Lucruri fără de care nu pot trăi (teoretic)

   Omul este o ființă care se adaptează la orice, așa a fost întotdeauna. A evoluat cu bune și rele învățând din mers ce trebuie să păstreze sau unde să pluseze. Cunoașteți suficiente cazuri de persoane care au făcut imposibilul când au rămas fără o mână/picior, au pierdut memoria sau când au rămas singuri în sălbăticie, însă de fiecare dată când este vorba de noi situația stă diferit.

    De-a lungul timpului fără să vreau am fost nevoită să mă descurc și când mi se părea greu găseam o soluție, dar când am văzut articolul scris Miruna de la Și blondele gândesc despre lucrurile care ar fi greu de depășit m-am gândit la ceea ce aș face în situații limită.

   Am simțit pe pielea mea cum este să NU mai ai mașină de spălat/călcat, frigider, telefon, laptop, internet, periuță de dinți sau sare în mâncare. M-am descurcat cu o singură mână la școală timp de mai multe luni și vă asigur că nu a fost tocmai confortabil să dorm într-o glugă de coceni din porumb (nevoia mi-a dat această lecție cu ani în urmă). Fără machiaj am supraviețuit, iar de vopsit nu se pune problema, o moștenesc pe mama și voi face economie serioasă până la 50 de ani. Acum doar norocul (2 sau 3 firicele albe) îmi bântuie prin plete.

Listă cu lucrurile fără de care mi-ar fi greu să trăiesc(teoretic).

Precizez că exclud din start familia. Ei sunt şi vor rămâne mereu echilibrul sufletului.

 1. Urăsc dezordinea. Aș suferi îngrozitor dacă de mâine ar dispărea apa și săpunul din viața mea.

   Mi-ar fi greu să locuiesc într-o casă în care ordinea lipsește, hainele sunt mizerabile și oamenii preferă să se complacă în această situație deși au toate condițiile la îndemână. Un astfel de caz a reușit să mă marcheze când am participat la recensământ. Am fost nevoită să vizitez mai multe scări de bloc și să cunosc oameni din diferite clase sociale. Am profitat din plin de experiență, dar nu pot uita senzația trăită când am pășit într-o casă infectă. Vă asigur că nu sunt sclifosită și nici n-am trăit într-un palat, dar când am intrat în apartamentul unor intelectuali perfect sănătoși am zis așa nu. Am făcut abstracție că stăteam pe un pat nefăcut și cu o lenjerie nespălată de n luni (acolo era loc liber), iar în jur erau aruncate obiecte. Lângă biblioteca din sufragerie stăteau aruncate pe jos mormane de ziare, cărți și alte hârtii de parcă așteptau să fie reciclate, iar în rest părea să locuiască într-un depozit numit casă. Ea era o doamnă stilată care făcuse nu știu câte facultăți și avea în jur de 47 de ani, lucra în învățământ şi se mândrea cu ceea ce acumulase până în prezent, iar domnul de meserie era inginer cu un venit foarte bun (cunoşteam salariile de la instituţia unde lucra). Nu știu dacă locuința lor descoperise ce înseamnă șmotruiala de Paște și Crăciun, dar eu am fost fericită să evadez din casa lor.

   Mai târziu am înțeles de ce vecinii de pe scară chicoteau de zor și mă întrebau: Și te-au primit în casă?

    Am zis Doamne fereşte, să nu ajung în asemenea situaţie. Chiar dacă aș fi săracă lipită, presupun că aş avea cel puţin un preş de la mama aruncat pe jos, apă de la cişmea și săpun de casă.

    2. Să pierd speranța

   Un om care renunță la speranță nici nu este nevoie să se agite, singur pierde lupta cu sinele și ajunge o epavă. O viață fără zâmbete, fără motivație, fără un scop este practic inutilă. Chiar și cei care au probleme grave de sănătate mizează pe acest punct. Dacă speranța moare, atunci visele lor se spulberă încetul cu încetul.

   3. Să-mi dispară unul din simțuri

   Am visat că vederea mi s-a diminuat și nu mai puteam citi cărți. Deși era o iluzie și acum simt acel gol în stomac când mi s-a spus că trebuie să renunț la această pasiune. Acum sunt alte opțiuni în care poți face față cu ușurință acestui inconvenient, dar totuși cum ar fi fost să nu văd ... atât de multe lucruri care mă înconjoară?

    4. Să fac alergie la somn

   Cunosc oameni care dorm puțin și funcționează excelent, eu sunt excepția de la regulă. Dacă mă ajunge oboseala, trebuie să mă regenerez prin somn. El îmi echilibrează organismul și mă pot liniști. Sunt o colecționară și dacă aș putea chiar v-ar povești ceea ce visez, însă majoritatea sunt lipsite de importanță sau fără vreo logică. Știți și voi că lipsa somnului duce la instalarea oboselii, depresiei și involuntar te transformi într-un schelet plimbăreţ.

