Mândrie + Prejudecată + Zombi de Jane Austen și Seth Grahame-Smith

Titlul: “Mândrie+Prejudecată+Zombi”

Autori: versiune originală – JANE AUSTEN, „îmbogățirea” cu zombi – SETH GRAHAME-SMITH

Titlul original: “Pride and Prejudice and Zombies” (primul volum din duologia omonimă)

Traducere realizată de: Claudia Roxana Olteanu

Editura: Leda Edge

Gen: Historical Fiction, Horror, Fantasy, Humor

Număr pagini: 373

Notă Goodreads: 3,27/5

Nota mea: 7,5/10

   „Este un adevăr universal cunoscut că un zombi care a apucat să mănânce un creier va simţi nevoia să mănânce şi mai mult creier.”

    Aceasta este prima frază din Mândrie + prejudecată + zombi, o ediţie extinsă a îndrăgitului roman de Jane Austen, în care apar scene noi-nouţe cu măceluri cu zombi şi oase sfărâmate.

     Povestea începe cu o molimă misterioasă care s-a abătut asupra liniştitului sătuc englezesc Meryton – şi morţii revin la viaţă! Brava eroină Elizabeth Bennet este hotărâtă să înlăture definitiv ameninţarea zombilor, dar curând este distrasă de sosirea în sat a trufaşului şi arogantului domn Darcy. Ceea ce urmează este o delicioasă comedie de moravuri, cu multe dueluri verbale între cei doi tineri îndrăgostiţi – şi cu lupte şi mai violente pe câmpul de bătaie scăldat în sânge. Va putea Elizabeth să nimicească odraslele lui Satan? Şi să depăşească prejudecăţile sociale ale moşierilor cu conştiinţă de clasă?

    Plină de poveşti de dragoste şi inimi sfărâmate, confruntări cu săbiile, canibalism şi mii de cadavre în putrefacţie, Mândrie +prejudecată + zombi transformă o capodoperă a literaturii universale într-o lectură captivantă pe care nu o mai poţi lăsa din mână.

      „Declar oficial că sunt mai mult decât fascinat de această carte.” – Entertainment Weekly

     „Adevărata întrebare este: dacă domnul Darcy e infectat de molimă, va avea Elizabeth tăria de a-l decapita la timp?” – Salon.com

     PĂREREA MEA:

    Stau și mă întreb oare câți dintre voi ați citit sau ați auzit de acest “bestseller” și nu v-a înfiorat ideea că cineva (aka Seth Grahame-Smith) a “masacrat” eterna poveste de iubire dintre Elizabeth Bennet și Fitzwilliam Darcy. Să spun că eu m-am numărat printre ele?! Uff…

    Pentru un (fost) student la litere/limbi străine unde Jane Austen mai mai că-i lectură obligatorie și nu există seminarii să nu faci comparații între clasicii literaturii și „modernitățile” secolului, a fost un șoc să descopăr că cineva (aka scriitorul mai sus menționat) a avut o asemenea “îndrăzneală”. Să nu mai spun că între timp am descoperit că s-a format un trend din așa ceva la un moment dat și că sunt o mulțime de alte astfel de romane; pun pariu că nu vi l-ați fi închipuit pe Huck Finn fiind prieten cu Zombie Jim sau pe Robin Hood și Tuck să fie ucigași de zombi.

    Mult timp am amânat să citesc romanul ca să nu-mi stric imaginile pe care le aveam formate, sentimentele pe care mi le-a stârnit lectura operei originale. Filmul să-l văd?! Nici vorbă! Era cu zombi, cum să mă uit eu la așa ceva?! Eh… mi s-a ivit oportunitatea și se pare că curiozitatea a învins barierele clasicismului și m-a aruncat într-o lume dementă cu zombi. Am văzut și filmul până la urmă și deși, la un moment dat, acțiunea se modifică mult față de carte, la sfârșit îți dai seama că ideea a fost aceeași. Și apropo, filmul a fost mai mult pe stilul Scary Movie decât horror-ul anunțat cu surle și trâmbițe.

    Să citiți romanul?! Să vă uitați la film?! DA, dacă vreți să aveți parte de o doză bună de râs! Pentru că o dată ce treci peste ideea de zombi cu jumătăți de față, sânge/țesut la vedere etc, urmărești povestea și faci pe tine de râs (în cazul meu) când îți dai seama cât de absurd devine totul.

    Cred că toată lumea e familiarizată cu romanul lui Jane Austen așa că să fac un rezumat nu are sens. Luați aceeași mândrie a domnișoarei Elizabeth Bennet, cu aceleași prejudecăți ale domnului Darcy (viceversa este valabil și aici) și adăugați-le o mână de arme, o armată de zombi și aveți povestea completă. Sunt într-adevăr scene “sărite” din opera lui Jane Austen, dar trebuia să se facă spațiu pentru zombi, nu?!

