max? Va reuși tatăl lui Jonah să se întoarcă cu bine acasă?

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.