   5. Să stau fără o sursă de venit

    Sunt o fire independentă și chiar dacă mama nu m-ar fi îndoctrinat cu vrăjeli de genul: să nu stai la mâna bărbatului, cred că tot nu puteam rezista să stau și să aștept să pice perele din pom. Au fost situații când venitul meu a fost mană cerească și a salvat situația când se agravase, un lucru îmbucurător și chiar încurajator pentru familie. Dacă aș sta acasă doar ca să fac menajul atunci deja sunt pierdută, aș intra într-un cer vicios și aș fi pe arătură. Exces ar scrie pe fruntea mea. O singură dată am experimentat, terminasem liceul și am stat acasă o lună după ce am dat bacul. Foștii colegi s-au înscris la șomaj, alții așteptau facultatea, eu am ales să mă angajez pentru că nu mai puteam, simțeam că sunt în colaps.

   6. Să fiu lipsită de libertate

   Cu voie sau fără voie ajungem să ne complicăm viața, însă dacă m-ar lovi cataclismul și aș ajunge să fiu lipsită de libertate (aici iau în calcul arest la domiciliu sau vreo sentință de vreo câteva luni/ani pe la mititica), hmm, nu cred că m-aș simți grozav. Sigur că n-ar fi capăt de lume, m-aș adapta precum un șobolan la mediul înconjurător, dar tot aș rămâne fără loc de întors o bună perioadă de timp. În unele instituții deținuții au destule drepturi, însă situația ar fi complicată, mi-ar lipsi acest lucru neprețuit.

   7. Pactul tăcerii sau cum să nu poți vorbi

   Ar părea hilar ceea ce vă scriu, dar acum ceva timp, nu știu de ce, m-a durut limba (nu râdeți pentru că senzația e tare neplăcută) și mă gândeam că cine știe ce porcărie am consumat și așteptam să treacă după câteva zile. La un moment dat sătulă să mă abțin de la râs, vorbit și chiar de la mâncarea pe care o consumam, am ajuns la farmacie. Existau niște pastile, iar în două zile mi-a trecut disconfortul. Nici nu vă închipuiți ce aiurea era să articulez cuvintele, însă am aflat cum este pactul tăcerii. Dacă mă nășteam precum Archer (personajul din cartea autoarei Mia Sheridan) mai ziceam, dar așa, știam ce pierd și nu puteam accepta.

   8. Alergie la lactoză

    Un alt lucru pe care îl ador este laptele. Aș suferi teribil dacă aș avea pe lista neagră acest produs. Îmi place în orice combinație și da, cred că dacă mi s-ar face analizele acum ar găsi o cantitate considerabilă de lăptic. Numai cine nu consumă așa ceva nu știe cum este să te bucuri din plin de acest viciu. Unii fumează o țigară, eu înhaț fără să clipesc o plăcintă cu brânză.

Acestea sunt doar o parte din lucrurile care mi-ar da bătăi de cap dacă ar fi lipsi din rutina zilnică, însă ele sunt doar în teorie, practic, totul este posibil, important este să ne luptăm.

Voi ce părere aveți? Care sunt lucrurile fără de care nu puteți trăi?

Sursă imagini: pinterest.com, arhivă personală

15 COMMENTS

 1. Wow! Super articolul Mili 🙂 . Eu nu m-am gandit pana acum la ce as putea/sau nu as putea renunta. Ceea ce imi vine acum in minte, gandindu-ma la ce nu as putea renunta, atunci pot enumera cateva: cafeaua de dimineata (sunt varza daca nu imi iau doza la trezire 😀 ), sa nu vorbesc 😛 (eu care sunt vorbareata nu imi pot tine gura inchisa 😀 😀 oricat m-as stradui ), sa nu rad (chiar daca sunt obosita, suparata, trista, oricat de multa durere ar fi in sufletul meu, eu trebuie sa rad, am nevoie de umor ca de aer )…..plus cele enumerate de tine libertatea, independenta ;0

 2. Multumesc Mirela, ma bucur ca am reusit sa te binedispuna nebuniile mele.
  Si eu sunt tare vorbareata, de asta am si suferit sa tac, a fost asa de aiurea sa nu pot comenta orice nimic atunci cand ma apuca cheful.
  Legat de vicii: pot trai fara cofeina. Cafea beau ocazional, dar cred ca la nevoie este rau sa dispara din grafic.
  Fara zambete si haz de necaz, sa stii ca zilele ar fi lipsite de farmec. :))

 3. Tare articolul, ia sa-l preiau si eu! Cred ca daca ai veni pe la mine, ai fugi din prag! :)) Sunt foarte dezordonata :)) Dar cu igiena sunt aproape obsedata, asa ca lenjerie murdara de cateva saptamani sau ce aveau aia? In niciun caz! Uite, fara lapte as putea trai. Nu beau nici macar in cafea. Cu somnul sunt de acord, fac urat daca nu dorm. In rest, ai o imaginatie bogata, nici nu m-as fi gandit la atatea lucruri.

