Meniul zilei nr. 10
Meniul zilei nr. 10
1.Aperitiv
-feliuţe de pâine prăjite unse cu unt, margarină sau untură (după preferinţe) presărate cu puţină sare şi verdeaţă tocată mărunt deasupra (poate fi pătrunjel sau mărar) amestecată cu bucăţele mici de roşii. Merge foarte bine cu un păhărel de ţuică sau lichior.
2. Supă de fasole cu tăiţei
-fierbem fasolea (schimbăm apa de 3 ori) fără să punem sare (sarea se pune când fasolea e aproape fiartă altfel o întăreşte)
-într-o oală punem puţin ulei, un morcov dat pe răzătoare şi o ceapă mică pe care le călim puţin
-când fasolea e fiartă, strecurăm zeama în oală, putem pune şi un pumn de fasole şi o punem la fiert cu puţină boia, sare, vegeta, până se fierbe ceapă şi morcovul-separat fierbem nişte tăiţei pe care îi adăugăm în supă.
-după preferinţe putem sau nu adauga smântână
3.Fasole frecată
– fasolea rămasă o mixăm bine -într-o cratiţă punem puţin ulei, ceapa tăiată mărunt, bucăţele de costiţă şi cârnat, le călim puţin, punem puţină apă şi condimente (sare, vegeta, boia, piper, curry) şi lăsăm să dea câteva clocote să fiarbă puţin costiţa şi cârnatul
-când tocăniţă e fiartă punem fasolea mixată, amestecăm şi lăsăm să dea câteva clocote
-în mod clasic se face o prăjeală cu ceapă multă, costiţă şi cârnat care se pune peste fasolea frecată, dar familiei mele i-a plăcut mereu mai mult aşa.
4. Budincă de orez
-fierbem orezul (o cană şi jumate) într-un amestec: jumate apă -jumate lapte, puţin zahăr, un strop de sare până se înmoaie bobul şi zeama se evaporă, apoi îl lăsăm să se răcească
-punem un pacheţel de stafide să se moaie în puţin rom (esenţă de rom)
-batem albuşul de la 4-5 ouă cu 10 linguri de zahăr, când s-a întărit adăugăm gălbenuşurile
-ungem tava (mărime a4) bine cu margarină sau unt şi presăram zahăr tos pe pereţii şi pe fundul tăvii
-amestecăm orezul cu stafidele cu rom, cu compoziţia de ouă, zahăr vanilat (dacă vi se pare că amestecul nu e destul de dulce mai adăugaţi zahăr după gust)
-turnam compoziţia în tavă, presăram şi deasupra puţin zahăr tos şi băgăm tava la cuptor
-când s-a copt o lăsăm în tavă să se răcească, o tăiem bucăţi potrivite şi o servim
-dacă vă place, pe farfurie puteţi pune puţină dulceaţă de cireşe, căpşuni, vişine.
Poftă bună!
Budincă de orez 🙂
eu pana acum nu am incercat nici macar o reteta de aici, multumesc Arci, ma inveti lucruri noi :*
Cosmin, budinca imi face si mie cu ochiul hehe!
Budinca de orez imi face cu ochiul, si e inedita! Multumesc pentru toate retetele, sunt o sursa de inspiratie binevenita!
multumesc Arci!Fiind fan fasole,iti dai seama ca fac,dar cu taitei nu am facut pana acum!
Budinca vreau si eu!
Fetelor garantat o sa va placa,bunica mea a fost unguroaica de la harghita asa ca unele retete sint de la ea,unele le-am mai adaptat in timp.Asa ca incercati.m-am gindit sa pun retete mai „usoare”Astea 2saptamini ca vine craciunul si revelionul.daca vreti vreo reteta anume intrebati-ma si daca stiu va spun cu drag
De budinca de orez am tot auzit, dar n-am facut niciodata… Poate ar mai fi cazul sa mai trec pe la bucatarie ;)) Am facut ciorbita de os de porc acrita cu bors bun de tara, mancare de fasole fideluta verde cu cuburi de carnita, niste ineluse de ceapa a la americani cu sos de usturoi cu iaurt si ca desert am fructe :)) am muncit destul pe ziua de azi 😀
Budinca de orez!!! Mmmmm, suna delicios!