Îngheţată de casă

Meniu nr. 35 (dovleac cu maioneză, ciorbă de legume, friptură cu sos de mărar, îngheţată de casă)

1.Aperitiv: dovleac cu maioneză

-un dovleac mai mare se curată se taie bucăţi, se fierbe în apă cu sare, apoi se lasă să se scurgă bine şi se mixează
-separat se face maioneză (cu 1-2 cartofi) se adaugă dovlecelul, puţin mărar tăiat mărunt, opţional puţin usturoi, se potriveşte de sare şi piper
-până îl serviţi îl puneţi în caserolă la rece, e mai bun dacă stă măcar o ora în frigider

2. Ciorbă: de legume (se poate mânca şi rece)

-tăiem bucăţele mici sau dăm pe răzătoarea mare morcovi, păstârnac, pătrunjel, ţelină şi gulie şi le punem cu apă la fiert
-adăugăm ce legume mai dorim: mazăre, conopidă broccoli, fasole verde bucăţele
-adăugăm sare, piper, puţin praf de curry, praf de chimen
-când legumele sunt aproape fierte adăugăm verdeaţă (de care şi în ce cantitate ne place)
-când ciorba este gata adăugăm smântână şi mai lăsăm să dea 1-2 clocote
-mie îmi place aşa vara că se poate mânca rece din frigider (pentru că nu are grăsime)

3. Friptură cu sos de mărar (Vero)

friptura-feliile de carne de porc condimentate le frigem pe grătar
-sosul de mărar: 1 legătură -2 de mărar le tăiem mărunt şi-l călim într-un pic de ulei (opţional se poate pune şi o ceapă mică tăiată mărunt) adăugăm lapte, piper, sare şi puţin usturoi şi lăsăm să fiarbă puţin; apoi adăugăm 1-2 linguri de făină frecată cu 3-4 linguri de smântână şi mai lăsăm să dea câteva clocote amestecând continuu
-se poate servi aşa cu carnea sau puteţi să faceţi o garnitură de cartofi piure sau natur

4. Îngheţată de casă

-5 ouă
-250 gr frişcă bătută
250 gr smântână grasă
-200-250 gr zahăr
-1-2 plicuri zahăr vanilat
– cacao, sau ness, sau fructe
-gălbenuşurile se freacă spumă cu 125 gr zahăr, albuşurile se bat cu restul de zahăr (puteţi folosi zahăr praf, se topeşte mai repede)
-într-un castron punem ouăle (amestecăm gălbenuşurile cu albusul) apoi amestecăm încet frişcă (bătută) şi smântână
-asta e baza cum s-ar spune
-dacă vreţi de cacao sau cafea, trebuie dizolvat în 2-3 linguri de lapte fierbinte 2-3 linguri de cacao sau cafea, lăsate să se răcească şi apoi amestecate cu compoziţia
-dacă vreţi cu fructe: fructele se zdrobesc şi se amestecă cu compoziţia
-dacă vreţi de lamâie puteţi pune doar sucul sau lămâia blenduită
-cam astea ar fi variantele şi cantitatea de bază o puteţi împărţi în mai multe boluri să faceţi mai multe sortimente
-după ce o puneţi în congelator mai trebuie din când în când amestecate şi puse înapoi
-trebuie amestecat din când în când ca să nu facă prea multă gheaţă

Poftă Bună!chef
Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

13 COMMENTS

  1. Merrsi de recomandari Arci 🙂
    Pe mine ciorba de legume ma atrage pentru ca se poate manca si rece . Pe caldurile astea e numai buna 🙂

  2. Mulțumesc Arci deci friptură pe grătar,bifat,dar fără sosul de marar,asa ca,sotule ai treaba in weekend.inghetata,bifat,virba Matei ,fie iarna fie vara , 😀

  3. Mulțumesc Arci deci friptură pe grătar,bifat,dar fără sosul de marar,asa ca,sotule ai treaba in weekend.inghetata,bifat,vorba Marey ,fie iarna fie vara , 😀

  4. Ce meniu grozav! Dovleacul cu maioneza este unul dintre aperitivele mele preferate. Iar friptura din imagine arata absolut delicios! Felicitari.

  5. Ingheta ma atrage si as vrea sa imi fac si eu. Dovleacul nu imi place gatit sub nicio forma, dar friptura arata delicios.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.