Pasagerul 23 – Sebastian Fitzek – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Pasagerul 23 – Sebastian Fitzek – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Titlu: Pasagerul 23
Autor: Sebastian Fitzek
Editura Lebăda Neagră
Colecție Black Spot
Data apariției: August 2023
Gen literar: Thriller
Traducător: Catrinel Iordache
Nr. pagini: 446
“Sebastian Fitzek s-a născut pe 13 octombrie 1971, în Berlin, și a devenit cel mai de succes autor de thrillere psihologice din Germania. Surprinzător, încă de la debut, în 2006, când a publicat „Die Therapie” („Terapia”), a urcat direct pe locul 1 în TOP 10 of the German Spiegel, surclasând „Codul lui Da Vinci”. „Passagier 23” („Pasagerul 23”) și „Das Paket” („Pachetul”) au fost în topul bestsellerurilor timp de 50 de săptămâni, iar în anul 2018 „Der Insasse” („Pacientul sub acoperire”) a fost cea mai vândută carte din Germania. Odată cu traducerea cărții „Das Paket”, în Grecia, Sebastian Fitzek a ajuns pe locul al II-lea în topul Greek Bestsellerist. Până acum, s-au vândut peste 11 milioane de cărți semnate de Fitzek, în peste 35 de țări și a primit de două ori, în Germania, cel mai important premiu literar pentru categoria suspans și crimă. De asemenea, a fost distins în 2016 cu premiul Hörkules, acordat de cititorii germani, pentru „Passagier 23”. Ratingurile pe Lovelybooks și Goodreads sunt de ordinul zecilor de mii, cu 4, respectiv 4,5 stele. De asemenea, cărțile sale însumează peste 100 000 de recenzii. Au fost făcute filme, piese de teatru și jocuri după scenariile cărților autorului Sebastian Fitzek, presă germană numindu-l „Regele thrillerelor”. Are peste 215 000 urmăritori pe rețelele de socializare, cu care menține o foarte strânsă legătură. Ceea ce îl ajută să se bucure de un succes inegalabil sunt strategiile de marketing, pe care le concepe el însuși. Întâlnirile cu fanii sunt atipice, la fel ca și aparițiile lui. În funcție de locație, numărul celor ce vin la o lansare de carte variază între 1 500 și 3 000 de persoane. Designul cărților este unul înfricoșător, creator de suspans, oferind cititorului experiențe unice chiar și înainte de a începe lectura.”
„Pasagerul 23” este un cod pentru persoanele care dispar fără urmă de pe vasele de croazieră – fie accidental, fie prin sinucidere.
Când ofițerul de poliție sub acoperire Martin Schwartz este contactat de urgență de pasagerul Gerlinde Dobkowitz de la bordul vasului de croazieră Sultan of the Seas, cerându-i să vină la bord cât mai curând posibil, acesta nu ezită. Soția lui, Nadia, și fiul lor, Timmy, au dispărut pe aceeași navă în urmă cu cinci ani.”
“Șantaj, răzbunare, muşamalizări, violență și crime, toate într-un nou thriller psihologic marca Sebastian Fitzek!”
Îmi place Sebastian Fitzek, i-am citit toate romanele, apărute la Editura Lebăda Neagră, în care, deși la fel de interesante și antrenante, tratează subiecte diferite cu același talent și multă atenție pentru detalii. Sigur că poveștile sunt imaginare, dar bazate pe întâmplări, fapte și statistici reale. Doar autorul ne poate spune cât la sută este realitate și cât imaginație. Poate că tocmai în asta constă talentul unui scriitor, să-ți spună povestea astfel încât să fii convins că se întâmplă “aici lângă tine”.
Recunosc că eram curioasă ce subiect va alege Fitzek în noul lui roman și nu m-a dezamăgit, a ales abuzul în familie asupra copiilor. Dar nu al tatălui, cu care ne-am obișnuit oarecum, ci al mamei. Și acest lucru, care pare inacceptabil și incredibil totuși se întâmplă, iar atunci când auzi sau citești despre așa ceva rămâi fără cuvinte. La început nu poți cuprinde cu mintea o asemenea oroare, nu poți să crezi că tocmai ființa care l-a născut și ar trebui să-l ocroteasacă îl poate abuza, apoi nu poți înțelege un asemenea nivel de degradare și nebunie bolnavă, iar la final rămâi cu un sentiment de frustrare, neputință și chiar ură. Mai ales că aceste abuzuri se descoperă și se pedepsesc rareori pentru că celor abuzați le e prea frică sau rușine să recunoască și să mărturisească. Sau poate că nici ei nu pot înțelege mecanismele acestor întâmplări.
Sebastian Fitzek tocmai pe baza acestor realități țese o poveste în care cineva încearcă să corecteze erorile justiției și vieții. Dar să vedem povestea…
Ofițerul de poliție Martin Schwartz devenise o umbră a omului de odinioară. Fusese căsătorit, avusese un fiu, dar îi pierduse pe amândoi în urmă cu cinci ani. Atunci cei doi plecaseră într-o croazieră, în timp ce el urma să încheie ultima misiune sub acoperire, pentru ca pe urmă să-și continue în sfârșit viața cu ai lui, ca o familie normală. Hotărâse astfel pentru că absențele sale îndelungate, în misiuni secrete, influenţaseră viața fiului său. În ultimii ani Timmy se schimbase mult și nu în bine, la ultima plecare chiar îl rugase să n-o mai facă, să rămână cu el, iar Nadia, soția lui, îl înșelase (găsise în pat un prezervativ), dar nu avusese curaj s-o întrebe sau să-i reproșeze ceva. Dispariția lor, presupusă sinucidere, îl distrusese. Își revenise cu greu, rămăsese și cu sechele din misiuni, dar munca era tot ce mai avea. Nu renunțase nici la ideea că într-o bună zi va afla ce s-a întâmplat de fapt cu familia lui.
