Istoria Imperiul Rus sub Petru cel Mare de Voltaire - Orizonturi - recenzie

Istoria Imperiul Rus sub Petru cel Mare, de Voltaire – Editura Orizonturi – recenzie

Istoria Imperiul Rus sub Petru cel Mare

Autor: Voltaire

Editura Orizonturi
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Histoire de l’Empire de Russie sous Pierre le Grand (1763)
Traducere: Carmen Irina Floare
Număr de pagini: 270

  Istoria Imperiul Rus sub Petru cel Mare este o lucrare istorică deosebit de valoroasă, scrisă de un autor celebru.

  Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet (1694 – 1778), a fost un scriitor și filosof al Iluminismului francez.

  Autorul a adoptat numele de Voltaire în 1718, în urma încarcerării lui la Bastilia, dar a utilizat și multe alte pseudonime în timpul vieții sale.

  Voltaire a fost un scriitor prolific, a creat opere literare în aproape toate formele clasice (piese de teatru, poezii, romane, eseuri, lucrări istorice și științifice, peste 21.000 de scrisori și peste două mii de cărți și pamflete). Multe dintre lucrările sale în proză au fost scrise ca polemici. Voltaire a respins filosofia pesimistă și a încercat să orienteze un curs de mijloc, în care omul ar fi capabil să găsească virtute morală prin rațiune.

  Cea mai cunoscută lucrare filosofică a lui Voltaire este Dictionnaire philosophique (Dicționar filozofic), publicată în 1764. Criticile sale acide se îndreptată către instituțiile politice franceze, dușmani personali, Biblie și Biserica Romano-Catolică.

  Este amintit și onorat în Franța ca polemist curajos care a luptat neobosit pentru libertățile civile (dreptul la un proces echitabil, libertatea de exprimare și libertatea religioasă) și care a denunțat nedreptățile sociale.

  Deși a susținut, din motivații intelectuale, stabilirea unei monarhii constituționale în Franța, ceea ce sugerează o înclinație spre liberalism, Voltaire a făcut adesea și apologia monarhului luminat, a puterii absolutiste, atâta vreme cât se manifestă ca un despotism binevoitor (similar cu cel definit de Platon).

  Voltaire este adesea perceput ca ateul suprem, cu toate că, în fapt, el a luat parte la activități religioase și chiar a construit o capelă, la moșia sa de la Ferney.

  Cartea Istoria Imperiul Rus sub Petru cel Mare, dedicată de Voltaire marelui țar și imperiului creat de acesta, este scrisă  la rugămintea expresă a țarinei Rusiei Ecaterina cea Mare, cu care autorul francez a întreținut o corespondență amicală vreme de mai mulți ani. Cartea a fost considerată o capodoperă a literaturii de gen și a fost folosită mult timp de exegeții europeni drept sursă de informare și de referință, atunci când vorbeau despre Rusia.

  Ea îl înfățișează pe țarul rus drept un despot luminat, care a reușit să civilizeze un imperiu barbar și să pună bazele unei culturi durabile, prin măsurile pe care le-a luat.

  Autorul începe cu o interesantă prezentare a Imperiului Rus, așa cum era acesta înainte de urcarea pe tron a lui Petru cel Mare, și ale mașinațiunilor politice ale Sofiei Alexeevna, care încerca să revendice tronul pentru sine. Ajuns la putere, noul țar conștientizează lipsurile și neajunsurile țării sale în materie de artă, știință, tehnologie și legislație. Din acest motiv, el întreprinde un tur al Europei, de unde adună modelele, cunoștințele și specialiștii de care avea nevoie pentru a moderniza Rusia și a face din ea o putere mondială, comparabilă din toate punctele de vedere cu celelalte mari puteri de la acea dată, așa cum dealtfel a și reușit, până spre sfârșitul vieții lui.

  Voltaire descrie și luptele purtate de Petru cel Mare cu Suedia, cu Imperiul Otoman și Persia, tacticile folosite de acesta, demonstrând încă o dată geniul politic și militar al marelui țar, care a realizat ridicarea Rusiei de la nivelul de înapoiere la care se afla, la cel de imperiu european de temut.

  Volumul lui Voltaire este scris în spiritul epocii și cu dedicație, să facă plăcere țarinei cu care era în corespondență. Cititorul modern îl parcurge cu un ochi ceva mai critic.

  În contextul actual, el subliniază încă o dată ridicolul pretențiilor președintelui de azi al Federației Ruse de a fi un nou Petru cel Mare. Pentru că predecesorul lui, cu minte deschisă, a înfăptuit toate marile sale realizări inspirându-se de la statele europene civilizate și cu ajutorul europenilor, integrați în structurile sale administrative, pe când Putin a reținut numai ideea acaparării de teritorii, în condiții de izolare totală și antagonism cu civilizația europeană.

  Istoria Imperiul Rus sub Petru cel Mare este un volum foarte interesant pentru toți pasionații de istorie.Istoria Imperiul Rus sub Petru cel Mare de Voltaire - Orizonturi - recenzie

Carte disponibilă pe site-ul Orizonturi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.