  • Sorina este bine de stiut, chiar nu te voi vizita :))). Nu datorita tie, ci pisicilor, poate ma sechestreaza (Harry Potter le-a invatat sa faca vraji).
   Legat de lenjerie, nu stiu cate saptamani avea, dar era foarte jegoasa. Din cate case am vizitat, aceasta e in topul topurilor. Bine ca am scapat repede de chin.
   Daca erau cu handicap, batrani sau mai stiu eu cum ii intelegeam, dar asa nu le pot gasi o justificare.

 4. Mili uite la asta nu m-am gandit dar vorba Mirelei cafeaua nu poate lipsi
  Apropo de case:in Baia-Mare era un cartier locuit de tigani,le-au demolat cocioabele si i-au mutat in blocuri construite in acelasi loc.Erau apartmente cu 2-3-4camere decomandate total,doua bai,faianta in bai si bucatarie,superbe. Si ne-au trimis sa verificam abonamentele de Radio si Tv(atunci le incasa posta).Imaginati-va surpriza noastra cand pe langa oameni on superbele locuinte ne-au intimpinat gaini,capre,porci si chiar cai.

  • Arci, oamenii aia asa traiau, de felul lor sunt nomazi, nu ai ce sa le faci. Cei pe care i-am mentionat traiau in nesimtire. Si ii taxez cel mai mult pt ca trecusem pe mai multi si n-am gasit asa ceva. Tine de educatie, desi slava domnului chiar aveau destule studii insa nu se vindecau de stat in mizerie.
   Chiar nu-mi pot inchipui asa ceva, greu de inteles.

 5. Mâncare. E o necesitate, dar și o plăcere, de ce nu?! Pentru că îmi place să mănânc, să mai experimentez în bucătărie, să mai încerc câte ceva, sa vad dacă îmi place sau nu.
  Liniște. Uneori, tot ce îți poți dori e liniștea. Desigur, de cele mai multe ori, eu o asociez cu somnul. Mai ales, suferind de migrene și insomnii, liniștea și somnul par ceva de lux sau de domeniul fantasticului.
  Dulcele. Pot rezista eu mult și bine, chiar pot ( ultima data, chiar câteva luni bune), dar nu pot rezista la nesfârșit. Nu pot. Pentru că îmi și place, pentru că îmi e pofta mare, pentru că uneori îl visez.
  Fără un ban in buzunar/portofel. Oricât de greu ar fi, vreau sa știu că am bani de o pâine sau ceva de mâncare. Au fost luni când stăteam în chirie, plăteam utilitățile și singurii bani erau cei de pâine. A fost bine încă, chiar și așa. Pentru că munceam, aveam un acoperiș deasupra capului și ceva mâncare.
  Speranța asta e cu 2 taisuri, cred eu, pentru că uneori speranța te rănește mai rău. Dar fără ea totul e mai mohorât parcă. Era și o glumă macabră printre medici/psihologi (?!): Speranța moare ultima …dar moare.
  Apa in casa, electricitate (de când ne-am mutat la casă, tot mai des se întrerupe, de mai multe ori pe zi), un scop anume al tău și numai al tau. Uneori te poți simți mai pierdut in lumea asta mare daca nu știi ce vrei și cât ești dispus să muncești pentru asta.

  Doamne, m-ai făcut să-mi dau drumul la scris

  • Mancarea este vitala, dar uite ca daca s-ar putea eu as scoate-o de pe lista. Nu-mi place sa o gatesc si o consider o corvoada. Daca s-ar trai cu aer ce fain ar fi.
   Apa la cismea am avut multi ani si da, chiar e dificil, de asta tot adaug sapunul pe lista.
   Linistea este importanta, mai ales cand esti tot timpul in agitatie continua si cei din jur te solicita.
   Dulcele il consider ca sarea, poti trai fara el, numai ca daca tot il ai cum sa il stergi de pe lista
   Electricitatea de cand s-a descoperit este ceva necesar, insa in copilaria mea aveam cu portia de la Ceausescu. Uite ca n-a murit nimeni. :)))
   Daca n-ai venit, normal ca nici banuti in buzunar. Vorba cuiva..mirosi a prost.

 6. O listă interesantă 🙂 Majoritatea sunt valabile și în cazul meu 😀

  Sunt obsedat de curățenie… nu-mi pot imagina o lume fără apă și săpun!

  • Stiu Cos. Este groaznic.
   Noi cred ca am fi precum scotienii la originea lor, ne-am spala si in lac, numai sa simtim apa pe piele.

 7. Pentru mine, cel mai groaznic lucru ar fi să nu mai pot visa… nu-mi imaginez… cred că ar fi groaznic!

  • Sa stii ca da. Ai vise colorate, in schimb ale mele sunt ciudate, fara logica. Creez periodic cate un SF ambulant lipsit de sens :p

  • Multumesc Iliuta. Sunt destule lucruri care uneori credem ca ne lipsesc, dar pe parcurs realizam ca le putem inlocui cu usurinta

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.