Ciorbă rădăuţeană - Omletă de cartofi - Plăcintă cu brânză dulce - Salată

Ciorbă rădăuţeană – Omletă de cartofi – Plăcintă cu brânză dulce – Salată de cartofi fierți, gogoșari murați, conopidă murată și maioneză

1.Aperitiv: Salată de cartofi fierți, gogoșari murați, conopidă murată și maioneză (Iliuţa )

  • 500 g cartofi fierți în coajă și puțină sare, îi tăiem cubulețe și îi punem într-un vas pentru salată.
  • 300 g conopidă murată o desfacem în bucăți cât mai mici, 2 gogoșari murați îi tăiem feliuțe și le adăugăm peste cartofi.
  • facem maioneză din 3 ouă cu ulei de măsline și puțin muștar.
  • adăugăm peste maioneză 100 g iaurt grecesc.
  • amestecăm bine și le adăugăm peste celelalte ingrediente.

2. Ciorbă rădăuţeană (Mena):

  • 1 un piept de pui, 2 morcovi daţi pe răzătoare, o ţelină potrivită,  nu mare, dată tot pe răzătoare, 400 gr ciuperci la borcan, o cutie de smântâna 400 gr, un ardei iute, 4 căţei de usturoi.
  • pieptul de pui se pune la călit cu morcovii,  ţelina şi ciupercile, apoi se toarnă apa si se lasă la fiert,
  • ardeiul iute  şi usturoiul se pun aproape la final în ciorbă.
  • ultima dată se pune smântâna  frecată cu gălbenuş de  ou,  dar să nu fie fierbinte ciorba că se face cocoloaşe

3.Omletă de cartofi (Iliuţa )

  • 500 gr cartofi se fierb 15 minute după care îi pasăm .
  • ceapa verde, ardeiul, și mărarul se toacă mărunt, se adaugă peste cartofi împreună cu 200 gr telemea de vaci puțin sărată.
  • 3 ouă se bat spumă și se amestecă cu compoziția obținută anterior.
  • într-o tavă cu laterale detașabile adăugăm amestecul pe care îl vom lasă pentru 20 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade.

4. Plăcintă cu brânză dulce

Aluat – 600 gr făina, 250 gr zahăr, 1 ou întreg , 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de copt , 1 esență lămâie ( sau zeamă de lămâie +coajă) 80 ml ulei, 1 lingură margarină sau unt, lapte călduț cât cuprinde la  frământat.

-se fac 2 foi

Cremă – 1 kg brânză dulce ,100 gr. Stafide , 250 gr zahar, 2 oua întregi, 3 linguri griș .

-se pune în tavă hârtie pergament, 1 foaie, crema de brânză, a 2-a foaie.

-se înțeapă cu furculița să prindă aer.

-se coace la 200 grade aproximativ 30 minute.

-când e rece se pudrează cu zahăr praf.

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.