Legendele, miturile şi simbolurile Francmasoneriei de Albert G. Mackey

Legendele, miturile şi simbolurile Francmasoneriei de Albert G. Mackey-recenzie

Editura Herald

Colecţia „Arta Regală”

Traducere din limba engleză: Walter Fotescu

An apariţie: 2018

Număr de pagini: 331

   De multă vreme îmi doream să citesc un volum despre Francmasonerie şi iată că a sosit clipa aşteptată. Lucrarea de faţă aduce cu sine informaţii care îşi au izvorul în anii îndepărtaţi, vorbind despre egipteni, greci şi cultele lor. Se arată că Francmasoneria nu a fost o ştiinţă care să se formeze de îndată, ci a fost şi este rodul evoluţiei omului, dar în principal al trecerii timpului care a şlefuit-o până a devenit ceea ce vedem şi cunoaştem în zilele noastre.

   Albert G. Mackey (1807-1881)  a fost recunoscut de un contemporan al acestuia drept cel mai mare francmason al Americii deoarece a unit într-un singur sistem cele cinci Rituri care funcţionau în S.U.A., a condus la formarea concordatelor dintre Rituri şi Marile Loji. Mackey a beneficiat de un climat familial şi comunitar favorabil, primind o excelentă educaţie în limba engleză şi urmând un curs elementar în latină. De asemenea, şi-a finalizat cu succes studiile universitare la Colegiul Medical din Charleston, ulterior întemeindu-şi o familie. Acesta a luat contact cu realitatea masonică la vârsta de treizeci şi patru de ani, când a fost iniţiat ca ucenic în Loja Saint Andrews din Charleston. Mackey va fi ales, mai târziu Mare Maestru al Lojei Solomon, iar apoi se va regăsi printre  membrii fondatori ai Lojei Landmark.

    Cartea se deschide cu unele întrebări la care autorul va răspunde lectorului pe parcursul capitolelor ce vor urma şi anume „De unde s-a ivit Francmasoneria? Care au fost evenimentele legate de naşterea sa? ”. Ni se relevă faptul că filozofia Francmasoneriei constă în existenţa a două doctrine, a unicităţii lui Dumnezeu şi a nemuririi sufletului, „sistem filozofic care propovăduieşte aceste două dogme”. Acestea, cum o arată şi autorul, sunt consecinţe ale sentimentului religios care formează una dintre caracteristicile esenţiale ale omului. Învăţăturile au fost transmise pe linia patriarhilor din seminţia lui Set şi au ajuns la cunoştinţa lui Noe care le-a descris-o urmaşilor săi. Ulterior oamenii au început să uite originalul a ceea ce cunoşteau. S-au divizat în două categorii: prima era cuprinsă din descendenţii direcţi ai lui Noe, iar cea de-a doua cuprindea preoţi şi filozofi. Doctrina primei categorii a fost numită „Francmasoneria pură sau primitivă a Antichităţii”, iar cea de-a doua „Francmasoneria falsă”.

  Următorul capitol explică ce semnificaţie are cuvântul „noachiţi”, la cine se referă. Astfel cititorul află că aceştia erau descendenţii imediaţi ai lui Noe-„unul dintre numele care li s-a dat francmasonilor a fost cel de „Noachidae” sau „Noachites”, „Noachiţi”” care păstrau două adevăruri religioase şi anume doctrina existenţei unei Inteligenţe Supreme şi credinţa în nemurirea sufletului”. Mi-a plăcut  modul în care autorul a adus în discuţie două elemente de bază pentru credinţă, stabilind legătura pentru cea de pe urmă cu dorinţa insului de a găsi un loc pentru cei decedaţi ajungând la venerarea mortului sau a eroului.

   Se prezintă, în egală măsură, ce reprezintă Francmasoneria primitivă a Antichităţii, strâns legată de apariţia sabeismului sau adorarea Soarelui care descinde din crezul politeist – printre greci Hercule era Soarele, la egipteni Osiris era cel care îl reprezenta. Se pierde doctrina despre viaţa de apoi şi se creează două linii, a lumii păgâne, idolatre şi a preoţilor care menţineau cele două doctrine („Francmasoneria primitivă a Antichităţii”).  Pentru a ilustra ceea ce cuprinde „Francmasoneria Falsă a Antichităţii”, autorul ne arată ce înseamnă misteriile. Mai târziu aflăm despre simbolismul templului lui Solomon, Ritualul descălţării, numele inefabil, cuvântul pierdut, despre ceea ce înseamnă „Lux e tenebris” („lumină din întuneric, un motto al Ordinului Masonic, echivalent cu „adevăr din iniţiere”; lumina fiind simbolul adevărului, iar întunericul un simbol al stării ce premerge iniţierea”).Legendele, miturile şi simbolurile Francmasoneriei de Albert G. Mackey

   Volumul este bogat în informaţii care nu ţin neapărat de Francmasonerie, cât de cultura generală. Am descoperit unele elemente pe care nu le cunoscusem ori cărora nu le dădusem suficientă atenţie în trecut. M-a impresionat stilul concis de a scrie al autorului, faptul că explică fiece cuvânt sau eveniment fără a lăsa cititorului loc de critică. Nu mai spun că un real ajutor în desluşirea textelor a fost indicele sinoptic. Pentru pasionaţii de istorie sau pentru cei curioşi să afle mai multe despre originea Francmasoneriei şi simbolurile sale, cartea de faţă este un adevărat ghid.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!!

Cartea Legendele, miturile şi simbolurile Francmasoneriei de Albert G. Mackey poate fi comandată de pe site-ul Editura Herald

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

 

 

 

 

9 COMMENTS

    • Mulţumesc Marius! Subiectul este, într-adevăr, unul care să incite la discuții, mai cu seamă despre implicațiile Francmasoneriei în România. Atâtea întrebări și, pe alocuri, niciun răspuns. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.