Meniul zilei nr. 5
Meniul zilei nr. 5
1.SALATĂ DE DOVLECEI
-curăţăm 1-2 dovlecei de mărime potrivită, îi tăiem cuburi şi-i punem la fiert în apă cu puţină sare; îi lăsăm să se scurgă bine
-facem maioneză (cu cartof ca la celelalte reţete)-mixăm într-un bol dovlecelul cu piper şi un pic de lămâie (după gust putem pune usturoi sau ceapă), adăugăm maioneză, opţional se poate pune mărar sau pătrunjel tăiat mărunt.
2. CIORBĂ DE GULII SAU CONOPIDĂ
-dăm pe răzătoarea fină 1-2 morcovi şi-i călim cu puţin ulei, punem gulia tăiată cubuleţe (sau bucheţele de conopidă), apă, şi punem la fiert potrivind de sare, piper (eu pun şi puţin curry, praf de chimen, dar asta după gust), vegeta. Când legumele sunt aproape fierte punem amestecul de frunze (acelaşi ca la celelalte ciorbe) şi opţional smântână.
3. RULOURI DE VINETE CU CARNE
-folosim vinete din acelea mari şi lungi, le curăţăm de coajă (sau nu, cum doriţi) şi tăiem pe lung felii de grosimea unui deget (cam 1cm) pe care le sărăm şi le lăsăm puţin să se scurgă
– prăjim puţin feliile de vinete (pe ambele părţi) şi le scoatem pe un platou (putem pune şerveţele de hârtie să mai absoarbă uleiul)
-1/2 kg de carne măcinată o amestecăm cu un ou, 1-2 linguri de făină, piper şi sare
-luăm fiecare felie de vânătă punem din amestecul de carne şi-o rulam, înfigem o scobitoare şi aşezăm ruloul într-un vas de yena
-după ce aşezăm toate rulourile, punem peste ele felii subţiri de roşii (sau puţin bullion), un pahar de vin (preferabil alb) şi apă cât să le acopere puţin şi băgăm vasul la cuptor.
-când sunt gata le servim (cu smântână) cu piure de cartofi sau orez (simplu sau cu legume).
4. CHEC CU MAC SAU NUCĂ
-300 gr mac (sau nucă) măcinat, se lasă la înmuiat în 500 ml lapte fierbinte două ore
-adăugăm 100 gr margarină mixată cu 3 gălbenuşuri de ou, 300 gr zahăr, vanilie, coajă de lămâie- omogenizăm, apoi punem albuşurile bătute spumă, cam 300 gr de făină să fie de consistenţa unui chec şi un praf de copt (dacă facem cu nucă punem mai puţină făină cam 200-250 gr pentru că nuca e mai grea)
– o lăsăm să se răcească în tavă, o tăiem bucăţi şi pudrăm cu zahăr praf- dacă vreţi să fie mai festivă când s-a răcit puneţi deasupra o glazură (e foarte bună cu glazură de ciocolată) şi eventual nişte nucă de cocos (sau nucă măcinată la cea de nucă)
-încă ceva, eu prefer să coc checul în tavă normală de prăjitură, parcă se coace mai bine şi mai repede şi e mai uşor de porţionat
BONUS
MURĂTURĂ DE CIUPERCI
Se poate face din orice fel de ciuperci.
-curăţăm ciupercile, le tăiem felii şi le fierbem în apă cu sare, le lăsăm să se scurgă bine-pregătim apă cu oţet, zahăr (după gust), sare, piper, foi de dafin, boabe de muştar (eu aşa făceam şi la gogoşari) şi o linguriţă de salitin (eu folosesc salitin unguresc)
-punem ciupercile în borcane cât de bine umplute, punem zeamă, capsăm borcanele (eu le pun în cratiţă în ziare la sterilizat cam 25-30 de minute după ce începe apa să fiarbă-stau mai bine )
Ce meniu. Ciorba de gulii nu am mai mâncat pana acum… Dar ma tenteaza sa incerc!
Mersi Arci!
mersi arci!chiar ar merge ciorba de guli,nu am facut de mult!Geo este foarte buna!
Deci, trebuie sa o incerc si eu…
Ca de obicei, mie mi se face pofta de desert :))) Chec cu nuca, mmmmm
Habar n-aveam ca se poate face ciorba si de gulii ! Mersi, Arci!