Mandrie prejudecata zombi

    Versiunea “zombiceasă” se distinge prin modificările ușoare aduse comportamentului fetelor, femeilor din vremurile acelea, dar mai ales, a surorilor Bennet. Da, mai existau femei interesate de brodat și măritiș, dar altele au învățat taina artelor marțiale și să mânuiască cuțitul sau pușca pentru a curăța Anglia de nenumiții ce nu le dădeau pace. Elizabeth este temperamentală și iute la supărare, dorind răzbunare pentru fiecare insultă adusă de către Darcy. Darcy e… același Darcy, iar declarația lui… te face să uiți pentru puțin timp că te afli într-un univers paralel cu cel al lui Jane Austen. Dar… Liz va avea grijă să-l “răsplătească” pe măsură pentru curajul de a-i împărtăși adevăratele lui sentimentele. Să spunem că niciodată ruptul unor nasturi n-a fost mai funny decât în “Mândrie, prejudecată și zombi”.

   Cei care au citit romanul lui Jane Austen vor avea un atuu, reușind să prindă din zbor glumele, ironiile, micile diferențe… Nu cred că te vei plictisi pentru că, așa cum am mai spus și mai sus, o să te amuzi copios pe seama ciudățeniilor, a nenumiților și mai ales, pe seama interacțiunilor dintre Lizzy și Dl. Darcy. Nici nu-mi mai amintesc ultima carte care m-a făcut să râd atât de mult.

    Cei care au o “adversitate” față de clasici/lecturi obligatorii și au sărit perioadele acelea din literatură, ei bine, pot citi versiunea cu zombi și vor avea parte de destulă violență și fantasy cât să-i ducă până pe ultima pagină și să nu simtă că sub toate acele straturi a fost de fapt, opera pe care au amânat atâta timp s-o citească.

„- Nu pot să fixez ora, sau locul, sau cuvintele, sau înfăţişarea care au aşezat temelia. S-a întâmplat cu prea mult timp în urmă. Eram deja îndrăgostit când mi-am dat seama de asta.

– Nu poate să fi fost frumuseţea mea, sau priceperea mea de a ucide, pentru că ambele sunt egale cu ale dumitale. Cât despre manierele mele… comportamentul meu faţă de dumneata a fost aproape întotdeauna la limita impoliteţii, şi niciodată nu ţi-am vorbit decât cu dorinţa de a te răni. Acum fii sincer: m-ai admirat pentru impertinența mea?

– Pentru voiciunea minţii dumitale, da.

– Poţi foarte bine s-o numeşti impertinență.”

Editura LedaCartea Mândrie + Prejudecată + Zombi de Jane Austen și Seth Grahame-Smith a fost oferită pentru recenzie de către Editura Leda. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: EmM

12 COMMENTS

 1. Sincer nu ma tenteaza. Bine nici nu am citit pana acum acest gen de carti, clar sunt nestiutoare, dar raman la clasica poveste…..favorita mea.
  Nu spun ca nu ar fi buna aceasta carte, dar cand voi citi prima data genul acesta (pentru toate e un inceput 🙂 ) clar nu va fi cartea aceasta

 2. ufffffff mie nu-mi place nimic de zombie…….dar o recomand indragitorilor…….pare interesanta!!!!!!!!

 3. Eu am văzut filmul, dar mă tentează, desigur, cartea. Știu că, într-adevăr, e cu mulți zombi, dar e un amestec de groază „light” (aș numi-o eu) și comedie, ceea ce atenuează mult elementele horror. Cel puțin în film așa a fost. Sunt curioasă în privința cărții. Iar recenzia mi-a plăcut foarte mult!

 4. Recunosc ca nu am citit nicio cartea de Jane Austen, asa ca am reusit sa ma bucur de povestea cu zombie :)) Mi-a placut si parodia, dar si cartea locco_smiley_15

 5. Nu am citit inca aceasta carte si nici nu am vazut filmul pentru a nu strica placerea lecturii. Si eu sunt nehotarata daca sa citesc sau nu cartea deoarece m-am atasat mult prea mult de versiunea originala. O prefer pe cea clasica, nu prea agreez zombie sau orice altceva ce i s-a mai adaugat cartii lui Jane Austen. Consider ca o capodopera a literaturii ar trebui lasata asa cum a fost scrisa, nu sa incercam sa o modificam pentru a se potrivi mai bine genului pe care il prefera majoritatea cititorilor din zilele noastre.

 6. ei,acum m-ati vacut curioasa,vreau sa citesc aceasta carte.Felicitari Emm! locco_smiley_10

 7. emma felicitari!foarte buna prezentarea,dar nu ma prinde genul.
  dar voi cititi ,scrieti si eu va citesc toate prezentarile

 8. Pe mine m-a înspăimântat când am auzit de ea! Credeam că nu văd bine să citesc titul. Mi se pare o prostie să reinventezi o poveste clasică. De ce să nu scrii ceva diferit? Nu am citit-o, dar nici nu mă atrage! Nici nu mă tentează măcar 🙂

 9. Imi doresc de mult timp sa citesc aceasta cauza, insa nu am avut deloc ocazia pana acum.
  Recenzia ta m-a pus pe jar asa ca trebuie sa fac rost cat mai repede de carte. It s a must! :))

 10. Felicitări pentru recenzie, Em locco_smiley_10 Dacă o să am vreodată ocazia am s-o citesc 😀

 11. Felicitari, Em ! Foarte frumoasa prezentarea ta ! Filmul nu m-a convins, cartea pare mult mai interesanta ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.