Sarmale de copertă cu morcov de firmă
Sarmale de copertă cu morcov de firmă
Urmăriți în fiecare miercuri o nouă rubrică pe Literatura pe tocuri, semnată Rodica Pușcașu – Rețete cu umor. Rețete culinare scrise într-un stil unic. Cu poveste, cu umor, care vă vor binedispune. Astăzi vă prezentăm ,,Sarmale de copertă cu morcov de firmă,,
Există un timp pentru frumusețe, pentru îngijirea interioară, pentru introspecție meditativă și alte activități elevatoare. E musai să le dai curs la toate… ca să simți că trăiești.
…și… vine o vreme când trebuie să faci sarmale, dacă nu live pe rețeaua de socializare, măcar cu fotografia rezultatului final… simțindu-te mândră. Nu știu alții cum sunt, dar în zona noastră, sarmalele presupun un proces destul de serios, care necesită timp, răbdare, iscusință… și schimbarea status-ului în „simțindu-te concentrată”.
Mă neliniștește teribil întreg procedeul, dar am în gene, așa cum v-am mai spus în celelalte rețete, darul de a îmbina ingredientele și aromele, dar moștenit de la bunica.
Acestea fiind spuse, să trecem la treabă! Să vă povestesc ultima mea aventură, numită „sarmale”!
Am avut nevoie de un kilogram de carne tocată. Am fost la măcelărie și l-am rugat pe Amăcelar să îmi toace jumătate de carne de porc și jumătate de vită, nici prea macră, nici prea grasă, nici prea multă, nici prea puțină… destul cât să-i întind un pic nervii omului. Varza murată am luat-o de la soacră-mea… (tentativa mea de a pune varză la murat a eșuat, eveniment care n-a mai apărut pe online, din motive lesne de înțeles). Am mai luat ceapă, morcov, mărar, pătrunjel, orez, niște scăriță afumată, bulion, boia dulce, sare și piper. Mi-am luat și o bluză din in, cu un model floral deosebit, o trusă de machiaj în culori estivale și o fustă albastră. I-am spus soțului meu că sarmalele sunt costisitoare… și că totul e scump, mai ales morcovul… că eu nu folosesc decât morcov de firmă. Am tocat ceapa si morcovul de firmă. La ceapă, îți poți da seama daca mascara pe care o folosești e waterproof. A mea nu era. Pun uleiul la încins… călesc ceapa împreună cu morcovul. Toc mărarul și pătrunjelul. Într-un bol mare, pun carnea, peste carne adaug ceapa și morcovul, adaug sare, piper, boia dulce, bulionul și orezul spălat. Vă sfătuiesc să vă uitați un pic la orez înainte de a-l pune, să nu aibă vreo neghină. Amestec foarte bine, fac o poză, o pun pe online, simțindu-mă inspirată și încrezătoare. Las compoziția să se odihnească. Mă duc să probez bluza de in și fusta. Mă întorc și pregătesc varza. Scot cotoarele, toc mărunt miezul verzei și îl așez pe fundul oalei. Dau drumul la muzică și încep să învârt sarmalele. Mi-a luat ceva timp până să le fac în forma aceasta. La început, îmi ieșeau triunghiulare, pătrate… în fine, cine primea în farfurie o formă ciudată, știa că eu eram autorul. Acum, am ajuns să le fac așa… perfecte, ca trusa de machiaj pe care mi-am luat-o. Are culori foarte vii și nici n-am dat foarte mult pe ea. În oală, le pun în fucție de starea pe care o am: haotic dacă sunt neliniștită sau simetric, dacă sunt liniștită. Indiferent de situație, adaug scărița afumată, element esențial în definitivarea gustului. Dacă nu pui afumătură, e ca și cum te-ai da cu mascara, ai obține un efect waw la gene, dar nu te-ai dat cu liner. Deci e musai să pui afumătură. Iată cinci motive pentru care e indicat să pui afumătură în sarmale:
- Obții un gust minunat
- Vei crea impresia că ești o adevărată maestră a aromelor
- Vei impresiona membrii familiei
- Vei pune poze minunate în online
- Vei primi sute sau chiar mii de like-uri
După ce verifici like-urile, pregătești un amestec de apa, sare si bulion (toate după gust). Torni peste sarmale, cât să le acopere, le pui la fiert, le faci din nou o poză sau un scurt video, iar la titlu scrii „Sarmale in progress…
Le lași să fiarbă la foc mic și nu pleci nicăieri, nic măcar dacă sunt reduceri la mall.
Când au fiert, scoți două-trei sarmale și o bucată de scăriță, faci un plating deosebit și pui rezultatul final pe rețea, simțindu-te fabulos.
Ingrediente: un kilogram de carne tocată (amestec porc și vită), o căpățână mare de varză sau doua mai mici, 4-5 cepe medii, 4-5 morcovi, o cană de orez (200g), afumatură, bulion, sare, piper, boia dulce, pătrunjel, mărar.
Acestea fiind zise, vă doresc sarmale de copertă!
Reţete culinare
Rețete cu umor
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri #rețetecuumor
Tare imi plac rețetele tale Rodi.
Mulțumesc mult, Vero!
Retete bune plus zambete,ce ai putea sa-ti mai doresti?Poate mascara….
Felicitari Ro!
Mulțumesc, Arci! Te îmbrățișez!
Mi-ai facut poftă de sarmale, de cumpărat ceva …de firmă Ador rețetele tale ! Esti o artistă în bucătărie și în arta condeiului ! Felicitări!
Iliuța, îți mulțumesc!
mascara waterproof, mor! adevarul e ca ar merge niste sarmale…
Cu smantana si cu mămăligă!
Cred că au fost super gustoase, salivez
Îți garantez că au fost super!