Casa de sticlă de Eve Chase - Editura Litera - recenzie

Casa de sticlă, de Eve Chase – Editura Litera – recenzie

Casa de sticlă
Autor: Eve Chase
Editura Litera 
THE GLASS HOUSE
Traducere: MIHAELA SEREA
Număr pagini: 366
  Eva Chase – a studiat literatura engleză la Universitatea din Manchester și a făcut studii postuniversitare de jurnalism. A editat o revistă de modă, Scene, și a scris pentru diverse publicații, printre care Dazed and Confused, Punch, În Style, Red, Marie-Claire, You, precum și pentru ziare naționale. Este autoarea romanelor Black Rabbit Hall,The Vanishing of Audrey Wilde, Casa de sticlă și The Birdcage.
Eve Chase locuiește la Oxford – este căsătorită și are trei copii și un golden retriever pe nume Harrry.
„Un roman plin de mister, captivant, frumos scris, cu un bogat simț al atmosferei locale, cu o galerie de personaje memorabile și o mulțime de secrete adânci și întunecate.“ KATE MORTON
Eve Chase este o scriitoare extraordinară, iar Casa de sticlă este, fără discuție, cea mai bună carte a ei de până acum. Nimeni nu creează familii atât de complexe, de adorabile și de profund convingătoare ca Chase. În plus, este o maestră a narațiunii pe două planuri temporale.“ LISA JEWELL
  Cartea este cumva împărțită în două planuri – trecut și prezent. Părinți și moștenitori. Trăiri și regrete, sacrifiici de sine, dragostea maternă dusă la un alt nivel, acordarea unei șanse la viață. Despre mame adoptive și mame naturale, despre sentimentele de apartenență, despre pierderi, regrete, traume, secrete nedezvăluite care lasă urme adânci peste ani și ani.
  Am observat dragostea autoarei pentru pădure prin descrierea ei minuțioasă și peisajele care te transpun. Pe mine aceea pădure m-a dus într-o atmosferă de thriller, mai ales că Rita, bona, urăște pădurile.

,,Un bebeluș este abandonat în pădurea străveche de la Foxcote, dar este găsit și salvat de locuitorii conacului, refugiați în peisajul rural în urmă unui incendiu care le-a distrus casă din Londra. Fetița aduce multă bucurie în familia copleșită de tristețe și de tulburare. De teamă că autoritățile le-ar putea lua copilul, bona și membrii familiei păstrează cu strășnicie secretul. Pentru un timp, trăiesc cu toții izolați într-o lume idilică, scăldată în razele soarelui furișate printre copaci, o lume unde regulile normale ale societății nu se aplică. Dar nenorocirea nu poate fi ținută multă vreme la distanță. După câteva zile, un cadavru este găsit în pădure, iar scandalul explodează.,,

  Trecutul lui Big Rita, o tânără bonă, neobișnuit de înaltă, singură, cu un trecut dureros în care părinții mor într-un incendiu de mașină, iar ea este singura supraviețuitoare, o face să viseze la o cămăruță a ei, la o familie iubitoare în metropolă, la mama ca o ființă blândă și delicată, la fel ca mama ei. Inconștient o caută pe mama ei și în noua familie unde lucrează. Viața liniștită aparent de la Londra, are secrete dureroase, iar când un incendiu cuprinde casa, Rita va aduce cei doi copii și pe mama lor, foarte fragilă după pierderea celui de al treilea copil, la conacul de la țară situat în pădure. Singurul lucru prețios la care ține Rita este un terariu pe care a reușit să îl salveste din incendiu.
Oare cum s-a declanșat acel incendiu? O să descoperiți pe parcursul lecturii.

,,În spatele unei porți înalte, ruginite, conacul Faxcote răsare din pământ ca și cum o erupție geologică l-ar fi ridicat din solul împădurit. De o frumusețe părăginită, ferestrele  cu ancadramente clipesc amețite în lumina asfințitului. Copaci uriași se încovoaie deasupra acoperișului de țiglă roșie a cărui coamă se lasă în jos la mijloc, ca o spinare frântă, așa încât coșurile de fum se înclină în unghiuri bizare. Iedera înghite fațada ascuțită din lemn și cărămida, deasă, zburlită, însuflețită de zeci de păsări agitate și de un val unduitor de albine. Era tot ce putea Rita să-și imagineze mai diferit de casa din Londra a familiei Harrington.
Lupta conacului Foxcote cu pădurea era în mod clar pierdută de ceva timp. Rădăcini groase de copaci au străpuns zidul grădinii în multe locuri, lăsând urzicile să năpădească toate crăpăturile și mărăcinii să se întindă peste alee, ca și cum ar fi încercat să se târască până în casă. Tot locul a fost lăsat în paragină.”

