Năcreală sau sărbușcă/sârbușcă – Ruladă de carne – Clătite bănățene – Meniu
Năcreală sau sărbușcă/sârbușcă – Ruladă de carne – Clătite bănățene – Meniu
1. Aperitiv: salată de dovlecel
-1-2 dovlecei mai mari îi curățați, îi tăiați bucăți și-i puneți să fiarbă în apă cu sare
-când dovlecelul este fiert se lasă să se scurgă bine apoi se pune în castron și se zdrobește
-se adaugă piper, sare după gust, mărar tocat fff mărunt, usturoi sau ceapă după gust și maioneză (făcută cu cartof) și se mixează
-puneți în caserolă și dați la rece
-se poate servi cu pâine proaspătă sau prăjită
2. Năcreală sau sărbușcă/sârbușcă – specifică pentru nordul Moldovei (Alexandra Ali)
-Se face cu zer de oaie la origine. Adică zerul de la laptele de oaie. Dar merge și cu laptele prins/bătut (merge mai bine cel făcut în casă, căruia noi îi zicem chișleag – are și laptele și zerul).
–Ingrediente:
Cartofi
Ceapă
Morcov
Ardei gras
Verdețuri (lobodă, țelină, leuștean, pătrunjel, mărar)
-Facultativ se pot pune și păstăi verzi, mazăre, fidea (dar puțin din fiecare sau puțin din câte un ingredient anume, excluzând celelalte)
1,5 litri de lapte prins/zer
250-300 gr smântână
-Cum o fac eu: cartofii curățați și spălați, tăiați cuburi de maxim 2 cm, la fel și morcovul, ceapă tăiată ceva mai fin, ardeiul (care poate fi și opțional) se taie și el cubulețe.
-Într-o oală se pun la fiert toate legumele cu vreo 2 litri de apă. Când sunt fierte, se adaugă zerul/laptele prins (neapărat acrișor și nu dulce). Se pune cam jumătate din cantitatea de verdețuri tocată, nu neapărat prea fin. Se mai lasă un clocot sau două și apoi se ia de pe foc, se adaugă restul de verdețuri și smântână. Se poate mânca alături de ceapă verde sau ceapă roșie, la temperatura camerei, călduță, dar, cel mai bine, merge rece cu o bucățică de mămăliguță rece și ceapă. (Perfectă pentru zilele călduroase)
3. Ruladă de carne
-1/2 kg carne măcinată (curcan, porc, vită)
-2 cartofi dați pe răzătoarea fină și storși bine se pun în castron peste carne
-adăugăm în castron 1-2 ouă crude +sare +piper +cury +praf de coriandru +boia-opțional +pesmet(cât se cere) = frământăm bine
-fierbem 3-4 ouă tari (depinde cât de mare e tavă de chec) le curățăm, le lăsăm întregi
- ungem cu puțin ulei tava de chec și o tapetăm cu pesmet
-punem un strat de compoziție, așezăm ouăle (unul după celălalt pe lungimea tăvii), punem peste ele restul de carne, și închidem bine pe laterale
-cu mâna unsă cu puțin ulei ungem rulada apăsând puțin
-presăram deasupra puțin pesmet și dăm tava la cuptor
-când e gata o lăsăm puțin să se răcească și o scoatem din tavă (ca pe un chec) apoi tăiem felii
-se poate servi cu garnitură de cartofi, cu salată, sau murătură
4. Clătite bănățene (Vero)
-500 gr făină +3ouă +un vârf de cuțit sare +4 linguri zahăr +1 vârf linguriță bicarbonat stins cu puțină lămâie +1 esență vanilie +coajă de lămâie +100 ml lapte
-se completează cu apă minerală, în funcție de ce grosime doriți clătitele
Umplutură 1kg brânză de vaci se mixează cu gălbenușul de la 3-4 ouă +zahăr vaniliat +stafide +zahăr după gust să nu fie foarte dulce
-ungem tava cu unt, așezăm clătitele umplute ca niște sărmăluțe
-deasupra se toarnă următoarea compoziție: smântână + albușurile bătute spumă cu zahăr (2 linguri de zahăr la un ou) +zahăr vaniliat
-punem tava la cuptor până este gata
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Mi-ai dat o idee. Cred ca fac si eu clatite 🙂
Ce bine arată clătitele!
Mulțumim pentru idei!
Toate suna bine, dar misto clatitele alea!
Multumesc mult de rețete
Un meniu delicios! Mulțumesc pentru rețete!