Așa că atunci când o pasageră în vârstă, Gerlinde, îl sună să-i ceară să vină urgent la bordul vasului “Sultan Of The Sea”, același vas de pe care dispăruseră ai lui, nu ezită nici un moment. Gerlinde, o bătrână bogată și excentrică, locuia de ani buni efectiv pe vas și voia să scrie o carte despre dispariția oamenilor de pe navele de croazieră, de pe “puntea Bermudelor” cum o numea ea. Voia ca el să investigheze o nouă dispariție, dar de ce tocmai el și de unde avea numărul lui privat de telefon, veți vedea citind cartea.
De data asta de pe vas dispăruseră o mamă, Naomi Lamar, și fiica ei de 12 ani Anouk.
La început Martin e reticent, dar după discuția cu Daniel, căpitanul vasului, în care află ce mulți pasageri dispar în croaziere și de ce ascund proprietarii ce se întâmplă, se gândește să dea o șansă cercetării. Daniel îi mai spune că proprietarul Joel vrea să vândă navele, că viitorul investitor ar fi la bord, și n-ar da bine un asemenea eveniment. Dar Martin nu este omul care să accepte muşamalizări și i se pare ciudat ca toți pasagerii care dispar să fie declarați sinucigași, le dăduseră chiar și un nume de cod “pasagerul 23”.
Dar ceea ce-l face să se hotărască este reapariția lui Anouk, găsită de căpitan pe o punte izolată, care avea în mână un ursuleț de pluș, pe care îl recunoaște: era ursulețul lui Timmy, fiul lui. Elena, doctorița vasului, o dă pe Anouk în grija Shahlei camerista, într-un loc izolat. Martin încearcă să vorbească cu fetița, dar ea nu scoate un sunet și este speriată. Văzându-i urmele de pe corp și aflând că fusese violată repetat, realizează de ce copila se comporta așa. Stabilește totuși o conexiune cu ea și Anouk îi răspunde la întrebări, dar cu cifre, în ceea ce pare un cod. Răspunsul despre mama ei, și apoi noua dispariție a fetiței îi determină să cerceteze măruntaiele vasului, o găsesc pe Naomi deshidratată, chinuită, slăbită, încearcă s-o salveze, dar spre stupefacția lor, Anouk o împinge în ocean. De când venise pe vas Martin fusese agresat, aproape ucis, și acum în timp ce el încerca s-o salveze pe Naomi, aceeași persoană, apărută parcă de nicăieri, vrea din nou să-l omoare, dar Elena – doctorița intervine și-l salvează. În altercație atacatorul cade pe scară și-și rupe gâtul, și… surpriză… se dovedește a fi Shahla camerista.
Dar de ce ? Cine era Shahla de fapt? Ce tare ascundea? De ce chinuia mamele?
Pentru că Martin își dă seama că aici erau vizate și pedepsite mamele.
Pe vas mai era o pereche Julia și fiica ei Lisa, care aveau și ele problemele lor. Julia crezuse că au fost invitate de Daniel, căpitanul fiind naşul fetii, dar se dovedește că nu e adevărat. Lisa dispare, se găsește o planificare a faptelor ei și o legătură cu cineva cu nume de cod Querky, cu care adolescenta discutase de multe ori. Lisa voia de fapt să-și pedepsească mama, chiar s-o ucidă, pentru că ambele avuseseră o aventură cu același bărbat.
Cine este bărbatul ? Cum procedează Lisa? Ce pune la cale ? Va reuși?
Pe vas mai este găsit un ofițer mort. Va interveni F.B.I.-ul și Martin va putea vedea și filmarea cu moartea familiei lui, par două umbre, doi nori care cad în apă. Și totul pare încheiat.
Doar că…. chiar când se pregătea de o nouă misiune, povestea colegului lui despre limbajul copiilor lui, îi dă o idee. Reia din nou totul, jurnalul Shahlei, mărturiile despre Naomi, răspunsurile lui Anouk la întrebările lui, codul folosit de fată, de altfel un copil supradotat. Pune totul cap la cap și găsește vinovatul pentru cele întâmplate, pentru că Shahla fusese doar o unealtă, își dă seama și cine era Querky, și că operase și pe alte vase.
Cine era Querky? De ce făcea asta ? De ce ucidea victimele? Ce aveau în comun acestea?
Vom afla și de ce era dispus Joel să ascundă dispariţiile și să-i considere pe toți “pasagerul 23”, la ce folosea de fapt croazierele navei, care era afacerea lui de bază.
Iar Martin? Ce va face? Se va răzbuna sau nu pe persoana vinovată? Ce află despre soția lui? Ce surpriză îi oferă viața?
Veți găsi răspunsuri la toate întrebările citind cartea.
Sau poate veți avea și mai multe întrebări?!
Mie romanul lui Fitzek mi-a oferit un regal de acțiune, întrebări, răspunsuri și interpretări, mai ales că la final nimic nu se dovedește a fi ce părea la început.
Dar trebuie să citiți cartea! Merită mai ales că: “Într-o călătorie neașteptată Fitzek derulează o poveste foarte întunecată.”
[…] Literatura pe tocuri […]
[…] Ciobanul de azi; Analogii – Antalogii; Cartile mele si alti demoni; Biblioteca lui Liviu; Literatura pe tocuri; Anca si […]