Lumina din noi de Michelle Obama – Editura Litera – recenzie

Lumina din noi de Michelle Obama – Editura Litera – recenzie

Lumina din noi de Michelle Obama - Editura Litera - recenzie

Lumina din noi, de Michelle Obama – Editura Litera – recenzie

Titlul: Lumina din noi

Autor: Michelle Obama

Editura: Litera

Anul apariției: 2022

Nr. pagini: 320

Categorie: Non ficțiune

  “Michelle Obama a fost prima-doamnă a Statelor Unite ale Americii din 2009 până în 2017. Absolventă a Universității Princeton și a Facultății de Drept de la Harvard, doamna Obama și-a început cariera ca avocat la Sidley&Austin, în Chicago, unde l-a întâlnit pe viitorul ei soț, Barack Obama. A lucrat la primăria din Chicago, la Universitatea din Chicago și la Centrul Medical al Universității din Chicago. Doamna Obama a înființat filiala din Chicago a organizației Public Allies, care e specializată în instruirea tinerilor dornici să urmeze o carieră în serviciul public. Este autoarea bestsellerului global Povestea mea și a bestsellerului național American Grown. În prezent, soții Obama trăiesc în Washington, DC, cu cele două fiice, Malia și Sasha.”

  Dialogul pe care Michelle Obama îl deschide cu cititorii, prin intermediul acestei cărți, este impresionant prin profunzimea conexiunilor ce denotă din fiecare poveste, decenii de evoluție proprie, lecții de viață învățate din mers, greșeli inerente, ajustări și corecții, o analiză fascinantă a momentelor de referință ale vieții personale. Dificultățiile întâlnite în multe dintre etape aduc cititorului reflecții remarcabile, o eșalonare fascinantă a traseul parcurs în timp, cum s-a ajuns la convingerile personale de astăzi, cum s-au format acestea, dar mai ales sentimentele care le-au însoțit.

   Primul capitol prezintă cu nostalgie și dragoste amintirile unei copilării frumoase și modul cum i-au fost insuflate valorile pe care le-a folosit în decursul întregii vieți. Eroii acestor povestiri sunt părinții ei, tatăl său care suferea de o boală care îi diminua energia, pe care rareori o arăta, depunând eforturi mari pentru a le oferi confortul necesar unui trai decent, și mama sa, a cărui franchețe și dăruire o regăsim în repetate rânduri, genul de persoană pe ale cărei urme pășești cu încredere.

,,Tatăl meu obișnuia să ne spună”  Nimeni nu te poate face să te simți rău dacă te simți bine cu tine însuți”. Era o vorba simplă și genială, iar în cazul lui părea să funcționeze. Tata putea ignora aproape orice. Nu era reactiv, nu era instigator. Era în schimb modest și cu scaun la cap, motiv pentru care cred că oamenii veneau atât de des la noi acasă, cerându-i părerea și sfaturile, știind că vor fi primiți cu o minte deschisă. Păstra trei dolari împăturiți în buzunarul din fața al cămășii și oferea doi dintre ei oricui îi cerea bani gheață, lucru care se pare că se întâmpla destul de frecvent. După spusele mamei, tata păstra deliberat al treilea dolar din demnitate, pentru ca persoana cu care se întâlnea să plece liniștită știind că nu îi luase tot ce avea.”

  Impactul pe care înălțimea sa l-a avut asupra comportamentului dovedit în perioada adolescenței, admirația pentru prestația fără egal a Nadiei Comăneci și încercările nereușite de a deveni gimnastă (antrenamentele au durat doar câteva luni), povestea unui prieten care se salută dimineața cu cu “Heeei amice!” și starea de bine pe care acest gest o aduce în viața acestuia, primii ani de facultate, implicațiile schimbărilor de mediu inerente, dar și consecințele acestora, sunt câteva detalii din următoarele capitole.

În viață, este greu să visezi la ceea ce nu este vizibil. Când te uiți în jur și nu poți găsi nici o versiune a ta în lumea largă, când scanezi orizontul și nu observi pe nimeni ca tine, începi să simți o singurătate și mai mare, senzația că nu te potrivești cu speranțele tale, cu planurile tale, cu punctele tale forțe. Începi să te întrebi unde – și cum – te vei integra vreodată.

  Amănunte despre cum este itinerarul unei vieți pentru o persoană de culoare, credințe si valori, neînțelegeri și uneori frustrării justificate, îmbracă multe dintre poveștile surprinse, formulate elegant și cu multă înțelegere. Modul cum a ales să ne ajute să vedem lumina din noi, prin prisma propriei experiențe, cumulate în decursul unor decenii, este fascinant. Povești desprinse din cotidianul de altădată, prietenii durabile, asemănătoare unor scoici, cum le denumește într-un mod sugestiv autoarea, impactul pe care legăturile sociale îl au asupra calității vieții, dacă ești dispus să le menții parcursul, începutul relație cu Barack și convingerile personale despre această uniune remarcabilă dintre doi oameni atât de diferiți, care ajung să se completeze și să formeze un cuplu solid și trainic. Toate acestea si multe altele se regăsesc in cele ce urmează.

Când eu și Barack ne-am angajat la o viață împreună, n-am făcut-o pentru că exista un set de garanții stabilite. Nu puteam să anticipăm prea multe despre cum se vor desfășura lucrurile. Nu aveam încă o siguranță financiară, amândoi mai aveam de plătit ani întregi pentru împrumuturi de studii. Nu existau pe nici un front rezultate previzibile. M-am măritat cu el, de fapt, știind că este o persoană care face viraje bruște, cineva care va alege mereu – previzibil! – calea mai puțin sigură către împlinire. Puteai să te bazezi pe el că va respinge orice cale standard și că va contesta orice ar fi venit prea ușor. Era decis să jongleze cu diferite slujbe, refuzând poziții comode în corporații, pentru că dorea să scrie cărți, să predea și să rămână fidel valorilor lui.

  În multe dintre povestiri autoarea ne împărtășește sfaturile pe care le-a dat de-a lungul timpului fiicelor sale, înțelepciunea pe care acestea o denotă se vede în rezultatele obținute. Prezența la Casa Albă a mamei sale este relatată  într-un capitol frumos structurat ce pare, uneori, explicativ pentru reacțiile nu tocmai plăcute a multor americani la acea vreme. Ajutorul oferit și multele momente minunate sunt descrise cu duioșie și dragoste. Aceleași sentimente le regăsim și în ceea ce privește rudele de sânge ale lui Barack, iar poveștile despre vacanțele petrecute împreună întregesc acel cerc perfect numit familie.

  O carte biografică remarcabilă – nu presupune doar o scriere cursivă care să conțină acele detalii personale captivante, întâmplări ieșite din comun sau răsturnări de situații, inerente unei vieții, ea trebuie să ajungă într-un fel sau altul la tine, să creeze acea conexiune, să spună povestea acelor pașii făcuți în direcția bună, dar și în cea greșită, unde cu ajustării, înțelegere și voință poți rămâne pe drumul pe care ți l-ai propus, cu un final care te poate surprinde și pe tine. Îmi place mult Michelle Obama, îmi place sinceritatea ei și modul cum a ales să vină în ajutorul cititorilor cu setul personal de instrumente și principii care au ajutat-o să evolueze, să vadă ce este dincolo de prezent, având ca rezultat o viață de poveste.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Lumina din noi de Michelle Obama – Editura Litera – recenzie

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.