  Micuții de care are grijă Rita sunt: Teddy de cinci ani și sora lui Hera cea dolofană de doisprezece ani. Într-un fel va prelua mai mult sau mai puțin toate responsabilitățile acestei familii. Domnul Harrington nu va veni cu ei la conac, el supraveghind lucrările de reparații de la Londra și  călătoria de afaceri din Africa. În realitate, această familie are secretele și trădările sale. Bebelușul care s-a născut a fost dus la spital și nu ar fi supraviețuit. Amintirea din aceea noapte a tinerei Hera este alta, iar acea imagine când a zărit bebelușul pe fereastră o va marca ani și ani de zile.
  Pe lângă povestea Ritei avem și amintirile Herei din aceea vară petrecută la conacul de la țară. Tânăra fată își amintește cum prietenul cel mai bun al tatălui său, Don, venea la mama sa în lipsa tatălui de acasă. Deși știa că viitorul bebe nu ar fi al tatălui său îl aștepta cu nerăbdare. Amintirea și dispariția acestuia o va face să se afunde și mai tare în mâncare. Găsirea întâmplătoare în pădure a unui nou născut o va încânta peste măsură. Rita îl va aduce acasă, dar va dori să anunțe autoritățile în legătură cu el. Jeannie, cu un psihic foarte instabil de la așa zisa moarte a bebelușului, dar mai tare de lipsa amantului său va dori să o păstreze pe micuța găsită în pădure, până va veni timpul să se întoarcă la Londra.
  Sosirea lui Don la conac va agită apele. În afară de Jeannie și de Teddy nimănui nu îi va plăcea de acest personaj. Când va fi găsit împușcât în pădure, Rita va fi îndepărtată de familia respectivă și nu îi va mai putea vizită. Oare de ce? Ce se va întâmplă cu bebelușul găsit?
Prezent
  Zeci de ani mai târziu, o femeie care se confruntă cu propriile întrebări despre trecut este forțată să caute răspunsuri.
  Sylvie este mama lui Annie. Încet, încet totul se acumulează, iar mizeria adunată în căsnicia lor și aventură acestuia cu o altă femeie, o va face pe Sylvie să se despartă de soț și să se mute într-un apartament micuț. Când Annie va află de despărțire se va mută peste vară la bunica ei în Devon. Urmează un incident nefericit și bunica va cădea de pe o stâncă. Internată, în comă, șansele să își revină sunt rezervate.
  Annie se va simți responsabilă de acest incident, iar Sylvie va încerca să treacă peste toate suferințele care se abat asupra familiei sale. Va încerca pe cât posibil să gestioneze situația cu calm și speranță. Va descoperi că Annie este însărcinată, iar mama băiatului va încerca să o convingă să nu păstreze copilul, motivând că cei doi ar trebui să își continue studiile nu să se ocupe de un copil. Minciunile debitate de Helen îi va îndepărta pe tineri. Ane este hotărâtă să păstreze copilul.
  Sylvie va dori să își descopere trecutul, mai ales că mama sa Rita și tatăl său nu îi vor da detalii prea multe. Știe că a fost găsită în pădure și este adoptată, la fel cum e adoptată și sora ei Caroline, care este cu familia sa în America.
  De unde va apare la spital un terariu și cine l-a adus? Sylvie știe că mama să iubea terariile și că a avut unul pe vremuri, dar….
  Annie și Sylvie vor pleca la conacul unde a lucrat Rita, hotărâte să capteze sunetele pădurii pentru ea. Cine știe, poate aceasta își va reveni. Aici se vor întâlni cu Marge, fosta menajeră de la conac, o femeie care ascunde multe secrete.
  De aici o să vă las pe voi să descoperiți noi și noi secrete, cine sunt de fapt personajele din trecut și prezent și ce legătură îi unește.
   Am să vă las să asistați la amintirile Herei și parcursul său în viață. La fel o să descoperiți și ce s-a întâmplat cu familia Harrington și ce implicare a avut chiar capul acestei familii în majoritatea dintre secrete.
  Finalul a fost ceva wow și mi-am dat seama că, deși o mama nu prea își arată dragostea față de copiii săi este hotărâtă să îi apere până la capăt, luând orice vină asupra sa.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Casa de sticlă de Eve Chase – Editura Litera – recenzie

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.