Pâine cu mălai

Pâine cu mălai – Ciorbă de porc – Friptură de porc – Bomboane Rafaelo – Meniu

1. Pâine cu mălai (Iliuța)

-500 gr făină de grâu, 100 gr făină de porumb, 1 ou, 40 gr drojdie, 50 ml unt topit, 50ml ulei de măsline, sare după gust.

-Facem maiaua din drojdie,  5 gr zahăr și 50 ml lapte cald pe care o încorporăm în făina de grâu împreună cu oul, sarea și untul topit.

-Mai adăugăm 50 ml apă caldă și frământăm aluatul cu uleiul de măsline, adăugăm și făină de porumb continuând să frământăm până obținem un aluat consistent și puțin elastic.

-Îl lăsăm la dospit pentru 30 de minute, în cuptorul preîncălzit o lăsăm timp de 35-40 minute.

2. Ciorbă de porc

-fierbem oasele de porc în apă cu sare, apoi curățăm carnea de pe oase și o tăiem bucățele

-punem în oală zarzavatul dat pe răzătoarea fină (2 morcovi+1 pătrunjel+1 păstârnac), strecurăm zeama în care am fiert carnea și punem la fiert

-adăugăm carnea (tăiată bucățele) potrivim de sare, piper, chimen praf, coriandru praf, curry, lemon gras  și lăsăm să fiarbă

-când ingredientele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață care ne place

-putem servi așa sau dreasă cu smântână simplă sau frecată cu gălbenuș de ou

3. Friptură de porc

-pregătim bucata de carne (fie o lăsăți întreagă, dar atunci o crestați din loc în loc mai adânc, sau tăiați felii mai mari și groase), o condimentăm cu amestecul de condimente care ne place, o punem într-o tavă sau cratiță mai adâncă

-adăugăm 1-2 crenguțe de cimbru, un păhărel de alcool și apă cât acoperă și punem la cuptor

-când carnea e gata  scoatem tava și ungem friptura cu un amestec de miere și muștar și mai lăsăm în cuptor să prindă crustă

-serviți cu cartofi piure sau natur

4. Bomboane Rafaelo

-250 gr zahăr praf se mixează cu 250 gr unt (sau margarină Rama), adăugăm pe rând cu lingura 250 gr lapte praf

-după ce am mixat bine adăugăm 1-2 zahăr vaniliat și 200 gr nucă de cocos, amestecăm bine și dăm 1-2 ore la rece

-pregătim ce punem în biluțe: bucăți de nucă prăjită, alune, bucăți de fructe confiate, stafide (puteți să le faceți și fără)

-luăm din compoziție cu mâna umezită (ca la chiftele), punem la mijloc ce vrem, și dăm biluțele prin nuca de cocos

-le puneți inițial pe o farfurie întinsă, când farfuria e plină o puneți în frigider și luați alta

-după ce se întăresc le puteți pune într-o caserolă în frigider

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

  1. Gata! M-am hotărât! Azi fac Rafaelo! Nu știam ce dulce să fac pe weekend! Mulțumesc pentru idei!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.